Home - Články - Létají a vědí víc, než my

Létají a vědí víc, než my

vloženo 7. 9. 2022
čas čtení: 5 minut

Létají a vědí víc, než my

Již od pradávna lidé závidějí opeřencům jejich křídla a schopnost létat. Jsou ale i další věci, které tito zástupci ptačího rodu umí, například věštit – poměrně spolehlivě třeba počasí, ale jejich schopnosti sahají i mnohem dále.
sdílet článek na facebooku

Když ptáci sedají vysoko

Až si příště vyrazíte do přírody na procházku a začnete přemítat, zda v těch zprávách budou mít tentokrát výjimečně pravdu a skutečně bude zítra takové počasí, jaké hlásili, porozhlédněte se raději místo toho po ptácích v okolí. Pokud uvidíte nějaké ptactvo vysedávat na vysokých místech, ideálně na špici stromů, pak bude počasí dokonalé. Naopak pokud se schovávají v koruně stromu nebo jen poletují nad zemí, pak čekají déšť.

Ostatně ptáci vám výborně pomohou i s ranním výběrem oblečením. Stačí vyhlédnout z okna. Pokud je uvidíte sedět na špici střechy, pak se můžete obléci do něčeho lehkého, protože by mělo být krásně, pokud naopak usedají u okrajů nebo létají kolem oken, pak nezapomeňte přibalit deštník.

Přiletí vrána nebo čáp?

Již vžitou otázkou našich předků bylo, zda těhotnou poctí svou návštěvou vrána nebo čáp, protože se věřilo, že když se v blízkosti domu zdržovala vrána, narodila se mamince holčička, a naopak pokud byl v okolí často viděn čáp, pak přinesl kluka. Odtud pak vzniklo úsloví, že kluky nosí čáp a holky zase vrána.


Čáp ochránce a kukačka temnonoš

Co se však o čápovi mnohdy neví, je, že čáp má také velkou ochrannou moc a tradovalo se, že vesnice, v níž na některém komíně sídlil čáp, byla chráněna pozitivní mocí. Běda těm, kteří čapí hnízdo strhli, aby udělali třeba místo jiné zástavbě, každopádně s čápem se vesnici či městu vytratilo obvykle i rodinné štěstí.

Špatnou pověst má naopak v pověrách kukačka, která obvykle na rozdíl od čápa symbolizovala nějaké neštěstí. Nemusela být při tom ani vidět, stačilo její pověstné kuku-kuku a naši předci věřili, že jim již odměřuje jejich čas. Není proto divu, že se dostala, až do lidových popěvků, typu – Prší, prší, jen se leje, kde je pověstný verš – kukačka už zakukala, má panenka zaplakala. Na druhou stranu tento popěvek může také trochu za to, že někteří mají kukání spojeno spíše s tím, že bude brzy pršet.

Vlaštovky skromné věštkyně

Vlaštovky už patří natolik k tradičnímu koloritu, že si jich málokdo výrazněji všímá, a přitom právě ony a to, jaké místo si vyberou ke svému hnízdění, umí ukázat, že právě tam se bude lidem dobře dařit. Také se říká, že vlaštovky přinášejí do domu rodinné štěstí. Kdy pomyslněji více vystoupí ze stínu výraznějších ptáků, je pozdní léto, kdy si jich nelze ve špalírech na elektrických drátech nevšimnout. Jakmile se zde začnou scházet nápadně často, můžete se připravit, že nám první chladnější dni klepou na dveře a již brzy na ně zaklepe i sám podzim, ale to už budou vlaštovky na cestě do teplých krajin.


Naučte se číst z letu ptáků

Kdo četl slavné dílo od Coelha – Alchymistu, ten si jistě vzpomene na jednu ze scén, kdy se podařilo hlavnímu hrdinovi číst z letu ptáků budoucnost. Pokud máte trochu fantazie, pozorovací talent a chuť, zkuste zvednout zrak k obloze, až kolem poletí například divoké husy, kachny nebo labutě a sledovat jakým stylem vypadá jejich přelet. Není vyloučeno, že vás přitom napadne podobnost s nějakou situací, kterou právě řešíte, a vyčtete více než třeba tradovanou jedničku, do níž rády létají divoké husy.

Sova a havran jako maskoti

A když už je řeč o věštění, neměli bychom ještě zapomenout zmínit sovu a havrana. Přestože jim jejich roli přiřkla lidská představivost, věřilo se, že tam kde je často viděna sova či havran, bude sídlit čarodějnice, která se umí právě s těmito zvířaty dorozumět a využívá jejich síly pro vlastní čarování a třeba i práv právě předvídání budoucnosti.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.