Home - Články - Podzimní nachlazení jako znak nerovnováhy

Podzimní nachlazení jako znak nerovnováhy

vloženo 17. 9. 2020
čas čtení: 4 minuty

Podzimní nachlazení jako znak nerovnováhy

Opakuje se u vás také s železnou pravidelností spolu s podzimním sychravem nachlazení? A i když doufáte, že se tomu letos vyhnete, stejně si vás nakonec nějaký ten bacil najde? Za vším může být nerovnováha, v těle, v mysli, v životě…

sdílet článek na facebooku

Dobrou zprávou ale je, že můžeme v toto období prověřit babské rady proti nachlazení a pro příště mít už tu svou nejúčinnější.

Nachlazení jako odpověď na přepracování

Pokud jedete stále na plný plyn, není divu, že vaše tělo začne pozvolna stávkovat. Náznaky jsou zpočátku nenápadné, ale pokud se posteli okatě vyhýbáte i přes stále častější kýchání či únavu, obvykle vás do postele dotlačí až horečka spojená s nachlazením. Již na samém počátku nemoci je oslabení organismu, který na rozdíl od vašeho pracovního či rodinného výkonu nejede na sto procent, a virům nebo bakteriím se prostě zadaří.

Souvislost lze vysledovat i mezi tím, co jsme dělali v létě. Pokud jsme si totiž v létě nedopřáli ani malý čas oddechu, není divu, že naše energie se blíží k bodu nula podobně jako venkovní teploty. A není tím myšlena jen dovolená u moře, ale často si odpíráme třeba i relaxační večery na zahradě s přáteli či knihou.



Holistická nerovnováha

Holistické léčitelství se zabývá člověkem jako celkem, tedy nikoliv jen tělesnem, ale i duševnem. Podle holistických terapeutů stojí za nachlazením nejčastěji nerovnováha v životě. Nemusí jít jen o disproporci mezi skoro neexistujícím volným časem a časem, který věnujeme práci, rodině či studiu. Problém nerovnováhy je velmi často v duševní rovině. Jsme z nějakých zážitků či myšlenek rozrušeni a neměli jsme je zatím možnost v klidu zpracovat.

Horečka je po nejvíce spojená se vztekem, rýma potom s chaotickým sledem nových událostí, kašel s odpíráním si čehokoliv, po čem zrovna toužíme, bolest v krku zase značí neschopnost brát se za sebe a ukazuje na potlačování kreativity. Nevolnost od žaludku souvisí s nestrávenými zážitky a bolesti kloubů a svalů často i s pocitem viny nebo ohrožení. Bolest hlavy zase prozrazuje roztrpčení z nátlaku a manipulace.



Babské rady jako první pomoc

Když už se stane, že onemocníme, mohli bychom toho zkusit využít k otestování účinnosti pověstných babských rad. Svému tělu tím ostatně uděláme dobrou službu, protože na rozdíl od komerčních léků nemají vedlejší účinky a nehrozí, že si při léčbě jednoho neduhu přivodíme další. Některé projevy nachlazení navíc není nutné zadusit v samém zárodku. Teplota, pokud se drží kolem třiceti osmi je znakem, že naše tělo bojuje a zvedlo teplotu, aby se s nemocí vypořádalo. To samé platí třeba o rýmě či kašli – jedná se o přirozené projevy čištění organismu. Navíc vážnější nemoci, jako třeba angína, se stejně projeví až za několik dní. Tak proč nedat prostor oblíbeným babským radám, spoléhajících na bylinky, ovoce, zeleninu a pověstné domácí čarování.

Sáhnout můžeme po kořenech - křenu, který se dá přidat ke chlebu a čistí dutiny i dýchací cesty, nebo zázvoru, který prohřívá a působí jako antibotikum, ve formě čaje, nebo postačí jen lehce přežvykovat jeho tenké plátky. Klasikou jsou i čaje (jitrocel, lichořeřišnice, echinacela, bezinka, lípa, máta, řepík), které působí protizánětlivě a podporují imunitu. Dobrou službu nám udělají i tinktury ze stejných bylin, dají se buď koupit, nebo si je můžeme sami vyrobit ze sušené či čerstvé byliny a 40% alkoholu, obvykle postačí smíchat, nechat tři týdny luhovat a pak přecedit do lahviček s kapátkem. A nesmíme zapomenout na sirupy, ideálně cibulový nebo jitrocelový, a také ovoce plné vitamínů - citrony, kiwi nebo jablka, které navíc v kombinaci s medem čistí dýchací cesty. A na závěr je třeba uvést ještě česnek - přírodní antiotikum - ale můžete s ním klidně i začít.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.