Home - Články - Ulrica Arfvidsson - profesionálka v kávovém věštění

Ulrica Arfvidsson - profesionálka v kávovém věštění

vloženo 24. 8. 2021
čas čtení: 8 minut

Ulrica Arfvidsson - profesionálka v kávovém věštění

Ulrica Arfvidssonová byla patrně nejslavnější švédskou věštkyní. Narodila se do dynamické doby, kdy bylo Švédské království velkým evropským hráčem, a doba velkých revolucí byla na spadnutí.

sdílet článek na facebooku

Jako dcera správce královského paláce vyrůstala v prostředí panovníkova dvora, kde slyšela mnoho povídaček a drbů z vyšších společenských kruhů. Byla velice dobře informována o záležitostech, které chtělo znát mnoho lidí mimo dvůr. Ulrica je popisována jako bystrá žena se skvělou intuicí a skvělým přehledem o aktuálním dění ve společnosti. Mnoho se toho ale o jejím mládí neví.

Profesionální věštkyně

Doba Šlesvicko-Holštýnsko-Gottorpské dynastie byl skvělá pro věštkyně a média. Není známo, odkdy byla Ulrica profesně aktivní, ale předpokládá se, že od roku 1774. Nicméně od roku 1780 je uznávanou profesionální věštkyní a její klientela přichází ze všech společenských vrstev. Arfvidssonová měla své sídlo v Lästmakargatanu nedaleko kostela Johanitů ve Stockholmu. Byla šikovně ukrytá v uličce, kde žili převážně chudí lidé, slepci a mrzáci, takže její zákazníci mohli přicházet naprosto diskrétně. Její „kancelář“ se údajně příliš nelišila od obyčejného pokoje, nicméně v rohu měla plentu, za níž se během seance chodila ukrýt. Její klienti měli vstup za ni zakázán, takže vznikaly pověsti, že tam skrývala nějaké magické zařízení. Přestože Ulrica nabízela několik různých způsobů věštění, například výklad z karet, její nejoblíbenější metoda byla četba z lístků kávovníku. Tím si vysloužila přezdívku „Kaffepytissan“ (Kávová věštkyně). Tou dobou se ve Švédsku takto živilo několik žen, běžně se jim říkalo "kávová bohyně", ale Arfvidssonová byla v tomto oboru zdaleka nejúspěšnější.


Arfvidssonová se těšila velké popularitě mezi aristokracií. Říkalo se, že se nikdy nemýlí, a že její předpovědi jsou každým rokem přesnější. Ulrica Arfvidssonová údajně měla širokou síť informátorů napříč celou společností, která sahala od královského dvora až po domácnosti obyčejných lidí.

Nemýlila se

V roce 1783 přijala návštěvu v přestrojení - Carla Augusta Ehrensvärda a generál-admirála af Trolleho. Podívala se do kávových lístků, odhalila jejich pravou totožnost a prohlásila, že Ehrensvärd brzy nahradí af Trolleho na jeho pozici. To bylo tou dobou značně nepravděpodobné, protože Ehrensvärd nebyl určený jako náhrada za af Trolleho. Nicméně v roce 1784 af Trolle zemřel během královy návštěvy Itálie, a ukázalo se, že král vydal příkaz, aby af Trolleho v případě úmrtí nahradil právě Ehrensvärd.

Muž v masce

V roce 1786 přišel za Ulricou Arfvidssonovou král Gustav III. v přestrojení, doprovázel jej hrabě Jacob De la Gardie, rovněž v přestrojení za někoho jiného. Arfvidssonová vyjevila několik faktů o jeho minulosti a budoucnosti, totéž udělala pro jeho společníka. Při této příležitosti je varovala před mužem v masce. Varování se ukázalo jako věcné, protože v roce 1792 byl král zavražděn během maškarního bálu.


Spiklenci si u ní podávali dveře

V roce 1792 se na Ulricu Arfvidssonovou obrátili vyšetřovatelé v souvislosti se spiknutím Gustafa Mauritze Armfelta, původem finského diplomata, který usiloval o spojenectví s Ruskem a svržení regenta Karla XIII., bratra zavražděného Gustava III. Armfelt plánoval dosadit na trůn Gustava IV. Adolfa, syna Gustava III. Než se vydal do Ruska, řekl své milence, Magdaleně Rudenschöldové, aby se sešla s Arfvidssonovou, což udělala tři dny po jeho odjezdu ze Švédska. Rudenschöldová věštbu popsala ve své korespondenci s Armfeltem. Arfvidssonová se poradila se svými kávovými lístky a řekla, že muž, o němž se Rudenschöldová zmínila (Armfelt), nedávno opustil zemi kvůli hádce s malým mužem (regent Karel XIII.), kterého brzy vyděsí dohodou se ženou s korunou na hlavě (ruská carevna Kateřina Veliká). Rudenschöldové doporučila, aby byla opatrná, protože ji sledují a čeká ji velké utrpení. I to se stalo – krátce poté byla zatčena, celý den vystavena na pranýři a vsazena do žaláře.

Smrt v chudobě

Ulrica Arfvidssonová postupně ztrácela kontakt s dvorem a tím i svou prestiž. Nakonec zemřela v chudobě. Přesto je stále nejslavnější věštkyní ve švédské historii. Píše se o ní v mnoha tehdejších memoárech a denících. V průběhu 19. století se několik profesionálních věštkyní přiživovalo na její slávě tím, že tvrdily, že u ní studovaly okultismus.

|<< < 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.