Home - Články - Na hromnice o hodinu více…

Na hromnice o hodinu více…

sdílet článek na facebooku
vloženo 2. 2. 2016

Na hromnice o hodinu více…

Původně keltský svátek, během něhož mladý bůh dosahuje dospělosti a společně s Bohyní se vrací z podsvětí, kde zůstává starý bůh, se stal před tisíci lety křesťanskou oslavou přicházejícího jara a mnoha dalších tradic, které se dodnes mezi lidmi tradují.



V původním Irsko-keltském pojetí se jedná o svátek Imbolc, který je jedním ze čtyř hlavních svátků irského kalendáře. Odehrává se nejčastěji na začátku února, při prvních známkách přicházejícího jara. Nejčastěji bývá slaven právě 2. února, v období mezi zimním slunovratem a jarní rovnodenností. Svátek byl zasvěcen bohyni Brigid, která ztělesňuje ženský princip a tudíž je ztotožňována s Bohyní – matkou.

Svátek byl následně převzat křesťany, kdy se Brigit proměnila v Pannu Marii. K příběhu byla přiřazena i událost z evangelií, kdy Ježíšova matka Maria přinesla podle židovského obyčeje svého syna 40. dne po narození do jeruzalémského chrámu, aby jej zasvětila jako prvorozeného Bohu. V chrámu se setkává s prorokyní Annou a spravedlivým Simeonem, který Ježíše nazval „světlem k osvícení národů“.



Chraň nás před blesky

Právě od Simeonova proroství vychází zvyk svěcení svící, tzv. hromniček. Vysvěcené hromničky se během bouří dávaly do oken a společně s modlitbami měly chránit před bouří, bleskem a ohněm. Stejně tak i staří Slované pojili hromnice s hromy a blesky, konkrétně bohem Perunem, který přichází svrhnout vládu zimy. Jeho příchod je očekáván v podobě velkého jarního zahřmění. Mnozí lidé, když zaslechli tento mohutný hrom, poklekli k zemi a líbali. Byli vděčni, že Perun osvobodil zem od zimního spánku.

S tím souvisí také velký úklid po zimě, kdy se čistily krby, vymetaly stáje a zapalovaly hranice, které zahnaly zlé zimní duchy. S příchodem jara souvisí i návrat světla a již zmiňované pořekadlo „Na hromnice o hodinu více“.

Není to však jediné pořekadlo, naopak k hromnicím se v českém prostředí váže nejvíce pranostik. Většina z nich se právě vztahuje k blížícímu se jaru.

Na Hromnice kalužky – budou jablka i hrušky.
Na Hromnice zima s létem potkala se.
Je-li na hromnice studeno, přijde brzy jaro.
Svítí-li o Hromnicích celý den, tahej, sedláče, slámu z hnoje ven!
Na Hromnice – chumelice, netrvá pak zima více.


TOUŽÍTE PO LEPŠÍM ŽIVOTĚ? Pomohu najít štěstí i vám! Díky rozsáhlým znalostem astrologie vás navedu na správnou cestu!
Vaše Marion! Tel.: 906 701 701.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.