Home - Články - Rozhovory se stromy: Hloh ochránce

Rozhovory se stromy: Hloh ochránce

vloženo 25. 8. 2021
čas čtení: 5 minut

Rozhovory se stromy: Hloh ochránce

Hloh je král převlečený za žebráka. Tak nenápadný a opomíjený, a přece je tak mocný ve světě stromů i lidí. Poskytuje mocnou ochranu lidem, zvířatům i rostlinám. Našemu tělu i duši. Léčí i ty, kteří v něj nevěří. Říká se, že kdo zasadí hloh, je požehnán, ale kdo jej porazí, ať se bojí o život i duši.

sdílet článek na facebooku

Strážce posvátných pramenů

Hlohy si nacházejí své místo tam, kde jsou spodní vody. Naši pohanští předkové, kteří toho věděli o přírodě stokrát víc než my, sázeli hlohy ke svým posvátným pramenům a studánkám. Na těchto místech pak vznikaly hlohové háje. Tam, kde se nachází spodní pramen, bývá často rovnováha energií vychýlená a dochází tam k neobvyklým jevům. Hloh uvádí energie zpět do harmonie s vesmírem i Zemí a používá je ke svým, velmi specifickým účelům.

Voda je krev světa, dárce života. Je divné, že jsme to doposud nepochopili, a zacházíme s ní zle. Pokud chcete energie kolem sebe v rovnováze, pak s vodou i se stromy jednejte vždy s úctou. Pokud můžete, zasaďte ke zdroji vody hloh. Má rád travnatá, světlá a polostinná místa. Na jaře vás odmění nádhernými květy. Ale může vám dát mnohem víc.

Ochránce lesa a zvěře

Hloh spolu se šípkovým keřem tvoří přechodové pásmo mezi loukou a lesem. Jeho pevné, dlouho rostoucí větve s ostrými kolci jsou tak husté, že poskytují mnoha ptákům a zvířatům úkryt, kam se za nimi predátoři nedostanou. Nejhorším predátorem je bohužel člověk, a tak i jemu zabraňují vnikat do lesa tam, kde stojí hlohová hráz. Za starých časů vznikl pro hloh germánský název Hagedorn a říká se mu tak dodnes. Hegen znamená bránit a dorn je trn. Obrannou a ochrannou roli, kterou hloh hraje ve hmotě, má však také na mimosmyslové, energetické úrovni.


Ochránce dětí

Větvička hlohu se zavěšovala nad kolébku, nebo se vkládala novorozenému miminku pod polštář. Kelti a Slované věřili, že ochrání děcko před zlými sudičkami, kletbami a zlou silou. Rodiče také nosili dítě pod hlohový keř a nechali jej tam na chvíli poležet, přitom ho však nespouštěli z očí. Proč? V hlohu totiž sídlí mnoho příslušníků „Malého lidu“ nebo také „Mocných“, jak se jim říkalo. Jde o elfy, víly, skřítky a duchy vod a kamenů. Dodnes existuje mnoho legend, v nichž víly či elfové unesli z kolébky dítě, vychovali je a rodiče je pak viděli až v dospělosti.

Ochránce domova

I muž nebo žena v dnešních časech si může dát větvičku hlohu do kapsy, pokud cítí, že se na něj či na ni upírá pozornost nějakého zlého vědomí. Kdysi se dokonce věřilo, že hloh chrání i před upíry, vlkodlaky, čarodějnicemi , a dokonce i před zásahem blesku. Ve středověku jste nezřídka našli stavení a dvorek obklopené hlohem, nebo selský dvůr, kde jí byl obrostlý nejen dům, ale i zahrada, sad a pastvina. Ostnitý hlohový plot chránil celé hospodářství před zlými silami a zajišťoval prosperitu a plodnost.

Glastonbury Thorn

V Anglii se nachází prastarý hloh, který je potomkem legendárního hlohového stromu, jenž prý vyrostl z poutnické hole Josefa z Arimatie. To byl onen muž, který v bibli poskytl ukřižovanému Kristu svůj vlastní hrob. Strom se nazývá Glastonbury Thorn. O důležitosti hlohu pro mír a klid v domě svědčí i prastará britská tradice. Místní lidé z Glastonbury každoročné o Vánocích posílají větévku královně, a ta pak zdobí její vánoční stůl.


Spánek jako cesta

Pod hlohem prý vždy usnul kouzelník Merlin, když se chtěl spojit s bytostmi z jiných světů a znát odpověď na složité otázky. Někdy spal i několik let, ale nezestárl. Totéž se traduje i o dalších hrdinech dávných bájí. Spánek pod hlohem zastaví čas, odnese vás jinam, propojí vás s moudrostí světů za tenkou stěnou reality. Nejvíce podle bájí funguje brána, která se otvírá v místě, kde přirozeně roste hloh, jasan a dub. Na tomto místě lze přivolat krále skřítků, elfů a víl a hovořit s ním. Síla, která se k takovému místo pojí, není však žádná pohádková legrace. Pokud byste měli pocit, že taková síla přichází, pokloňte se, hovořte uctivě, mějte oči sklopené a až vás propustí, jděte bez ohlížení rovnou domů.

Rozhovor s hlohem

Hloh má rád, když jeho návštěvník odpočívá se zavřenýma očima. Naslouchejte hlasům přírody tak dlouho, až vám její zvuky splynou v jeden šum. Pak možná zaslechnete slova. Můžete i stát či sedět, pozdravit tento mocný strom s úctou a zazpívat mu několik písní. Čím více citu do zpěvu dáte, tím raději se s vámi vědomí hlohu spojí. Pak se vám sdělení objeví v hlavě, tak náhle, jako by ho někdo právě vyslovil. Pokud je na větvích rosa či dešťové kapky, setřeste jich pár na sebe. Poproste hloh o ochranu svého těla, mysli i duše, ať jste v bezpečí, kamkoliv jdete. Jeho síla pak zůstane s vámi.

První, úvodní článek - Rozhovory ze stromy - najdete ZDE: ROZHOVORY ZE STROMY: OTEVŘETE SE!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.