Home - Články - Cesta zimním časem

Cesta zimním časem

vloženo 25. 10. 2021
čas čtení: 4 minuty

Cesta zimním časem

V neděli 31.10. nás čeká další změna času, tentokrát z letního na zimní. Hodinky si posuneme ze 3:00 na 2:00 hod a stmívat se nám bude už pěkně brzy!

sdílet článek na facebooku

Ne každému zimní čas vyhovuje, ale kde se vlastně vzal? A jaký čas preferujete vy? Hledejte s námi odpovědi v novém článku.

Němečtí průkopníci

Poprvé došlo k posunu času během 1. světové války v roce 1916. Stalo se tak v Německu a čas se měnil ze zimního na letní. Téměř okamžitě se k této změně času přidali další země, mezi nimiž nechybělo ani Rakousko-Uhersko, jehož součástí byla současná Česká republika. Na konci 1. světové války se však přišli s další revoluční změnou Američané, kteří 19. března 1918 zavedli časová pásma. Ta se okamžitě začala využívat pro účely železnice. Letní čas si v USA také ponechali, ale pouze do roku 1919, kdy byl opět zrušen. Důvod byl prostý – lidé si na něj nedokázali zvyknout.

Zdraví, nebo úspory

V průběhu 20. století převládal názor, že měnit čas je správná volba. Hlavním argumentem byly úspory energie. Tento názor byl však postupem času více a více vyvracen. Ačkoliv spoustu odborníků tvrdí, že změna na letní čas téměř žádné energické úspory nepřináší, posun o hodinu zpět stále zůstává zapsán červeným písmem v kalendářích.


Také se čím dál více objevují teorie, že změna času má na lidi negativní dopad. Především na lidský organismus, který si musí zvykat na změnu a mnoha lidem tak přináší zdravotní komplikace. Kromě toho několik průzkumů ukázalo, že po změně času dochází častěji k dopravním nehodám!

Nemění všichni

Změna na zimní čas probíhá v mnoha státech. V České republice se pravidelně mění od roku 1979 (v roce 1996 se letní čas prodloužil o měsíc – končí v říjnu, místo v září). Existuje však v i v Evropě několik zemí, kde letní čas neuznávají. Jde o Island, Rusko, Bělorusko a několik menších ostrůvků. A čas nemění ani v zemích, které leží v tropickém pásmu, kde by tato změna neměla téměř žádný smysl.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.