Home - Články - Cesta zimním časem

Cesta zimním časem

vloženo 25. 10. 2021
čas čtení: 4 minuty

Cesta zimním časem

V neděli 31.10. nás čeká další změna času, tentokrát z letního na zimní. Hodinky si posuneme ze 3:00 na 2:00 hod a stmívat se nám bude už pěkně brzy!

sdílet článek na facebooku

Ne každému zimní čas vyhovuje, ale kde se vlastně vzal? A jaký čas preferujete vy? Hledejte s námi odpovědi v novém článku.

Němečtí průkopníci

Poprvé došlo k posunu času během 1. světové války v roce 1916. Stalo se tak v Německu a čas se měnil ze zimního na letní. Téměř okamžitě se k této změně času přidali další země, mezi nimiž nechybělo ani Rakousko-Uhersko, jehož součástí byla současná Česká republika. Na konci 1. světové války se však přišli s další revoluční změnou Američané, kteří 19. března 1918 zavedli časová pásma. Ta se okamžitě začala využívat pro účely železnice. Letní čas si v USA také ponechali, ale pouze do roku 1919, kdy byl opět zrušen. Důvod byl prostý – lidé si na něj nedokázali zvyknout.

Zdraví, nebo úspory

V průběhu 20. století převládal názor, že měnit čas je správná volba. Hlavním argumentem byly úspory energie. Tento názor byl však postupem času více a více vyvracen. Ačkoliv spoustu odborníků tvrdí, že změna na letní čas téměř žádné energické úspory nepřináší, posun o hodinu zpět stále zůstává zapsán červeným písmem v kalendářích.


Také se čím dál více objevují teorie, že změna času má na lidi negativní dopad. Především na lidský organismus, který si musí zvykat na změnu a mnoha lidem tak přináší zdravotní komplikace. Kromě toho několik průzkumů ukázalo, že po změně času dochází častěji k dopravním nehodám!

Nemění všichni

Změna na zimní čas probíhá v mnoha státech. V České republice se pravidelně mění od roku 1979 (v roce 1996 se letní čas prodloužil o měsíc – končí v říjnu, místo v září). Existuje však v i v Evropě několik zemí, kde letní čas neuznávají. Jde o Island, Rusko, Bělorusko a několik menších ostrůvků. A čas nemění ani v zemích, které leží v tropickém pásmu, kde by tato změna neměla téměř žádný smysl.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.