Home - Články - Vstala do jiného světa

Vstala do jiného světa

sdílet článek na facebooku
vloženo 25. 2. 2016

Vstala do jiného světa

Amnézie, neboli dočasná ztráta paměti, bývá většinou důsledkem zranění hlavy. Ale nemusí. Tvrdí se, že amnézie může také nastat při jistých neurotických obtížích. Něco o tom ví i hrdinka našeho příběhu.



Když si šla Veronika K. onoho dubnového večera roku 2008 lehnout, netušila, že ráno pro ni bude svět naruby. Nebyl důvod něco tušit. Pětatřicetiletá angličtinářka jednoho pražského gymnázia vlezla pod peřinu s obyčejnými starostmi ženy středního věku, navíc svobodné matky jedenáctiletého syna.

Jenže ráno se probudila do naprosto šíleného světa! Už když otevřela oči, nechápala, kde vlastně je. Místo spodního místa palandy ležela na široké posteli, horní lůžko i se sestrou bylo pryč. V pokoji nebylo nic na svém místě, vlastně všechno bylo cizí. Nerozuměla tomu. Vždyť jí bylo teprve patnáct, psal se rok 1988 a ona měla už za pár dnů dělat přijímačky na střední školu. Její zmatek se zvětšil do obřích rozměrů, když se náhle otevřely dveře. Objevil se v nich nějaký kluk a řekl jí: „Mami, je ti pořád ještě špatně? Jsem už po snídani a běžím do školy. Kdyby něco, mobil mám.“ Kdo to byl? Proč jí říká mami. A o čem to mluvil?

Kdo je ta paní?


Vypotácela se z pokoje a v neznámém dvoupokojáku jí chvíli trvalo, než našla koupelnu. Postavila se před zrcadlo a šokovaně vykřikla! Kdo je ta zralá žena s vlasy obarvenými na blond, váčky pod očima a malými vráskami kolem nich!? Přeci to nemůže být ona! Mávla rukou. Postava v zrcadle pohyb opakovala. Měla co dělat, aby z toho šílenství neomdlela.



Musí zjistit, co se děje! Pomyslela na Marcelu, o rok starší setru. Kde ji ale hledat? V tomto bytě není. V hlavě jí zablikalo telefonní číslo. Ale kde je telefon? Aparát hledala marně. Na stolku našla cosi jako televizní ovladač. Vůbec netušila, co to je. Leknutím uskočila, když se z té malé věci ozvala melodie a tmavá krabička začala vibrovat. Bála se, ale sáhla po ní. Instinktivně zmáčkla zelený obrázek telefonního sluchátka, a když si ten přístroj dala k uchu, uslyšela Marcelu: „Proč mi to nebereš? Ještě marodíš?“

Zcela jiný svět

Netrvalo dlouho a Marcela zazvonila u dveří. Byla to ona, ale mnohem, mnohem starší. Takže i ona zestárla? Proč? Anebo mám halucinace? Co když je to jenom sen? I proto sestru poslechla a poslušně si lehla zpátky do postele. Dokonce usnula a věřila, že až se probudí, bude vše jako dřív. Samozřejmě nebylo. Vše bylo naopak mnohem horší. Když si pustila televizi a začetla se do novin, nerozuměla vůbec ničemu. Kdo je nějaký Klaus, který byl právě podruhé zvolen prezidentem? Kdo je to Havel? V životě o něm neslyšela. Jaká listopadová revoluce? O čem to všichni mluví a píší?

Stejně špatný byl střet s technologiemi prvních let jednadvacátého století. Mobil, tablet, platební karta, neznámé značky aut, reklamní šoty o věcech, o kterých ani netušila, k čemu mohou sloužit. Prostě svět naruby nebo sci-fi v reálu!

Bylo nemožné se s tím vyrovnat bez lékařské pomoci. Měla také štěstí na lékaře. Postupně ji vedl všemi úskalími. Srozumitelně ji vysvětlil, co se děje s její myslí. Dal naději, že se jí během pár měsíců paměť vrátí.



Návrat do budoucnosti


Stalo se. Ze všeho nejdříve se vrátila sémantická část paměti. Ta shromažďuje fakta. Díky tomu si začala vybavovat telefonní čísla, pin kódy mobilu i platební karty, dokázala řídit vůz. Mnohem déle musela čekat na návrat epizodické paměti. Hodně jí pomohlo, že si psala dosti podrobné deníky. Ze začátku se jí, pravda, zdálo, že čte zápisky cizího člověka, ale postupem času se mozaikové vzpomínky začaly skládat do celku, který dával smysl.

Vlastně měla štěstí. Jsou jednotlivci, kterým se paměť vrací po měsících. Jí stačily týdny. Zbývalo jen najít příčinu náhlé ztráty paměti. Úraz byl vyloučen, intoxikace rovněž, degenerativní změny jakbysmet. Zbývalo najít jen neurotický spouštěč. Našel se. Ukázalo se, že na vině byl dlouhodobý stres při práci ve škole, návazná hádka s přítelem a střevní chřipka, co ji ve dnech, předcházejících ztrátě paměti, trápila. To vše dohromady už mozek přestal snášet. Vzbouřil se a paměť prostě vypnul!

Přečtěte si i náš další neuvěřitelný příběh, které vás okouzlí světem fantazie: Muž z budoucnosti ovládl burzu...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.