Home - Články - William Lilly - Merlin anglického novověku

William Lilly - Merlin anglického novověku

vloženo 7. 6. 2023
čas čtení: 6 minut

William Lilly - Merlin anglického novověku

William Lilly, někdy známý také jako Anglický Merlin, se narodil v malé anglické vesničce Diseworth 1. května 1602. do rodiny svobodných sedláků, ale mladý William se zemědělství rozhodně věnovat nehodlal. Místo začal od 11 let studovat a dotáhl to na jednoho z největších hvězdopravců své doby.

sdílet článek na facebooku

Přesně předpovídal osudy šlechticů, výsledky bitev a dokonce úspěšně použil astrologii při “detektivním vyšetřování“. Jeho překlady klasických astrologických zdrojů latiny do angličtiny zpřístupnily tuto vědu řadě lidí nově se formující moderní doby.

Sňatek z rozumu

Když bylo Lillymu 17 let, musel se vrátit na rodný statek, protože jeho otec upadl do dluhů a nebyl schopen financovat jeho další studium. Williamovi se nicméně podařilo získat práci v Londýně. 7 let dělal písaře a důvěrníka u Gilberta Wrighta, zámožného obchodníka. Ten ale v roce 1627 skonal a Lilly podnikl na tehdejší dobu poměrně kontroverzní krok – požádal Wrightovu ženu Ellen o ruku. Ta, i přes rozdíl ve věku i společenském statusu, souhlasila a výsledkem bylo šťastné manželství, které ukončila až Ellenina smrt o šest let později. William Lilly se stal bohatým vdovcem a během svého života se ještě dvakrát oženil.


Setkání s šarlatánem

O astrologii se začal vážně zajímat v roce 1632, kdy se seznámil s Johnem Evansem, sečtělým mužem, jenž studoval okultní vědy. Evans, původem Velšan, býval knězem v stafordšírském hrabství, ale musel prchnout do Londýna, když se o jeho okultní aktivity začaly zajímat církevní představitelé. Naučil Lillyho základům astrologie, ale ten o něm neměl valné mínění. Definitivně se s ním přestal stýkat, když zjistil, že Evans dodával smyšlené horoskopy, aby uspokojil dobře platícího zákazníka. Poté Lilly pokračoval ve studiu samostatně a shromáždil bohatou sbírku klasických textů.

Astrologická poradna

Astrologii začal praktikovat i vyučovat od roku 1634, tou dobou experimentoval s různými formami okultismu. Ve svém životopisu zmiňuje mnoho magických talismanů, krystalů, vyvolávání duchů a další mysterióznosti. To, jak se do těchto praktik aktivně zapojoval, se výrazně podepsalo na jeho zdraví, postihla jej “hypochondrická melancholie“, každým dnem “byl hubenější a hubenější“. Proto si v květnu 1636 pronajal dům na venkově, kde strávil příštích 5 let. Zde se zdokonaloval ve svých hvězdopraveckých schopnostech. Je doložen případ, kdy Lilly pomocí astrologie odhalil zloděje, který vykradl sklad ryb v městečku Walton. Na podzim roku 1641 Lilly opět nabyl plného zdraví a vrátil se do Londýna, kde si otevřel “poradenskou“ živnost. V jeho domě si doslova podávali dveře prominentní klienti z celé Anglie. Ve své knize Křesťanská astrologie popisuje množství otázek, s nimiž se potýkal. Na vrcholu své popularity vyřizoval téměř 2000 požadavků ročně.

Astrologie a politika

Ve vypuknuvší občanské válce mezi parlamentisty a royalisty se postavil na stranu Olivera Cromwella a zcela přesně předpověděl porážku i popravu krále Karla I. Tou dobou začal vydávat astrologické almanachy, kterých se často prodalo i více než 30 000 výtisků.


V době Cromwellova protektorátu dosáhl vrcholu kariéry a naprosto precizně předpovídal osudy řady vysoce postavených osobností tehdejší doby i výsledky bitev mezi bojícími stranami. Pád protektorátu a návrat monarchie v roce 1660 pro něj ale znamenal katastrofu. Byl souzen a po zaplacení pokuty a přísaze věrnosti králi Karlovi II. propuštěn.

Velký požár Londýna

Lilly se po několika letech potýkal se soudním šetřením znovu. Jedna z jeho přesných předpovědí jej totiž dostala do ještě větších potíží. V jednom ze svých děl z roku 1651 ukryl do tajemných hieroglyfů dvě předpovědi hrůzných událostí. První se týkala morové rány v Londýně (Ta skutečně v roce 1665 přišla a vyžádala si 400 životů týdně.) Druhá věštba určila rok, kdy vypukne Velký požár Londýna. Poté, co se v září 1666 Londýnem skutečně přehnal ničivý živel, byl William Lilly vyšetřován, protože vzniklo podezření, že požár založil on sám, aby dodal váhu svým hvězdopraveckým schopnostem. To se naštěstí nepotvrdilo a Lilly byl propuštěn.

Věčný odkaz

William Lilly zemřel v roce 1681 a je považován za zakladatele moderní západní astrologie. Svými překlady z latiny zpřístupnil budoucím hvězdopravcům mnoho klasických astrologických spisů. Jeho publikace Křestanská astrologie byla přeložena do mnoha jazyků včetně češtiny a dodnes se objevují její nová vydání.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.