Home - Články - Podzimní rovnodennost – oslavte ji jako staří Keltové!

Podzimní rovnodennost – oslavte ji jako staří Keltové!

vloženo 20. 9. 2020
čas čtení: 4 minuty

Podzimní rovnodennost – oslavte ji jako staří Keltové!

Co nevidět přivítáme podzim, a to je důvod k pořádným oslavám! Den když je světlo a tma v rovnováze lidé uctívali od nepaměti, mezi nimi i naši tajemní keltští předkové!

sdílet článek na facebooku

Koloběh roku u starých Keltů

Během několika tisíciletí se na našem území vystřídalo několik civilizací – před příchodem Slovanů zde žili Germáni, ještě před nimi Keltové. Věděli jste, že právě více než dva tisíce let stará keltská kultura položila základy mnoha našich zvyků? Mnohé se od té doby změnilo, ale dědictví Keltů v různých skrytých podobách přetrvává dodnes!

Staří Keltové si ctili koloběh roku. Jistě si teď umíte představit druida, keltského kněze a mudrce, jak provádí tajemné rituály uprostřed kamenného kruhu. Právě tajuplné staré kamenné stavby, mezi které patří například slavný anglický Stonehenge, patří mezi důkazy uctívání ročního koloběhu. Kamenné kruhy totiž bývají postavené tak, že v důležité dny v roce, jako jsou slunovraty a rovnodennosti, v nich dělá Slunce zajímavé světelné efekty. Ale pozor – zjistilo se, že Stonehenge a jiné podobné stavby nepostavili Keltové, ale jsou ještě mnohem starší – Keltové navázali na ještě dávnější tradici. Bohužel, tajuplná a prastará civilizace stavitelů megalitů zůstává pořád obestřena rouškou tajemství…


Podzimní rovnodennost a její význam

Podzimní rovnodennost byla vždy důležitým bodem v koloběhu roku. Letos vychází na 22.9.2020 přesně na 15:31 hodin! V tomto okamžiku opouští Slunce znamení Panny a vstupuje do znamení Vah a léto odevzdává žezlo podzimu. Jako naznačuje název „rovnodennost“, znamená to, že den a noc jsou teď přesně stejně dlouhé. Končí se čas dlouhých dní a svět (tedy přesněji, pouze severní polokoule!) vstupuje do temnější a chladné poloviny roku…

V starých dobách Keltů – a později také Slovanů – byla podzimní rovnodennost slavností úrody a poděkování Matce Zemi za její dary. Je to druhá slavnost úrody v roce. První jsou v srpnu dožínky jako poděkování za obilí, zatímco příchod podzimu je časem ovoce, zeleniny, a samozřejmě vína! Přichází čas hodování, hojnosti a radosti! Zároveň je to čas bilancovat, co se v pomalu se končícím roce povedlo nebo naopak nepovedlo. Konec konců, tato symbolika je ukryta i v astrologickém znamení Vah – po duchovní stránce přichází čas vážení, hodnocení a hledání harmonie.


Oslavte podzim – s přáteli, ve dvou i sami!

Příchod podzimu si zaslouží pořádnou oslavu! Chcete to zkusit po vzoru našich dávných keltských předků i vy? Není nic jednoduššího! Navíc je spousta dobrých důvodů, proč si podzimní slavnost zkrátka musíte dopřát! Vaše duše se díky tomu snáz posune do dalšího období, z letní aktivity do podzimní poklidné radosti. Když se udržíte vnitřně v souladu s koloběhem roku, obejdu vás podzimní deprese a únava a místo toho si budete čas padajícího lidí krásně vychutnávat!

A jak na takovou pořádnou podzimní oslavu? V první řadě vám nesmí chybět hojnost darů Země z letošní úrody. Jablka a jiné ovoce, dýně a další zelenina, ořechy, hroznové víno! Vyzdobte byt podzimními dekoracemi a barevným listím, nebo ještě lépe, pokud bude hezky, udělejte slavnost s táborovým ohněm nebo grilováním na zahradě! Příchod podzimu tradičně znamená setkávání lidí a rozvíjení mezilidských vztahů – v době chladných dnů totiž naši předci věděli, že už nemohou tolik spoléhat na sílu Slunce a musí více pomáhat jeden druhému navzájem! Dnes již naštěstí nemáme tak drsné životní podmínky, ale pamatovat na přátele a rodinu se vyplatí! Pozvěte tedy co nejvíce lidí, je to krásná příležitost se znovu setkat pohromadě po dovolených. Můžete si nejen povyprávět letní zážitky, ale zkuste jít i více do hloubky a zamyslet se společně nad tím, co komu letošní léto přineslo, kam vás posunulo na vaší cestě životem. Podzim je zkrátka časem rozvíjení spolupatřičnosti a porozumění! Ale také zábavy! Připravte si hojnost specialit z letošní úrody, napečte ovocné koláče, uvařte dobré jídlo ze surovin z vlastní zahrádky nebo z farmářských trhů. Nezapomeňte na vděčnost Matce Zemi a připomeňte si, že právě jen díky ní se můžete z těchto všech chutných darů těšit!

Ne každý má ovšem možnost uspořádat velkou podzimní oslavu. Je to i váš případ? Pak není nic snazšího, než si tento důležitý den připomenout sami nebo ve dvojici s partnerem. Udělejte si dobré domácí jídlo a koláče, dopřejte si ovoce a víno. Zapalte svíčky a v této romantické atmosféře si připomeňte letošní jaro a léto. Do dobrého vám přinesly? Kam jste si v životě posunuli? Povzpomínejte si na důležité a zajímavé zážitky a prociťte pocit vděčnosti za všechny dary, co vám život přinesl!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.