Home - Články - Mstivé kamenné hlavy

Mstivé kamenné hlavy

sdílet článek na facebooku
vloženo 1. 2. 2016

Mstivé kamenné hlavy

Problematiku jevu zvaného poltergeist věda zkoumá řadu let a z mnoha stran. Je to jako s UFO. Většinu pozorování lze vysvětlit přijatelným způsobem. Zůstává však nemalé procento, na které je věda pořád krátká. Náš příběh je jedním z těch nevysvětlitelných. Alespoň dosud ne.



Dvojdomek Taylorových a Evansových stál na konci nevelkého městečka v hrabství Durham, distriktu Darlington. Tento kout Anglie, jako ostatně celý severovýchod země, v dávných časech osídlil keltský kmen Piktů. Pomalovaní lidé, tak obávaným válečníkům říkali Římané. Husté lesy, které Piktové nejraději obývali, vzali dávno za své a i za Taylorovými a Evansovými se táhla pole, rozdělená starými kamennými zídkami. Vzadu na kopci pracovala skupina archeologů. Profesorka Anne Rous, specialistka na Kelty a zejména pak druidy, neměla s místními problém. Popravdě její výzkum nikoho nezajímal. Výjimku snad tvořili jen Brian a Steve Taylorovi a s nimi i malý Bill Evans. Ten však toho zářijového dne ležel doma s teplotou...

Pár metrů za dvojdomkem si bratři Taylorové hráli na archeology. Malou motyčku a lopatku vzali z mámina skleníku, dva štětce z tátovy dílny. V půdě se ryli spíše jako foxteriéři, ale výsledek to přesto přineslo.
„Briane, koukni na ten divný kámen,“ podal osmiletý Steve cosi špinavého do rukou o dva roky staršího bratra. Byl to opravdu kámen, ale když z něj kluci opatrně odstranili hlínu, překvapením vyjekli.
„Šachy?“ vyhrkl Steve nevěřícně.
„Žádné šachy, je to hlava. Hlavička, jak nějaké panenky!“
„Když hlava, tak hlava,“ souhlasil mladší bráška poslušně a hned dodal: „Je tu ještě jedna.“ Špičkou boty přitom šťouchl do druhého podobného kamene.
Víc hlav kluci nenašli a s neobyčejným úlovkem pádili domů. Tam hlavy omyli vodou, vytřeli hadříky, s foukáním ošetřili štětci a hlavy si pořádně prohlédli.
„Tohle je holka,“ sdělil s trochou opovržení Steve a na to Brian zvedl hlavu, kterou držel v rukou a s převahou konstatoval: „Já mám kluka!“
Večer se nálezem pochlubili rodičům. Zatímco se paní Taylorová rozplývala nad mistrovstvím, s jakým byly obě hlavičky do kamene vyryty, otec John usoudil, že jde o nějaké hračky, a suše sdělil: „Cenu to žádnou nemá!“



Kluci Taylorovi položili hlavy na parapet okna mezi svými postelemi a možná by i na ně zapomněli, pokud by se jim v následujících dnech a týdnech neobrátil život naruby.
Začalo to nenápadně. John Taylor se jednoho večera vracel pozdě domů z odpolední směny, když tu si všiml zvláštních ohýnků za domem. Nejdřív se naštval, že je to následek nějaké klukovské hry, přišlo mu ale divné, že namodralé plamínky náhle zhasínaly a následně zahořely na úplně jiném místě. Když se John Taylor na místo vrátil s kbelíkem vody, nebylo co hasit a ani druhý den v suché trávě nenašel žádnou stopu po ohni.
Potom se přidaly zvuky. Klepání, rány a dokonce i bušení se začalo ozývat z různých koutů domu, půdu i sklep nevyjímaje. Pátrání, co mohlo tajemné a ve tmě strašidelné zvuky způsobovat, bylo bezvýsledné.

Následovaly další podivné jevy. Elektrické spotřebiče se samy o sobě zapínaly a vypínaly, televizní a rozhlasový signál mizel a zase se objevoval, a když matka Taylorová zapnula žehličku, vyšlehly z ní plameny, které záhy zmizely, a žehlička byla dál naprosto funkční.
Ale ani to nebylo všechno. Nejdřív se zničehonic rozhoupal lustr v přijímacím pokoji, potom se začaly kývat i lampy na chodbě. Z krbové římsy nepochopitelně padal jeden porcelánový slon za druhým a zarámovaná rodinná fotka je následovala.
Zdálo se, že neznámá síla, co se u Taylorů usídlila, svoje projevy stupňuje a rodiče a kluci z toho byli pořádně nervózní.
Ale ani vedle se Evansovým nevedlo lépe. Malý Bill, který se ještě pořád pral s nemocí, mámě vyděšeně tvrdil, že v noci mu po pokoji chodí divný tvor s tělem člověka a vlčí hlavou. Amy Evansová byla přesvědčená, že kluk má jen z horečky strašidelné sny. Svůj názor změnila až toho večera, kdy za Billem kvůli jeho hroznému křiku do pokoje doběhla.

„To strašidlo tam opravdu stálo,“ vyprávěla Taylorovým a při té vzpomínce se celá třásla. „Jak říkal Billy, mělo to lidské tělo a vlčí hlavu. Klidně a velmi pozorně se na nás ten přízrak díval. Nemizel. Potom udělal pár kroků ke mně a dotkl se mě prstem! Hrůzou jsem se nemohla ani pohnout! Křičet jsem začala, až ta bytost zmizela...“
Po tomto hororu a poté, co následující den začaly u Taylorů létat vzduchem hrnky, které se rozbíjely o stěny, se konečně John Taylor rozhýbal.
Se slovy, že za všechno mohou ty kamenné hlavy, posadil kluky i s jejich nálezem do auta a zavezl je k profesorce Rousové...

Rakovnická předloha

Anne Rous okamžitě pochopila, jaký vzácný nález se jí dostal do rukou. O keltské monumentální plastice toho věděla hodně. Okamžitě si vybavila kamennou hlavu keltského muže, nalezenou uprostřed války v tehdy okupovaném Československu. Odborníkům byla známa jako hlava druida. Nicméně hlava, nalezená na Rakovnicku, je vysoká pětadvacet centimetrů a v porovnání s tím nyní držela profesorka v rukou miniatury. V horninách se příliš nevyznala, ale o té československé hlavě věděla, že je z opuky a tyto dvě hlavičky byly vytesány do jiného kamene. O jednom ale nepochybovala. Hlavičky měly dozajista rituální význam.
Na místě nálezu se nic dalšího nenašlo a samo zkoumání nalezených kamenných hlav keltského děvčete a chlapce také netrvalo dlouho. Datovány byly do 3. století před naším letopočtem a dál se zjistilo vlastně jen to, že vytesány byly do křemence, tedy horniny s neobyčejně vysokým podílem křemíku. Právě přítomností křemíku si profesorka Rousová zprvu vysvětlovala nadpřirozené úkazy, kterých se stala svědkem ve svém polním karavanu, kde hlavičky uschovala v trezoru. O křemíku je totiž známo, že má piezoelektrické vlastnosti, a proto je využíván jako oscilátor v elektronických zařízeních, třeba v hodinách a dalších přístrojích měřících čas.
Nevysvětlitelné problémy s výpadky elektřiny, poruchová funkce notebooku, zastavování hodin, tajemné noční zvuky. V podstatě stejné potíže, jako u Taylorových.

Obavy z hlavy


Na zkušenost Amy Evansové s přízrakem už ale profesorka Rousová nečekala. Když si vybavila vědomosti o bájných schopnostech tajemných druidů a skutečnost, že křemík dokáže nejen zaznamenávat, ale i absorbovat informace, a to vše spojila s jevy, kterých byla svědkem od okamžiku, kdy hlavičky získala, ani na chvíli nezaváhala. Odeslala podivně se mstící kamenné hlavy do Britského muzea.
V muzejním depozitáři leží dodnes. Jen čas od času si je některý z odborníků vyzvedne, aby poodhalil jejich tajemství. Nikdy ale ne nadlouho...

PROŽÍVÁTE TĚŽKOU ŽIVOTNÍ SITUACI? Nevíte, jak dál? Společně najdeme řešení, mé karty nám napoví! Zavolejte! Vaše Klára na tel.: 906 701 701.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.