Home - Články - Zatmění Měsíce 16. května 2022

Zatmění Měsíce 16. května 2022

vloženo 11. 5. 2022
čas čtení: 4 minuty

Zatmění Měsíce 16. května 2022

V pondělí 16. května, ráno v 6:13, nastane úplněk spojený se zajímavým zatměním Měsíce! Nezapomeňte se na něj podívat!

sdílet článek na facebooku

Vzácné zatmění nad Českem

Zatmění Měsíce je výjimečný astronomický úkaz, který se opakuje každoročně i několikrát, ale vždy je viditelný pouze z některé části Země. V Česku se nyní tohoto nebeského divadla dočkáme poprvé po docela dlouhé době. Poslední úplné zatmění Měsíce jsme mohli spatřit před třemi lety 21. ledna 2019. Pak jsme ještě mohli vidět pár polostínových nebo částečných zatmění, naposled 5. června 2020. Takže to bude vůbec první zatmění u nás po téměř dvou letech!

16. května 2022 nás sice čeká úplné zatmění, jenomže z našeho území bude bohužel možné pozorovat pouze jeho částečnou fázi. Nastane totiž brzy ráno, a dřív, než se Luna dostane zcela pod závoj zemského stínu, tak zapadne a vyjde Slunce. Škoda. Ale i tak to bude působivé nebeské divadlo s poměrně dobrými podmínkami k pozorování, takže se vyplatí si kvůli němu přivstat! Tím spíš, že další zatmění, a to taky pouze částečné, nás čeká až za další rok a půl, 28. října 2023. Na další úplné zatmění viditelné od nás si počkáme ještě dlouho, až do 7. září 2025!


Připravte se na pozorování!

Zatmění Měsíce se začne 16. května 2022 ve 3:32 ráno svou polostínovou fází. Tu však můžete volným okem pozorovat jen velmi obtížně, protože Měsíc prostě jen začne být postupně od jednoho rožku o chlup tmavší. Zajímavější to začne být až ve 4:28, kdy se začne částečné zatmění. V 5:12 však už Měsíc zapadne za obzor (při pohledu z Prahy), takže to nebude na dlouho. Tou dobou ho bude zemský stín zakrývat ze tří čtvrtin.

Pokud ovšem chcete toto částečné zatmění pozorovat, nestačí si jen natáhnout budík na půl pátou, rozlepit oči a vyjít na balkon. Tedy, jedině že by směroval na západ a naproti by nebyly žádné domy ani kopce, ale jen rovina a volná krajina. Pokud toto štěstí nemáte, budete si muset udělat výlet někam na kopec s dobrým výhledem na západní a jihozápadní směr. Měsíc totiž už bude v době částečného zatmění velmi nízko nad obzorem, takže v městě mezi domy ho neuvidíte!


Úplné zatmění, nám už neviditelné, se začne až v 5:29. Pokud byste ho chtěli vidět, museli byste se vypravit například do Španělska, které je západněji, takže Měsíc tam bude zapadat a Slunce vycházet později. Ale i tam bude během úplného zatmění již svítat a Měsíc bude nízko nad obzorem. Ideální viditelnost bude třeba v Jižní Americe, ale to už je trošku z ruky!

Magická úplňková energie

Zatmění Měsíce může nastat pouze za úplňku, a to jen tehdy, když se Země dostane přesně do jedné přímky mezi Slunce a Měsíc, takže úplňková Luna již není ozářená Sluncem, ale dopadá na ni zemský stín a zatemňuje její tvář.

V dávných dobách bylo zatmění Měsíce i vzácnější zatmění Slunce považováno za špatné znamení. Dnes se jich už obávat nemusíme, ale pravdou je, že zatmění Měsíce má velmi zvláštní a neobvyklou energii, kterou možná pocítíte i vy na vlastní kůži. A to hlavně pokud jste na měsíční fáze citliví.


Úplněk je už sám o sobě velmi mocné období, které rozvíří v přírodě i v našich duších a tělech všemožné energie. Neklid, nespavost, podrážděnost a nervozita, ale taky sexualita a vášeň, společenská nálada a chuť bavit se, to všechno se v nás teď míchá. Tento květnový úplněk bude ve znamení Štíra a zároveň je Slunce v Býku, takže jeho mocný vliv budou nejsilněji pociťovat právě příslušníci těchto dvou znamení!

Mocná duchovní síla zatmění

Zatmění, které trvá jen pár hodin z celé úplňkové noci, je velmi mocným a mystickým časem. Může vytáhnout na povrch energie a nálady z hlubin naší duše, často i věci, které již patří minulosti, a dává nám šanci si všechno v meditaci a rozjímání uzavřít.

Mnozí z nás budou procházet ve svém vnitřním životě náročným obdobím, které nám však pomůže k sebepoznání, duchovnímu růstu a dává nám šanci posunout se kupředu. Nebudou to události ve vnějším světě ani ve vztazích, ale především vnitřní procesy v naší vlastní duši, co nám dá během zatmění nejvíc zabrat. Proto je nejlepší dopřát si v těchto dnech kolem tohoto úplňku více relaxace, klidnější program a dostatek času pro sebe. Je to totiž jedinečná příležitost pro váš duchovní život!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.