Home - Články - 15. října

Tragický osud Johanky z Arku

sdílet článek na facebooku
vloženo 23. 1. 2016

Tragický osud Johanky z Arku

Johanka z Arku je fascinující historickou osobností, s kterou si osud zahrál krutou hru. Nejdříve byla francouzskou hrdinkou v boji proti Angličanům, nakonec upálenou kacířkou. Na začátku 20. století se opět vše v dobré obrátilo a z rozhodnutí papeže se stala svatou.



Zvláštní hlasy a vidění

Od 14 let slýchala tajemné vnitřní hlasy a měla vidění, v nichž se jí zjevovali andělé a světci. Johanka se k nim modlila za záchranu Francie, protože anglická vojska drancovala a vypalovala její rodný kraj a blížila k Orléansu. Hlasy světců jí oznámili, že byla Bohem vyvolena osvobodit Francii. Inspirovaná těmito hlasy vystoupila veřejně se svým úmyslem zachránit Francii. Počátkem března 1429 odjela za francouzským králem Karlem VII. a za několik týdnů ho přiměla k tažení do Orléansu.

Z národní hrdinky kacířkou

Jana z Arku byla rozhodnuta pokračovat v boji až do úplného vyhnání Angličanů ze země. Působila svým odhodláním na vojáky a prostý lid. Král se začal obávat její oblíbenosti, proto jí svěřoval méně důležité a nebezpečné úkoly. Počátkem září 1430 zaútočily její oddíly na Paříž, neměly však bez královy podpory naději na vítězství. Při obnovení válečných operací na jaře 1431 bránila Johanka s malým vojenským útvarem město Compiegne a byla zajata Burgunďany, kteří byli spojenci nepřátelské Anglie. Protože její osobnost významně působila na lid, tak se Angličané rozhodli s ní skoncovat. Zajatou dívku od Burgunďanů koupili a odvlekli ji do Rouenu před anglický soud, který měl prokázat její spojení s ďáblem. V předem rozhodnutém procesu byla odsouzena jako kacířka a následně upálena. Přestože francouzský král jí vděčil za mnohé, tak pro její záchranu nic neudělal.



Z kacířky obětí justičního omylu

Když si král Karel VII. zajistil vládu nad celou Francií, tak požádal o obnovení procesu a prohlásil jí za oběť justičního omylu. O mnoho let později, až na začátku dvacátého století, katolická církev přehodnotila svůj postoj a francouzskou národní hrdinku se silnými vizemi prohlásila za svatou. Osud Johanky z Arku je jedním z mnoha tragických přehmatů katolické církve, která jí nejdříve ve zmanipulovaném procesu odsoudila k upálení a o několik století později ji prohlásila za svatou. Tajemstvím stále zůstává, jak mohla mladá dívka bez zkušeností vést úspěšně francouzské vojáky ve vítězných bitvách.

CO VÁS ČEKÁ? Mé karty vám ukáží budoucnost! Zavolejte mi na tel.: 906 701 701 nebo mi pošlete SMS ve tvaru SMS LUDMILA na 904 30 44! Astroložka Ludmila

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.