Home - Články - Tajemství krále alchymistů Edwarda Kelly

Tajemství krále alchymistů Edwarda Kelly

vloženo 22. 11. 2022
čas čtení: 4 minuty

Tajemství krále alchymistů Edwarda Kelly

Edward Kelly se zapsal do historie především jako dvorní alchymista císaře Rudolfa II. Jaký byl Kelly ve skutečnosti? Byl to podvodník nebo geniální alchymista? Spáchal sebevraždu, nebo byl zavražděn spiklenci z řad císařových rádců? Jeho život je zahalen mnoha tajemnými otázkami, na které i on sám hledal odpověď.

sdílet článek na facebooku

Obvinění z podvodu a z čarodějnictví

Legendární alchymista Edward Kelley nebo také Kelly se narodil pod jménem Edward Talbot 1. srpna 1555 v Anglii. Jako Edward Talbot se zapsal ke studiu na univerzitě v Oxfordu. Přestože studia nedokončil, tak po celý život užíval univerzitní titul magistr. Pracoval také v advokátní kanceláři, kde se dopustil podvodu, za který byl potrestán uříznutím obou uší podle tehdejšího středověkého práva.

Později ještě pod jménem Talbot vstoupil do služeb známého Johna Dee. Ten z něho vytvořil médium pro seance. Společně přijeli v srpnu 1584 do Prahy, kde je ubytoval císařův osobní lékař Tadeáš Hájek z Hájku. Na jeho přímluvu získali audienci u císaře Rudolfa II. Kelly a Dee císaře prozatím nezaujali. Krátce po audienci byli dokonce obviněni z čarodějnictví, a proto raději velmi rychle uprchli z Čech do Polska. O tři měsíce později se však tajně vrátili do Čech a usadili se na dvoře jihočeského šlechtice Viléma z Rožmberka v Třeboni.

Sluha dvou pánů

Edward Kelly získal okamžitě přízeň svého hostitele Viléma z Rožmberka, protože ho vyléčil z těžké a záludné nemoci. Jeho pověst se tak následně začala šířit mezi českou šlechtou. O jeho alchymistickém a lékařském umění se doslechl také císař Rudolf II., který se sešel s Vilémem z Rožmberka, aby zjistil, co je na příběhu pravda. Co zjistil, jej potěšilo, a tak žil Kelly od té doby střídavě v Praze a v Třeboni, kde byl k dispozici oběma mocným pánům.

Jeho první pokus uskutečněný před císařem dopadl údajně dobře, protože se mu prý podařilo proměnit libovolný kov v zlato pomocí speciální rtuti. Později Kelly získal rytířský titul a stal se císařským radou s velkým majetkem. Oženil se s krajankou, vdovou Johanou Westonovou, se kterou bydlel v tzv. Faustově domu na Karlově náměstí.

Alchymistické pokusy Edwarda Kelly

Kelly, ačkoliv se nepyšnil univerzitním titulem, byl velmi vzdělaný a skvěle ovládal několik vědních oborů (fyzika, chemie, medicína) a zajímal se o mnoho dalších oblastí. Učarovala ho především astrologie a magie, kterým zasvětil svůj život. Především Kámen mudrců a Homunkulus neboli umělý člověk se staly na mnoho let terčem bádání.

Látka schopná přeměnit bezcenné kovy ve zlato a současně schopná sloužit jako elixír mládí je právě nazývána Kámen mudrců. Právě on měl Kellymu zajistit nesmrtelnost, ať již fyzickou, tak i duševní. Strach ze smrti je v každé době velký, a tak by takový objev způsobil revoluci v dějinách lidstva. Bohužel však Kelly kýženého úspěchu nedosáhl, stejně jako mnoho dalších alchymistů po něm, kteří usilovali o vytvoření elixíru mládí.

Neúspěšný byl i při pokusu sestrojení umělého člověka. Myticky známá postava Golema, který představuje člověkem oživenou sochu, jež plní příkazy, zůstala pouze v hlavě Kellyho. Jeho působení v Praze tak může působit jako zklamání a šarlatánství. Kelly tomu však zasvětil svůj život a věřil, že dosáhne nedosažitelného. Jak víme, elixír mládí se nepodařilo objevit ani dnešním velkým farmaceutickým firmám, jejichž možnosti jsou mnohem větší než byly kdy v minulosti.

Další útěk z císařského dvora

Během neúspěšného pobytu v Praze se Kelly dostal do konfliktu s jedním z císařských úředníků, kterého dokonce při souboji zabil. Souboje však byly císařem zakázány, a proto Kelly utíkal ke svému ochránci Vilému z Rožmberka. Během cesty byl ale zatčen a uvězněn na hradě Křivoklát. Po tříletém vězení se rozhodl k útěku.

Po laně se spustil z věže. Lano se pod jeho tíhou přetrhlo a Kelly dopadl na skálu. Poraněná noha mu byla amputována a nahrazena dřevěnou protézou. Poté byl Kelly převezen do vězení v mosteckém hradě Hněvín, kde se rozhodl, že uteče podruhé. Použil provaz, který mu přinesla jeho manželka při návštěvě ve vězení. V noci spustil provaz z věže do hradního příkopu, kde na něho čekala manželka a sluha. Provaz se zase přetrhl. Kelly spadl a zlomil si zdravou nohu. Po prožitých útrapách mu nakonec Rudolf II. udělil milost.

Sebevražda nebo vražda?

Kelly zůstal i po udělení milosti na mosteckém hradě, kde se léčil ze zranění nohy. Umřel 1. listopadu 1597 ve věku 42 let a není známo, kde se nacházel jeho hrob. Je velmi pravděpodobné, že císařovi rádci měli obavu z obnovení jeho vlivu na Rudolfa II. a proto ho nechali po propuštění z vězení otrávit. Císařovi rádci, kteří ho měli zájem odstranit, byli Pavel Sixt Trautson, rakouský šlechtic a tajný rada, a Wolfgang Rumpf, jeden z nejmocnějších mužů na dvoře císaře Rudolfa II. Obavy z rostoucího vlivu alchymistů byly motivem pro objednání vraždy Edwarda Kelly. Muž s několika jmény si tak své alchymistické tajemství vzal do hrobu. Zůstali po něm z jeho manželství s Janou Westonovou vlastní syn Adam Kelley a nevlastní dcera Alžběta Jana Westonová, která se stala jednou z prvních básnířek v Čechách. Není vyloučeno, že v současné době žijí v Čechách lidé, k jejímž předkům patřil Edward Kelly.

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.