Home - Články - Odhalení Jacka Rozparovače

Odhalení Jacka Rozparovače

sdílet článek na facebooku
vloženo 19. 1. 2016

Odhalení Jacka Rozparovače

Kdo byl Jack Rozparovač a proč vraždil? Tuto otázku si kladlo mnoho lidí. Nejen policistů, kteří vyšetřovali brutální vraždy žen v londýnské chudinské čtvrti, ale mnoho novinářů, spisovatelů a jejich čtenářů. Důvodem tohoto neutuchajícího zájmu je, že s vraždami Jacka Rozparovače se objevil nový fenomén v oblasti zločinu a to sériový vrah.




Oběti

Jeho oběťmi byly prostitutky žijící v nechvalně známé londýnské čtvrti Whitechapel, která proslula velkým množstvím lehkých žen a veřejných domů. Vrah nejprve oběti prořízl hrdlo a poté zohavil její mrtvolu. Některé oběti měly vyříznuté vnitřnosti, proto se vrahovi začalo říkat Rozparovač. Celkový počet prokázaných obětí byl pět žen, ale Rozparovačovi byly přisuzovány i další vraždy s podobným rukopisem.

Dopisy od Jacka

Novým prvkem těchto zločinů bylo, že vrah nebo osoba, která se za něj vydávala, vedl korespondenci s novinami a policií. Právě na základě dopisu pro noviny Central News Agency byl vrah pojmenován jménem, kterým se pisatel podepsal a to Jack. Vedle dopisů novinám se objevovaly na stěnách domů ve Whitechapel nápisy, které odkazovaly na to, že vrahem může být osoba židovského původu.

Rozluštění záhady po mnoha letech

Načasování vražd v době víkendů a jejich malý územní rozsah ukazoval na to, že vrah bydlí ve čtvrti Whitechapel. Tehdejší vyšetřování zahrnovalo asi 7 hlavních podezřelých převážně z nižších vrstev společnosti. Již tehdy byl mezi nimi Aron Kosminski, který se přistěhoval do Whitechapelu z malého polského městečka nedaleko Lodže. K jeho odhalení po mnoha letech pomohla analýza stop DNA, které se dochovaly na šátku jedné z obětí. Šátek, ze kterého byly vzorky odebrány, sebral v roce 1888 přímo na místě činu jeden z policistů pro svou ženu.



Později v roce 2007 tento šátek koupil na aukci v Londýně britský podnikatel, který ho nechal prozkoumat odborníkem. Výsledky testů potvrdily, že stopy DNA na šátku patřily jak oběti, tak i podezřelému Kosminskemu. Vzorky DNA oběti i podezřelého byly porovnány s DNA jejich současných žijících příbuzných. Fakt, že Kosminski byl v roce 1891 umístěn do ústavu pro choromyslné, kde v roce 1919 zemřel, ukazuje důvod, proč vraždy najednou přestaly. Moderní metody analýzy DNA ze starých stop tak pomohly odhalit jedno z největších tajemství kriminalistiky.

PLÁNUJETE ZMĚNU ZAMĚSTNÁNÍ? Jak se vám bude dařit na novém místě? Společně najdeme kýžené odpovědi! Kartářka Karolína vás čeká na tel.č. 906 701 701 nebo pište SMS ve tvaru SMS KAROLINA a text na 904 33 44.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.