Home - Články - Rozhovory se stromy: Dubový chrám

Rozhovory se stromy: Dubový chrám

vloženo 10. 8. 2021
čas čtení: 5 minut

Rozhovory se stromy: Dubový chrám

Slovo Druis znamenalo v keltských jazycích dub. Slovo Wid znamenalo Vědoucí. Název pro mocnou a moudrou osobu kněze vznikl spojením těchto dvou slov: dru+wid = druid. Keltský šaman byl tedy ten, kdo je zasvěcen do moudrosti dubů. V dubových hájích tisíciletých stromů probíhaly obřady, tance a modlitby. To, co je pro nás chrám svatého Víta, to byl pro Kelty posvátný dubový háj.

sdílet článek na facebooku

Vesmírná anténa

Dub je prazvláštní strom: Kmen a koruna, která se tyčí nad zemí, tvoří jen polovinu fyzické bytosti stromu. To, co je pod zemí, hlavní kořen a silný kořenový systém, který dosahuje velmi hluboko, si můžeme představit jako zrcadlový obraz stromu, jehož koruna míří do hlubin země. Roste pomalu, jeho dřevo je tvrdé a dožívá se klidně i 1000 let. Je dokonalou anténou, která přijímá moudrost a sílu Země a vysílá ji do nebes, a naopak, sílu z vesmíru, Slunce a větru posílá svou druhou korunou do hlubin Země. Propojuje tak Matku Zemi a Otce – Kosmos, abychom všichni mohli užívat tyto energie a vyvíjet se s jejich pomocí. Pomáhá toku energií v našem světě tak, aby jin a jang byly propojené a jeden byl součástí druhého. Spojením těchto energií vzniká život.

Bůh pod dubem

Většina Keltů uctívala parohatého boha Cernuna, kolem Nottinghamu se mu říkalo Hern. Byl to bůh plodnosti a hojnosti, dárce života, ochránce lesa, rostlin, zvířat i lidí, kteří ctili řád přírody, a zemi, která nás všechny živí. Byl to silný bůh. V roce existovalo osm svátků, kdy se lidé scházeli pod starými duby na mýtinách, ozdobili je barevnými stuhami a květy, přinášeli pod strom obětiny v podobě chleba, vína, koláčků a medoviny a tancem a písněmi přivolávali Herna, aby jim požehnal. Ani křesťanství nedokázalo vymýtit víru v Herna. Lidé se dál scházeli pod starými duby a Cernunos – Hern – za nimi přicházel. Jeho obrovská síla podporující život je spojena s dubem. Právě duby mají tu správnou energii, aby propojili lesního boha s lidmi. Citovým prožitkem, který vzniká při zpěvu písní, a extází tance, se můžeme na tuto posvátnou energii napojit.


Kam se poděly dubové chrámy?

Posvátné dubové háje zakládali u nás Bójové, keltský kmen, podle něhož je naše země pojmenována – Bohemia. Tam, kde duby rostly přirozeně a dospěly do určité mohutnosti, bylo podle Keltů silné energetické místo, které tvořilo bránu do jiných světů. Druidové znali způsob, jak pomocí síly dubů a propojením svého vědomí se stromy komunikovat s bytostmi odjinud, nebo se dokonce přemístit jinam. Slované, kteří přišli po Keltech, uctívali dubové háje také. Cítili sílu těchto míst a stromů. Legendární dubové svatyně se nacházely v Českém ráji, na Hruboskalsku, Drábovně, kolem Trosek a Klokočských skal. Byly by tu dodnes v celé své mohutnosti, kdyby ve 12. století nepřišel církevní příkaz z Říma ukončit pohanské zvyky za každou cenu. Duby byly pokáceny a vypáleny. Sílu dubů však zničit nelze.

Strom blesku

Dub ctily i jiné národy jako praotce stromů a dárce síly. Všechny kultur hledaly pod duby jedinou věc: Spojení s bohem síly a života, mužský princip, který trvá. Staří Řekové jej zasvětili vládci olympských bohů Diovi. Seveřané zasvětili dub Thorovi, Římané Marsovi, Slované hromovládnému Perunovi. A skutečně, dub přitahuje blesky, protože nejčastěji ze všech stromů bývá přírodním „hromosvodem“, po němž sjede spalující výboj z mraků až do kořenů. Síla dubu přitahuje sílu nebes. I v gotických chrámech, jako je ten svatovítský, najdete kamenné vyobrazení „dubového boha“, mužské tváře, která je obklopena houštinou dubových listů. Jedná se o pradávný mystický symbol. Kde se vzala tato pohanská modla v křesťanském chrámu? Jaké tajemství znal Petr Parléř a ostatní středověcí stavitelé, kteří tento symbol do chrámů umístili?


Rozhovor s dubem

Je velmi zajímavé, že staří Řekové, Římané i Keltové říkali dubu Mluvící nebo Šeptající strom. Jejich duchovní i druidové často usedli pod dubem a naslouchali šepotu listů. Postupně vyloučili ze své mysli všechny ostatní vjemy a soustředili svou plnou pozornost jen a pouze na toto šumění stromu. Tím se dostali do stavu meditace a navázali kontakt s jeho energií. Není to složité, člověk i dub má silnou auru, což je vlastně okruh, kudy obíhá životní energie, a při tomto vyladění na stejné kmitočty se aury propojí. Dub pomáhá unaveným a ukřivděným, těm, kterým bylo ublíženo, dodává zdraví a sílu, moudrost a vytrvalost. Může vám pomoci najít odpovědi na otázky. Uslyšíte je ve své mysli, když vyzkoušíte recept našich předků.

První, úvodní článek - Rozhovory ze stromy - najdete ZDE: ROZHOVORY ZE STROMY: OTEVŘETE SE!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.