Home - Články - Polostínové zatmění Měsíce 5. května 2023

Polostínové zatmění Měsíce 5. května 2023

vloženo 3. 5. 2023
čas čtení: 4 minuty

Polostínové zatmění Měsíce 5. května 2023

Je tady nejmagičtější večer měsíce lásky! Páteční úplňkový východ Luny ozvláštní polostínové zatmění. Jeho energie bude velmi mocná, i když pozorovací podmínky slabší.

sdílet článek na facebooku

Téměř neviditelný polostín

Konečně jsme se dočkali dalšího zatmění Měsíce! Opět bude o květnovém úplňku ( 5. května 2023), stejně jako poslední zatmění v roce 2022. Tentokrát však půjde o nenápadnou verzi tohoto tajemného nebeského divadla, které se říká polostínové zatmění Měsíce.

Polostínové zatmění znamená přesně to, co si pod tímhle názvem nejspíš představíte. Při úplném nebo částečném zatmění Lunu překrývá černý stín planety Země buď úplně nebo zčásti. A polostínové zatmění spočívá v tom, že Měsíc nebude překrytý takhle tmavým stínem, ale pouze polostínem. Měsíc bude prostě jen vypadat trošku tmavší a méně jasný. Volným okem je polostínové zatmění těžce pozorovatelné, ale pokud se budete dívat cíleně a bude jasné počasí, třeba ho uvidíte!

Magický východ Měsíce

Česká republika je na okraji zóny, kde je toto polostínové zatmění viditelné. Maximální fáze zatmění nastane totiž ještě před východem Měsíce. Zato si však užijeme velmi zajímavý a kouzelný východ Měsíce zároveň se západem Slunce.


Měsíc bude v Praze vycházet ve 20:29 a maximální zatmění, které zde uvidíme, nastane ve 20:33 těsně nad obzorem. Polostín bude překrývat Měsíc v jeho horní části přes víc než polovinu jeho plochy. Takže horní polovina Měsíce bude vypadat o kousek tmavší než spodní. Jak bude Měsíc na obloze stoupat, bude se zastíněná část postupně zmenšovat a celý úkaz se skončí ve 21:31. Pokud žijete na Moravě, budou vaše pozorovací podmínky o chlup lepší, protože Měsíc zde vychází zhruba o 10 minut dřív. A pokud si uděláte výlet do Košic, tam si užijete maximální zatmění již v 19:59 a Měsíc tam tehdy bude v polostínu skoro celý!

Pokud chcete východ Měsíce s polostínovým zatměním pozorovat, jeďte někam, kde je otevřený výhled na východní až jihovýchodní stranu bez budov nebo kopců, abyste spatřili vycházející Lunu co nejdřív. Ideálně dál od pouličního osvětlení. Takže nejlépe někam do polí, na louku nebo na rozhlednu! V rovinaté krajině se bude vhodné místo hledat nejlépe.

Večer plný zvláštních pocitů

Zatmění Měsíce má velmi silnou a tajuplnou energii, kterou jistě pocítíte i v případě, že samotný úkaz neuvidíte. V těch vzácných případech, když nastává zatmění, se energie úplňku ještě více znásobuje a je velice zvláštní! Připravte se proto na neobvyklý neklid, intenzivní prožívání pocitů a nálady, zvláštní emoce. Je to čas, který vyplavuje tajemství z hlubin podvědomí!


Takže se nám mohou zjevit neobvyklé vhledy a ukázat souvislosti v našem životě, ale stejně tak mohou vylézt kostlivci ze skříní, mohou nás pronásledovat stará traumata nebo nezpracované pocity. Pozor na to! Dopřejte si klidný večer a nepouštějte se do důležitých rozhovorů, náročné práce a vyhýbejte se lidem se kterými máte nedořešené vztahy. Zatmění Měsíce nám totiž tak trochu zamlžuje racionální mysl a na prvním místě jsou intenzivní emoce!

Zatmění a horoskop

Zatmění a úplněk bude v tajuplném a vášnivém znamení Štíra, a to ještě více posilňuje tyto sklony. Někteří z nás si skutečně nahlédnou do nejtemnějších hlubin své duše a citů! Nejintenzivněji bude tato energie působit na Štíry a Býky. Příjemné pocity přinese Rybám a Rakům, zatímco Lvi a Vodnáři se mohou připravit na výzvy.

Nejlepší program pro úplňkový večer se zatměním bude něco nenáročného a veselého, co vám zlepší náladu. Například hudba, tanec, romantická procházka nebo setkání s přáteli. A protože je Luna ve vášnivém Štíru, tak klidně i žhavý večer ve dvojici s partnerem, ale jen pokud je váš vztah harmonický a bez problémů – pozor totiž na emoce!

Tak co, víte už, jak si tento kouzelný květnový večer užijete?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.