Home - Články - Kouzlo lučního čaje

Kouzlo lučního čaje

vloženo 4. 5. 2023
čas čtení: 4 minuty

Kouzlo lučního čaje

Spojte se s duchem Matky přírody a projděte se lučinou. Udělejte čaj jinak, než jste zvyklí. Země vám povede ruku a namícháte ho „tady a teď“. Kromě léčení zdravotních potíží vám pomůže lépe se spojovat se silami Země.

sdílet článek na facebooku

Do třetice...

Už byla řeč o čaji lesním (celý článek ZDE) a polním (celý článek ZDE). Nyní do třetice všeho dobrého – luční čaj. Princip je stále stejný. Vyjděte z domu se záměrem nechat se vést Matkou Zemí. Nerozptylujte se konverzací, jdete sami, neposlouchejte hudbu, ani nekuřte. Vaše mysl a srdce ať je zcela v přítomnosti. Všímejte si detailů, přeletu ptáčků, šustnutí lasičky, skoků srnky. Poslouchejte šumění listí v korunách stromů. To už s vámi hovoří sama Země, není v tom nic složitého, žádný trik. Až se na ni naladíte, položte jí otázku.

„Co si mám natrhat?“

Země ráda rozdává svým dětem. Miluje pocit štěstí, který prožíváme, když si bereme její plody. Patří to do řádu věcí, a tak tyto zážitky s námi živá bytost Země sdílí jako radostné. Cítí se s námi v kontaktu a oceněná. Až položíte tuto otázku, pozorně se rozhlédněte. Jedna z našich čtenářek přímo slyšela větu: „Na co tvá ruka padne, to do čaje patří. Na co nepadne, to tam nepatří.“ Možná uslyšíte slova určená jen vám. Nebo budete mít intenzivní pocit. To vše je sdělení.

Jitrocel

Že jitrocel zaceluje rány, to už stojí v jeho názvu. Jistě si také vzpomenete na jitrocelový sirup, který jako jeden z mála léků mají děti rády pro jeho báječnou chuť. Léčí kašel a astma jako nic jiného. Všude mezi travou nacházíme trsy jitrocelových listů. Budou velkým obohacením vašeho čaje.


Divoké žito – pýr

Tímto jménem se také říká trávě jménem pýr plazivý, kterou z našich záhonů pilně vytrháváme. Jde sice o plevel, ale jaký! Pýr má stejné čistící schopnosti jako kopřiva, je to dokonalý detox. Více se zaměřuje na játra než jeho pichlavá kolegyně. Snižuje cholesterol, čistí krev, posiluje imunitu, dodává energii, a dokonce léčí revmatismus a močové cesty. I kdybyste si udělali čaj jen z pýru, uděláte pro sebe velmi prospěšnou věc.

Sedmikráska – chudobka

Tato prostá kytička nejen potěší oko, ale skrývá v sobě celou apatyku! Výluh ze sedmikrásky čistí játra i žlučník, léčí zánět močového ústrojí, působí dobře na léčení kašle a chřipky a obecně při zánětu horních cest dýchacích. Zevně, koupáním odřenin a ranek, pomáhá hojení ran a při výplachu také hojení aftů v dutině ústní.

Kokoška pastuší tobolka

Kokoška je velkým pomocníkem pro ženy, reguluje totiž příliš silnou a bolestivou menstruaci. Podporuje také plodnost, takže muž i žena by ji mohli pít jako podpůrný prostředek, chtějí-li přivítat miminko. Zastavuje ale také krvácení z ran, pokud přiložíme obklad z výluhu nebo přímo rozklepanou rostlinu v plátně. Je účinná proti infekcím.

Violka trojbarevná

Tato kytička je mistrem v rozpuštění hlenu, umožňuje nám odkašlávat při suchém kašli. Zvyšuje také pocení, a tím odvádí z těla toxiny a původce nemoci, ať už nastydnutí, chřipky či zápalu plic. Jde o lék, který v minulosti velmi často maminky připravovaly dětem. Z violky se dokonce dělaly i bonbónky a dodnes si je můžete i koupit.

Kopretina bílá

Pokud užijete čaj z kopretiny tři dny před menstruací (3x denně), pak bude průběh mírnější a skoro o tom nebudete vědět. Preventivní popíjení kopretinového čaje pomáhá také migrenikům od jejich trápení. Taktéž pomáhá při odkašlávání. A zevně se obklad či koupel z ní hodí na rány, modřiny a také na potíž, o které se „nerado mluví“ – na hemeroidy.


Tužebník jilmový

Samotně jeho jméno zní jako báseň, ale což teprve jeho užívání! Jeho listy i věty obsahují kyselinu salicylovou, kterou má v sobě i acylpyrin. Ale u tužebníku se nemusíme bát jakýchkoliv vedlejších účinků. Před dovezením čaje do našich krajin se z něho dělal náš český čaj – fermentováním, právě typickou technikou na zpracování čaje. Pro svou výbornou chuť se přidával do sladkých pokrmů, zejména se smetanou, a také do ovocných kompotů.

Jetel luční

Jde o tak běžnou rostlinku, že ji snad ani nevnímáme. Ale měli bychom! Jetelový odvar léčí revmatismus, čistí krev, zlepšuje trávení a blahodárně působí na lymfatický systém. Pokud vám lymfa v těle neproudí tak, jak má, řešení jsou jetelové čaje.

Šalvěj luční

Ano, to je to legendární babské ucho, které potřebovala Saxana, aby mohla zůstat v lidském světě. Překvapí vás, jak hojně se u nás vyskytuje. Je výborná na dýchací cesty, odkašlávání, odstraňuje dusivý hlen a také po koupeli chodidel, a to se asi týká hlavně pánů, jak to říct… no odstraníte nelibé závany po dlouhém dni, kdy jsou vaše nohy uzavřeny v pevných botách.

Kohoutek luční

Éterická kytička, která je nádherná v květinových vazbách, je zajímavá i jinak. Jde o přírodní antibiotikum a pomáhá všude tam, kde byste atb dostali předepsané. Je účinný i na hojení takového problému, jako jsou bércové vředy – přikládáním obkladů a koupelí. Obsahuje malé množství alkaloidů, kvůli nimž by neměli odvar požívat těhotné ženy, jinak ale léčí, kudy teče.

I zde platí, nesbírám, co neznám. Užijte si svůj luční čaj. Přejeme vám, abyste při jeho sběru slyšeli pravý hlas Země, která vám prozradí, co prospěje právě vám.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.