Home - Články - Kvadrantidy - novoroční padající hvězdy

Kvadrantidy - novoroční padající hvězdy

vloženo 2. 1. 2024
čas čtení: 6 minut

Kvadrantidy - novoroční padající hvězdy

Začátek ledna nám přinese jedno z nejkrásnějších nebeských divadel v celém roce. Přichází k nám meteorický roj Kvadrantidy!

sdílet článek na facebooku

Výrazné maximum

Když se rok s rokem setká, přichází k nám se železnou pravidelností jeden z nejbohatších meteorických rojů, který nese jméno Kvadrantidy. Očekávejte je 3. až 4. ledna! Kvadrantidy začínají svoji aktivitu již na Silvestra a doznívají až do 9. ledna, ale tento meteorický roj se vyznačuje poměrně krátkým trváním a výrazným maximem, takže nejlepší bude dívat se na oblohu přesně v tu noc, kdy vrcholí!

Měsíc bude touto dobou v roce 2024 v poslední čtvrti, takže podmínky nebudou zcela ideální, ale pořád lepší než loni, když nám Kvadrantidy zastiňovala záře blížícího se úplňku. Nyní bude alespoň první polovina noci bezměsíční.

Zimní pozorování

Pro nejlepší pozorovací podmínky je ideální vzdálit se z dosahu pouličního osvětlení, které by pozorování rovněž kazilo. Takže čaj do termosky, teplou deku nebo spacák do kufru auta a vyrazit do přírody! Bude to jistě dobrodružství a romantika!

Nebo ještě lépe, pokud máte tu možnost, zachumlat se do spousty vrstev a sednout si s hrnkem teplého nápoje na chalupě na terasu. A pozvednout oči k obloze se zásobou tajných novoročních přání! Počet „padajících hvězd“ totiž může být i přes stovku za hodinu! A to už stojí za to!


Odkud k nám přichází?

Kvadrantidy nesou své zvláštní pojmenování podle starobylého souhvězdí, kterému se říkalo Zední Kvadrant. Dnes astronomové na tomto místě rozlišují souhvězdí Pastýře. Ne že by se něco na obloze změnilo, ale věda se vyvíjí, a tak se astronomičtí mistři čas od času rozhodnou něco na té mapce hvězdné oblohy překreslit a přejmenovat! Nyní tedy Kvadrantidy mají radiant v souhvězdí Pastýře, to znamená že odsud zdánlivě jakoby vylétaly.

Ve skutečnosti je tento shluk vesmírných částic, které při setkání s atmosférou Země vytváří světelný efekt „padajících hvězd“, pozůstatkem nějakého většího tělesa, nejspíš komety. Ale zatímco u většiny jiných meteorických rojů, které nás navštíví během roku, se ví, ze které komety nebo planetky pochází, v případě Kvadrantid jsou vědci pořád na pochybách. Podle některých teorií se jedná o zbytek komety, která zanikla již před 500 lety.

Nebudou zde navěky

Bohatství Kvadrantid však asi má své dny pomalu sečteny. Předpokládá se totiž, že do budoucna se od nás budou Kvadrantidy působením gravitace planety Jupiter vzdalovat. Astronomové odhadují, že za 1000 let už je vůbec nebude možné pozorovat.

To je sice opravdu daleká budoucnost, ale přece jen – užijte si tuto hvězdnou podívanou naplno, dokud to ještě jde! Tak nezapomeňte – nejlépe přesně v noci z 3. na 4. ledna! Bohužel to není víkend, ale dospíte to jindy!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.