Home - Články - Země v přísluní a odsluní

Země v přísluní a odsluní

vloženo 28. 6. 2023
čas čtení: 4 minuty

Země v přísluní a odsluní

Myslíte, že je Země od Slunce pořád stejně daleko? Omyl, její vzdálenost se v koloběhu roku mění. A neuhodli byste, kdy jsme ke Sluníčku nejblíž!

sdílet článek na facebooku

Magická elipsa

Že Země obíhá kolem Slunce, to už lidstvo ví dlouhá staletí. Naše představivost nám automaticky říká, že tedy určitě obíhá v kruhu, ale ono to není docela přesné. Zkuste zalovit v paměti – ze školy si možná vzpomenete na něco o oběžné dráze ve tvaru elipsy. A to je právě ono – eliptický tvar oběžné dráhy způsobuje, že vzdálenost Země od Slunce se během roku mění.

A teď si zkuste tipnout, kdy jsou si Země a Slunce nejblíž a kdy nejdál. Napovíme vám, že je to s rozestupem půl roku. Pokud si myslíte, že nejblíž v létě a nejdál v zimě, tak omyl – je to přesně naopak! Jaké překvapení! Střídání ročních období totiž vůbec nesouvisí se vzdáleností naší domovské planety od Sluníčka, ale se sklonem zemské osy. A konec konců, na jižní polokouli jsou roční období obráceně, takže tam je skutečně Země Slunci nejblíž v jejich létě. Akorát, že to je v lednu!


Perihélium a afélium

Přísluní, neboli odborným názvem „perihélium“ znamená, že Země je ke Slunci na své oběžné dráze nejblíž a nastává 4. ledna. Od mrazu nás tedy ani bližší Sluníčko nezachrání, i když o pár stupňů to asi pomůže! Naproti tomu odsluní, odborně „afélium“, znamená největší vzdálenost a nastává naopak 4. července – to nás zas v parných letních dnech může celkem potěšit!

Rozdíl mezi naší vzdáleností od Sluníčka v těchto dvou bodech vypadá opravdu závratně. Země v odsluní je totiž od něj o ohromných 5 milionů kilometrů dál než v přísluní! To už je pořádné číslo!

Jak je tedy možné, že to skoro ani nepoznáme? To by snad mělo být Slunce v létě na obloze o pořádný kus menší, když je o tolik dál, nebo snad ne? Nikoliv, protože 5 milionů kilometrů je v astronomii celkem zanedbatelné číslo. Celková vzdálenost Země a Slunce má ještě o pár nul na konci více!


Jak na nás změny působí?

Podobný jev jako je střídání přísluní a odsluní můžeme pozorovat i u Měsíce, jenomže tam se to jmenuje jinak. Měsíc obíhá kolem Země, takže jsou zde jiná slova – přízemí neboli perigeum, a odzemí, jiným názvem apogeum. Při pohledu ze Země se to projevuje jako takzvané „superúplňky“. Když vychází úplněk na perigeum, pak je na obloze zdánlivě o kousíček větší!

To si u Slunce asi nevšimnete, ale jeden zajímavý důsledek to pro nás pozemšťany přece jen má. Díky tomu, že jsme nejblíž Slunci právě v lednu a nejdál v červenci, mají obyvatele mírného pásma jižní polokoule, třeba Australané, o poznání teplejší a výraznější léta! Podle vědců prý může rozdíl teplot způsobený vzdáleností od Slunce činit dokonce až pět stupňů! Jen si představte, že bychom měli v nejteplejších letních dnech v rozpálené Praze místo pětatřiceti až čtyřicet stupňů. To opravdu nechcete! Takže v tomto směru žijeme naštěstí na té přívětivější straně zeměkoule!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.