Home - Články - Tajemná noc pálení čarodějnic

Tajemná noc pálení čarodějnic

vloženo 29. 4. 2021
čas čtení: 4 minuty

Tajemná noc pálení čarodějnic

Dnes nastane tajemný předvečer 1. května a noc Čarodějnic, kdy mají podle pověstí uhořet v ohních všechny zlé bosorky. Ale my víme, že existují i dobré čarodějky – a ty budou v tuto magickou noc naopak slavit! Čarodějnice byly totiž původně svátkem magie a tajemných rituálů! Nahlédněte s námi do hlubin dávnověku!

sdílet článek na facebooku

Začátek příběhu hledejme u Keltů

Před dvěma tisíci let žil na našem území tajemný národ Keltů. Byli to nejen skvělí řemeslníci a proslulí válečníci, kteří bránili svou zemi proti Římanům do poslední kapky krve, přičemž do bitvy chodili úplně nazí jen s magickým nákrčníkem, ale pověstné jsou i jejich znalosti přírodní magie. Jejich kněží, druidové, uměli mluvit se stromy, naslouchat zvířatům a ovládali věštecké umění. Keltský kalendář se řídil tajemnými událostmi na nebi a koloběhem přírodních cyklů.

A právě Keltům vděčíme za pradávné dědictví svátku, jemuž dnes říkáme Čarodějnice a v historii byl znám také jako Filipojakubská nebo Valpuržina noc. Jeho původní jméno však pochází z keltské řeči a zní „Beltine“ - byl to večer vítání léta, ale také svátek lásky a plodnosti!
Beltine byl stejně jako dnešní Čarodějnice dnem pálení ohňů. Tyto vatry však neměly symbolizovat hranici přinášející smrt, naopak, byly to ohně života a očisty a podle staré tradice museli v tento večer všichni – nejen lidé, ale i hospodářská zvířata – projít mezi dvěma ohni, což přinášelo očistu od nemocí a všeho zlého. Kdo měl odvahu, mohl oheň i přeskočit.


Kromě toho si dívky a mládenci mezi sebou volili „Zelenou královnu“ a „Zeleného krále“. Tito dva pak spolu tančili a plnili různé obřadní úkoly. Tance, zpěvu a zábavy si však užili dostatek všichni účastnící slavnosti, aby přivítali léto a zahnali všechny nečisté energie po kruté zimě! Beltine si samozřejmě do sytosti vychutnali mladí lidé, po které měl svátek lásky doslovný význam – v tuto noc se dávalo dohromady hodně párů a počato bylo nejedno dítě! Za zmínku stojí i keltské svatby, pro které byl právě Beltine byl jedním z nejoblíbenějších termínů. Keltská dvojice si totiž nemusela hned přísahat věrnost na celý život – naopak, velmi oblíbené bylo „manželství na zkoušku“, tedy na dobu jednoho roku. Po roce a dni pak měla dvojice možnost slib buď obnovit, nebo se jednoduše rozejít. Keltský rozvod probíhal tak, že manželé v kruhu shromážděných obyvatel prohlásili, že se rozchází a symbolicky odkráčeli každý opačným směrem. Od mírumilovného způsobu, jakým Keltové řešili své milostné vztahy, se, zdá se, můžeme ještě i dnes hodně naučit!


Magie výjimečné noci

A jak budete slavit Beltine vy? Kromě ohně a lásky k tomuto večeru neodmyslitelně patří i magie – je to skvělý čas pro věštění a čarování! Za vyzkoušení stojí tradiční a velmi jednoduché kouzlo pro očištění od negativních energii: Vezměte si papír a sedněte si někam ven, kde vás nebude nic rušit, abyste získali kontakt s tajemnou sílou stromů a probouzející se přírody, která bude vašemu rituálu napomáhat. V mysli si projděte celý předchozí rok a na papírek sepište všechno, co bylo v tomto období špatné a čeho se chcete zbavit. Věnujte tomu dostatek času a pozornosti! Pak papír poskládejte a večer jej vhoďte do plamenů ohně, u nějž budete slavit Čarodějnice nebo Beltine. Tento posvátný oheň má sílu spálit všechno nečisté a spolu s popsaným papírkem v něm shoří i vaše trápení!

Další ráno, 1. května, pak nezapomeňte na starou pověru, že by v tento magický den měla být každá žena políbena pod rozkvetlou třešní, aby zůstala po celý rok krásná! Tak si to užijte!

|<< < 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.