Home - Články - Rozhovory se stromy: Dubový chrám

Rozhovory se stromy: Dubový chrám

vloženo 10. 8. 2021
čas čtení: 5 minut

Rozhovory se stromy: Dubový chrám

Slovo Druis znamenalo v keltských jazycích dub. Slovo Wid znamenalo Vědoucí. Název pro mocnou a moudrou osobu kněze vznikl spojením těchto dvou slov: dru+wid = druid. Keltský šaman byl tedy ten, kdo je zasvěcen do moudrosti dubů. V dubových hájích tisíciletých stromů probíhaly obřady, tance a modlitby. To, co je pro nás chrám svatého Víta, to byl pro Kelty posvátný dubový háj.

sdílet článek na facebooku

Vesmírná anténa

Dub je prazvláštní strom: Kmen a koruna, která se tyčí nad zemí, tvoří jen polovinu fyzické bytosti stromu. To, co je pod zemí, hlavní kořen a silný kořenový systém, který dosahuje velmi hluboko, si můžeme představit jako zrcadlový obraz stromu, jehož koruna míří do hlubin země. Roste pomalu, jeho dřevo je tvrdé a dožívá se klidně i 1000 let. Je dokonalou anténou, která přijímá moudrost a sílu Země a vysílá ji do nebes, a naopak, sílu z vesmíru, Slunce a větru posílá svou druhou korunou do hlubin Země. Propojuje tak Matku Zemi a Otce – Kosmos, abychom všichni mohli užívat tyto energie a vyvíjet se s jejich pomocí. Pomáhá toku energií v našem světě tak, aby jin a jang byly propojené a jeden byl součástí druhého. Spojením těchto energií vzniká život.

Bůh pod dubem

Většina Keltů uctívala parohatého boha Cernuna, kolem Nottinghamu se mu říkalo Hern. Byl to bůh plodnosti a hojnosti, dárce života, ochránce lesa, rostlin, zvířat i lidí, kteří ctili řád přírody, a zemi, která nás všechny živí. Byl to silný bůh. V roce existovalo osm svátků, kdy se lidé scházeli pod starými duby na mýtinách, ozdobili je barevnými stuhami a květy, přinášeli pod strom obětiny v podobě chleba, vína, koláčků a medoviny a tancem a písněmi přivolávali Herna, aby jim požehnal. Ani křesťanství nedokázalo vymýtit víru v Herna. Lidé se dál scházeli pod starými duby a Cernunos – Hern – za nimi přicházel. Jeho obrovská síla podporující život je spojena s dubem. Právě duby mají tu správnou energii, aby propojili lesního boha s lidmi. Citovým prožitkem, který vzniká při zpěvu písní, a extází tance, se můžeme na tuto posvátnou energii napojit.


Kam se poděly dubové chrámy?

Posvátné dubové háje zakládali u nás Bójové, keltský kmen, podle něhož je naše země pojmenována – Bohemia. Tam, kde duby rostly přirozeně a dospěly do určité mohutnosti, bylo podle Keltů silné energetické místo, které tvořilo bránu do jiných světů. Druidové znali způsob, jak pomocí síly dubů a propojením svého vědomí se stromy komunikovat s bytostmi odjinud, nebo se dokonce přemístit jinam. Slované, kteří přišli po Keltech, uctívali dubové háje také. Cítili sílu těchto míst a stromů. Legendární dubové svatyně se nacházely v Českém ráji, na Hruboskalsku, Drábovně, kolem Trosek a Klokočských skal. Byly by tu dodnes v celé své mohutnosti, kdyby ve 12. století nepřišel církevní příkaz z Říma ukončit pohanské zvyky za každou cenu. Duby byly pokáceny a vypáleny. Sílu dubů však zničit nelze.

Strom blesku

Dub ctily i jiné národy jako praotce stromů a dárce síly. Všechny kultur hledaly pod duby jedinou věc: Spojení s bohem síly a života, mužský princip, který trvá. Staří Řekové jej zasvětili vládci olympských bohů Diovi. Seveřané zasvětili dub Thorovi, Římané Marsovi, Slované hromovládnému Perunovi. A skutečně, dub přitahuje blesky, protože nejčastěji ze všech stromů bývá přírodním „hromosvodem“, po němž sjede spalující výboj z mraků až do kořenů. Síla dubu přitahuje sílu nebes. I v gotických chrámech, jako je ten svatovítský, najdete kamenné vyobrazení „dubového boha“, mužské tváře, která je obklopena houštinou dubových listů. Jedná se o pradávný mystický symbol. Kde se vzala tato pohanská modla v křesťanském chrámu? Jaké tajemství znal Petr Parléř a ostatní středověcí stavitelé, kteří tento symbol do chrámů umístili?


Rozhovor s dubem

Je velmi zajímavé, že staří Řekové, Římané i Keltové říkali dubu Mluvící nebo Šeptající strom. Jejich duchovní i druidové často usedli pod dubem a naslouchali šepotu listů. Postupně vyloučili ze své mysli všechny ostatní vjemy a soustředili svou plnou pozornost jen a pouze na toto šumění stromu. Tím se dostali do stavu meditace a navázali kontakt s jeho energií. Není to složité, člověk i dub má silnou auru, což je vlastně okruh, kudy obíhá životní energie, a při tomto vyladění na stejné kmitočty se aury propojí. Dub pomáhá unaveným a ukřivděným, těm, kterým bylo ublíženo, dodává zdraví a sílu, moudrost a vytrvalost. Může vám pomoci najít odpovědi na otázky. Uslyšíte je ve své mysli, když vyzkoušíte recept našich předků.

První, úvodní článek - Rozhovory ze stromy - najdete ZDE: ROZHOVORY ZE STROMY: OTEVŘETE SE!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.