Home - Články - Na hromnice o hodinu více…

Na hromnice o hodinu více…

sdílet článek na facebooku
vloženo 2. 2. 2016

Na hromnice o hodinu více…

Původně keltský svátek, během něhož mladý bůh dosahuje dospělosti a společně s Bohyní se vrací z podsvětí, kde zůstává starý bůh, se stal před tisíci lety křesťanskou oslavou přicházejícího jara a mnoha dalších tradic, které se dodnes mezi lidmi tradují.



V původním Irsko-keltském pojetí se jedná o svátek Imbolc, který je jedním ze čtyř hlavních svátků irského kalendáře. Odehrává se nejčastěji na začátku února, při prvních známkách přicházejícího jara. Nejčastěji bývá slaven právě 2. února, v období mezi zimním slunovratem a jarní rovnodenností. Svátek byl zasvěcen bohyni Brigid, která ztělesňuje ženský princip a tudíž je ztotožňována s Bohyní – matkou.

Svátek byl následně převzat křesťany, kdy se Brigit proměnila v Pannu Marii. K příběhu byla přiřazena i událost z evangelií, kdy Ježíšova matka Maria přinesla podle židovského obyčeje svého syna 40. dne po narození do jeruzalémského chrámu, aby jej zasvětila jako prvorozeného Bohu. V chrámu se setkává s prorokyní Annou a spravedlivým Simeonem, který Ježíše nazval „světlem k osvícení národů“.



Chraň nás před blesky

Právě od Simeonova proroství vychází zvyk svěcení svící, tzv. hromniček. Vysvěcené hromničky se během bouří dávaly do oken a společně s modlitbami měly chránit před bouří, bleskem a ohněm. Stejně tak i staří Slované pojili hromnice s hromy a blesky, konkrétně bohem Perunem, který přichází svrhnout vládu zimy. Jeho příchod je očekáván v podobě velkého jarního zahřmění. Mnozí lidé, když zaslechli tento mohutný hrom, poklekli k zemi a líbali. Byli vděčni, že Perun osvobodil zem od zimního spánku.

S tím souvisí také velký úklid po zimě, kdy se čistily krby, vymetaly stáje a zapalovaly hranice, které zahnaly zlé zimní duchy. S příchodem jara souvisí i návrat světla a již zmiňované pořekadlo „Na hromnice o hodinu více“.

Není to však jediné pořekadlo, naopak k hromnicím se v českém prostředí váže nejvíce pranostik. Většina z nich se právě vztahuje k blížícímu se jaru.

Na Hromnice kalužky – budou jablka i hrušky.
Na Hromnice zima s létem potkala se.
Je-li na hromnice studeno, přijde brzy jaro.
Svítí-li o Hromnicích celý den, tahej, sedláče, slámu z hnoje ven!
Na Hromnice – chumelice, netrvá pak zima více.


TOUŽÍTE PO LEPŠÍM ŽIVOTĚ? Pomohu najít štěstí i vám! Díky rozsáhlým znalostem astrologie vás navedu na správnou cestu!
Vaše Marion! Tel.: 906 701 701.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.