Home - Články - Uzdrav se láskou

Uzdrav se láskou

vloženo 6. 6. 2023
čas čtení: 5 minut

Uzdrav se láskou

Láska je cesta. Obraz, který si přitom představíme, není jen muž a žena držící se za ruku. Jsou to obyčejné výjevy z našeho života. Proč je důležité o nich vědět? Pokud je budeme zažívat, budeme v lásce a budeme tím nejen předcházet všem nemocím, ale léčit ty stávající. To, co následuje, je pro vás důležité. Začne to jako hodina chemie, ale skončíme duchovně. Vytrvejte a čtěte!

sdílet článek na facebooku

Zázračný oxytocin

Hormon štěstí a lásky se tvoří v obzvlášť šťastných situacích našeho života. Produkuje jej mozek za pomoci lymfatického systému a naše vnitřní žlázy. Jde vlastně o neuropeptid, který, pokud se rozšíří naším krevním řečištěm, obsazuje receptory mozkových buněk, ale i dalších buněk v orgánech našeho těla. Jaké? Věda už dnes uznala, že další „mozky“ se vyskytují v našem těle mimo lebeční dutinu, a to v srdci a ve střevech, jde vlastně o takový druhý a třetí mozek, který vytváří pocity, emoce a předchází racionálním rozhodnutím.

Proč je to důležité pro lásku? Zde všude se nacházejí buňky, které s receptory jako s nataženými ručičkami čekají přijmout to, co k nim krví přijde. Pokud přijde neuropeptid nesoucí stres, pak se naším tělem šíří stres a oslabuje nás. Nejen psychicky, ale i fyzicky, připravuje další pozice patogenům, které pak nebudou zničeny naším imunitním systémem, ale naváží se na další a další receptory buněk. (Patogenů je celá řada různých druhů, od virů a bakterií až po zárodky budoucích nádorů vytvořených naším tělem.) Počkejte, ne, nechceme vás strašit! Chceme vás potěšit: pokud jsou receptory našich buněk – tedy ty natažené ručičky – už obsazeny, patogeny se mohou jít klouzat. Lymfa našeho těla je zanese ke slezině, játrům a ledvině, potkají imunitní reakci našich střev – a zaniknou. Obsaďte tedy receptory buněk vašeho těla láskou!


Plně obsazený autobus

Dejme tomu, že naše tělo a mysl je jako autobus, v němž naše buněčné receptory jsou jako volná místa k přepravě. Pokud je naplníme úzkostí, strachem, stresem, patogenními látkami ze stravy a špatné životosprávy a neláskou k sobě a druhým, je náš život smutná a frustrující jízda, kde nás zatěžuje každý kilometr. Svoje cestující nesnášíme a nesnášíme svůj život. Chceme, aby to skončilo. Pojďme na to jinak! Nezapomeňte, že cesta je cíl: cestujte s těmi, kteří k vám přirozeně patří – jde o hormony štěstí, lásky a klidu. Obsaďte místa ve svém autobusu jimi a cestu si užívejte.

Oxytocin, hormon lásky je asi nejslavnější neurotransmiter, což značí, že předává nervové vzruchy a pocity v těle. Hormon lásky vzniká obyčejně krásně. Blízkostí a doteky: když se při setkání obejmete, když vás babička drží za ruku a povídáte si, když dostanete pusu na dobrou noc, když hladíte kočku či psa a zvířátko vám vaši něhu oplácí. Mazlení a milování přináší laviny oxytocinu, jenž pak obsadí všechny nedočkavě natažené ručičky v těle. Vašim buňkám je dobře. Jsou blažené.

Dopamin přináší pocity uspokojení a potěšení. Přijde vždy, když se vám něco podaří nebo máte pocit, že věci jsou, jak mají být. Společná snídaně s rodinou, pohled na hladinu jezera, dokončený úkol, rozhodnutí, které jste odkládali. Meditujte, dejte si hořkou čokoládu nebo si dejte dopaminový půst. To znamená – vynechte to, čeho nadužíváte a na čem jste závislí – jídlo, alkohol, droga – tím vším chcete vyvolat větší a větší tvorbu dopaminu, ale závislostí ji potlačujete. „Mnoho podnětů – neurotransmiterova smrt.“ Buďte měsíc bez těchto závislostí. Dojde k restartu mozku a dopamin se bude tvořit ve všech příhodných situacích bez vaší pomoci.

Serotonin je hormon dobré nálady a pohody. Podporuje učení, paměť, pohotové reakce, aktivitu. Pomáhá relaxaci ve spánku. Zažíváme ho, když pravidelně cvičíme, chodíme na procházky, pobýváme na slunci při práci v zahradě či v zeleni a baštíme bílkoviny, ovoce a zeleninu. Důležité jsou vlákniny ve stravě – a nemyslete teď jen na vyměšování, nezapomeňte, že ve střevech máme druhý mozek! Také vápník a hořčík ve správné míře. Slunce je velmi podstatné, měli bychom trávit venku větší část dne. Člověk nebyl stvořen k pobytu v místnosti. Do místnosti nedolehne ultrafialové ani infračervené spektrum záření a mozek pak nedělá to, k čemu je určen – neumožní nám prožívat plný život pomocí vytvořených neurotransmiterů. Nebojte se nádorů, jde o „vědeckou pověru“ – pokud váš organismus ví, že pobýváte hodně venku, na sluneční záření vás připraví, od východu slunce ve vás vše chystá k jeho kulminaci přes poledne a také k tomu, vyrobit co nejvíce vitaminů a hormonů. Slunce je dárcem života, není jeho nepřítelem.


Endorfiny – jde o neuropeptidy nosící pocit euforie, síly, klidu a štěstí. Zdravě se jimi dopují sportovci při pravidelném tréninku. Přináší je hojně i pobyt ve vodě, plavání, otužování v chladné vodě, vlažné sprchy, skotské střiky, sauna. Endorfiny vám dají druhý dech, když vás při běhu píchá v boku, pojednou vás zaplaví pocit obrovského štěstí a můžete dál běžet celé hodiny. V těchto momentech přináší endorfiny až meditativní stavy, pocit spojení s vesmírem a jsoucnem. Endorfinů existují desítky druhů, dělí se asi do tří rodin a beze zbytku obsadí váš receptorový autobus, takže už do vaší mysli a těla žádný nezvaný pasažér v podobě patogenu či stresu prostě nepřistoupí.

Na počátku je láska

Za vše nemůže chemie, jak by se mohlo zdát! Chemické vzorce jsou poslem ducha. Molekuly plné endorfinů jsou molekuly emocí. Moudrý vesmír vložil do našeho světa mechanismy, ať už fyzikální, chemické či jiné, podle nichž se atomy a molekuly chovají. Za tento objev byla dokonce před třiceti lety udělena Nobelova cena!

Máme štěstí, že žijeme v době, kdy vědci a duchovní mistři vylezli na tentýž kopec poznání, byť každý z jiné strany. Potkali se a objali se. Za vším je láska - stvořitelská síla, bez níž by nic z toho, co známe, nebylo. Milujte vše krásné, co vzniklo z přírody, milujte svůj život, dobré lidi a dobré dílo - a milujte sebe. Byli jste stvořeni dokonalí, beze strachu, plni nadšení z bytí, zdraví na těle i na duchu. Jste milováni bez podmínek! Nemusíte nic udělat, nic splnit, nemusíte se k lásce a klidu dopachtit ani dotrpět. Už to máte, rovnou a od začátku. Zavřete oči a spatřete sebe, jací jste. Dokonalí, klidní a šťastní. Vraťte se k sobě - do tohoto prvotního stavu. Teď.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.