Home - Články - Tajemná mlha

Tajemná mlha

vloženo 27. 9. 2022
čas čtení: 4 minuty

Tajemná mlha

Mlha je pro někoho depresivní a spojená především s podzimním obdobím, pro jiného zase představuje tajemnou romantiku, spojenou s ranním rozbřeskem. Dalo by se říci, že mlha umí svým specifickým způsobem napodobit tmu, ač ve své bělostné podobě, kdy není vidět na krok i ve dne, a proto není divu, že je s ní spojeno i množství pověr.

sdílet článek na facebooku

Nebe na Zemi

Mlha, ač působí jako tajemná clona zamlžující zrak, není nic jiného než oblak, který však v tomto případě není na nebesích, ale leží bezprostředně nad zemí a dotýká se na rozdíl od mraků zemského povrchu. Právě díky své poloze pak omezuje okolní viditelnost.

Původcem mlhy v příbězích často bývá nějaká mytická bytost nebo alespoň hrdina se schopnostmi rozestřít po okolí či kolem sebe mlžný opar. Ve své podstatě se však mlha skládá z malých vodních kapiček nebo drobných ledových krystalků rozptýlených ve vzduchu.

Ztracená Popelka

V lidovém vyprávění je mlha efektním nástrojem cestování. Kdo by neznal tradiční vyprávění o Popelce a legendární větu – Mlha přede mnou, mlha za mnou, která doprovázela Popelčino zmizení. Původ je v tomto případě v působení mlhy a optickém klamu, kdy mívá člověk za mlhy pocit, že ten koho sleduje, v mlze doslova zmizí, a fantazie se potom postará o zbytek.


Pokud se již mlha nevyskytuje v příbězích jako nástroj sám, svou úlohu má také pro svou tajemnost, kdy často umocňuje atmosféru situace, vzpomeňme například na tajemný Kafkův Zámek, zahalený v mlze, nebo třeba pověstného Artuše.

Radiační nebo advekční

Zatímco déšť podle intenzity dělíme do několika kategorií, stejně jako vítr, o mlze se obecně vyjadřujeme jen v tom smyslu, že je hustá, neprostupná nebo mírná, ale ještě častější je naše prosté konstatování, že – je mlha.

Dělení mlhy ale existuje a klíčem k určení typu mlhy může být i denní doba, ve které se vyskytne. Za okny můžeme najít radiační mlhu, advekční mlhu nebo několik typů mlhy frontální.

Radiační mlha vzniká následkem nočního ochlazování vzduchu a nejvíce se s ní potýkáme ráno v podzimních a zimních měsících. V zimě se pak někdy rozpadá až kolem poledne či vůbec. Advekční mlha vzniká díky teplému vzduchu, který se přemisťuje nad studené zemské podloží, je spojená s mrholením a objevuje se nezávisle na denní době.


Nachlazení se bát nemusíme

Také vám doma opakovali, že procházet se venku za mlhy je nezdravé, protože se nejvíce šíří bacily a hned chytíte chřipku? Je sice pravda, že se ve vlhku, s nímž je mlha spojená, obecně chřipce daří nejlépe, ale to, že není v mlze radno vycházet má spíše souvislost s tzv. městskou mlhou. Městská mlha zní poměrně poeticky, ale neskrývá se za ní nic jiného, než nechvalně známý smog.

Smog je směs vodního aerosolu, prachu, kouře a exhalací z dopravy. Právě tyto ingredience smogu propůjčují jeho specifický namodralý až našedlý nádech. Nejpříznivější podmínky pro tvorbu této mlhy jsou po ránu, protože sílí dopravní špička. A jenom tak pro zajímavost – existuje smog Londýnského typu (zde vstupuje do hry proudění vlhkého vzduchu od moře) a Los Angelského typu (hlavní součástí jsou výpary z dopravy).

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.