Home - Články - Burzián z budoucnosti

Burzián z budoucnosti

sdílet článek na facebooku
vloženo 29. 1. 2016

Muž z budoucnosti ovládl burzu

Mít tak fungující stroj času. Co vše by se s ním dalo podniknout! Třeba se toho dočkáme. I ty nejbizarnější nápady autorů sci-fi se přece dosti často stávají realitou. Když to ale připouštíme, pak nezbývá než si přiznat, že takové stroje vlastně již existují. Jak jinak si vysvětlit občasné návštěvy z budoucnosti. O jedné takové je i náš příběh.



Psal se rok 2002. Po asfaltovém chodníku skrz Bowling Green Park kráčel muž v tmavém svrchníku s kloboukem na hlavě a drahou aktovkou v ruce. Nespěchal. Do otevření burzovního obchodování měl ještě dost času. V posledních dvou týdnech si procházku finančním centrem New Yorku vyloženě užíval. Z luxusního Double Tree by Hilton Hotel na Stone Street to na Wall Street nebylo pěšky ani blízko ani daleko. Pro něj tak akorát.

Lidí si ten muž středního věku na své každodenní cestě mnoho nevšímal. Minimálně v ten dubnový den ale měl. Kolem bronzové sochy Bowling Green Bull, kam vždycky mířil, aby symbol burzovního úspěchu letmo pohladil pro štěstí, bylo to dopoledne živo víc, než v jiných dnech. Nějací lidé ve vestách uklizečů, jedna zamilovaná dvojice, pár turistů s fotoaparáty a sem tam pán s novinami. Ti všichni se na našeho muže sesypali v jednom okamžiku. Nestačil se vlastně ani pořádně vylekat a už byl s pouty na rukou vtažen do limuzíny s tmavými skly a odvážen neznámo kam.

Že je zatčen, se dozvěděl až v newyorské centrále FBI ve 23. poschodí věžáku na Federal Plaza.
„Jste pan Andrew Carslin?“ Byla to vůbec první věta, kterou od svého zadržení uslyšel.
„Ano,“ přisvědčil. „Co se děje? Co to má vše znamenat? Nic nechápu.“
„Jste obviněn z nelegálních machinací na burze. Konkrétně z toho, že jste se na základě insider, tedy zasvěcených informací, mluvil s lidmi z vedení několika společností s cílem získat důvěrné zprávy a ty následně využil k podvodnému obohacení!“
„Nevím, o čem mluvíte,“ bránil se, ale nijak přesvědčivě pan Carslin. „Prostě jako jiní hraji na burze. Snad jen s tím rozdílem, že se mi trošku daří.“
„Trošku? Opravdu? Pane Carsline, pohádky si necháme pro děti, ano? Anebo nám snad chcete tvrdit, že když jste před časem přišel na Wall Street s 810 dolary a ty během pouhých patnácti dnů proměnil na 350 milionů, je věc náklonnosti paní Štěstěny?! Podle SEC, tedy Komise pro cenné papíry a burzy, jste za tu dobu udělal 127 velmi riskantních, přitom ale neuvěřitelně a až fantasticky ziskových, finančních operací. To ostatně vzbudilo zájem příslušných kontrolních orgánů a následně i FBI.“



Na to neměl zadržený Andrew Carslin co říct. Vysvětlovat a přít se, že díky pouhému štěstí dokázal během dvou týdnů základní vklad navýšit 430 tisíckrát, připadalo i jemu hloupé. „Byl jsem prostě hamižný, měl jsem se držet víc zpátky,“ rezignoval proto až překvapivě rychle.
„V pořádku, jsem rád, že máte rozum a hodláte s námi spolupracovat. Pomozte nám se v tom vyznat, řekněte pěkně po pořádku, jak jste to dělal, s kým spolupracoval,“ vyzval Andrewa Carslina muž z FBI, který vedl prvotní výslech.

Následná reakce šokovala. Svojí naprostou absurditou. Jak také jinak nazvat zcela nečekaný obrat z říše té nejbujnější fantazie? Byl to prostě direkt normálnímu rozumu! Přítomní také hned nevěděli, zda se rozkřičet vzteky nebo se smát, či k zatčenému muži zavolat lékaře, anebo ho rovnou odvést do blázince.
„S nikým jsem nespolupracoval.,“ začal totiž klidným hlasem vypovídat Carslin. „Konal jsem naprosto samostatně. Prostě jsem jen využil současné nestability na fondovém trhu Spojených států. Ano, a pořádně na tom vydělal. Jenže, jak jsem řekl, bral jsem víc, než měl a stal se nápadným. Prostě jsem nemohl odolat. Moje hloupost! Jistě, pravdu máte v tom, že potřebné informace jsem k dispozici samozřejmě měl. Ale v jejich zdroji se totálně mýlíte. Nedostaly se ke mně z žádných společností. Všechny ty informace, všechny do jedné, pocházejí z budoucnosti! Sám odtamtud ostatně přicházím, z roku 2257!“

* * *

Co se odehrávalo dál, jsou jen dohady. Dokumenty k dispozici nejsou. Možná vůbec neexistují. Anebo jsou nepřístupné. Podařilo se jen zjistit nepotvrzenou zprávu, že Andrew Carslin uzavřel s vyšetřovateli FBI prazvláštní dohodu. Za své propuštění nabídl lokaci místa, kde se nacházel světový terorista číslo 1 Usáma bin Ládin a také složení léku proti AIDS. Vně zápisu přidal ještě několik informací z nejbližší budoucnosti. Kategoricky ale odmítl prozradit místo úkrytu svého stroje času.



Na celé historii je ale nepopiratelným faktem, že o ni začala psát některá americká média až o rok později. Opravdových zpráv přitom moc nebylo. Investigativní novináři, kteří se vydali po vychladlé stopě, přišli s informací, že žádný Andrew Carslin nikdy a nikde v USA neexistoval. Nenašel se jediný zápis do matriky, žádná žádost o vystavení byť jen řidičského průkazu. Samozřejmě mlčela i banka, u které měl mít účet. Znalci burzovních operací z Wall Stretu se pro média také vyjadřovali pochybovačně. Tvrdili, že i kdyby měli k dispozici ty nejzasvěcenější informace, nedokázali by za tak krátké časové období vydělat tak fantastickou sumu. Říkali, že to prostě není reálné.

Netrvalo dlouho a celá historka se začala obalovat různými výmysly a fantaziemi. Říkalo se třeba, že na svobodu byl Carslin propuštěn na kauci ve výši milionu dolarů a jen co vyšel z vězení, prostě beze stopy zmizel. Byl pryč a federály nasazené sledování utrpělo fiasko. Celá věc tak brzy utichla a Andrew Carslin přestal být pro média zajímavým.

Do Einsteinovy teorie relativity se cestování do budoucnosti i minulosti považovalo za nemožné. Geniální fyzik však vypočítal, že pokud se těleso přiblíží rychlosti světla, čas se pro něj z hlediska ostatních zpomalí, takže vlastně cestuje do budoucnosti. Podobné účinky má mít pobyt v silném gravitačním poli, třeba poblíž černé díry. Einsteinovy rovnice, které počítají s veličinou, jako je časoprostor a dalšími, pak teoreticky dokazují, že cestovat lze i opačně, tedy do minulosti. Tyto teorie mají ovšem mezi předními fyziky i spoustu odpůrců. Ti tvrdí, že nemají fyzikální platnost.

Další problém, spojený s cestováním v čase, se týká kauzality. Tedy vztahu mezi příčinou a následkem a existence časových paradoxů, které by vyplynuly z jeho porušení. Lidé, kteří se třeba jen letmo problematiky dotkli, ví jistě něco o „motýlím efektu“ nebo „paradoxu zabití předka“. Proti této, většinově přijímané, myšlence, však stojí názor, že existuje fyzikální zákon, zabraňující časovému paradoxu. Tedy, že „zabít předka“ nebo „zašlápnout motýla“ prostě fyzicky nejde.

Zatímco tedy samu podstatu možnosti, či nemožnosti cestování v čase ponecháme raději géniům, pohrát si s myšlenkou kauzality rozhodně můžeme i sami. Oficiální místa však nadále mlčí.

ZASADIL VÁM ŽIVOT TĚŽKÉ RÁNY? Nevíte, jak dál? Jsem tu, abych vám poradila - Kartářka Helga. Zavolejte mi na tel.: 906 701 701 nebo mi pošlete SMS ve tvaru SMS HELGA na 904 30 44!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.