Home - Články - Svatý Mikuláš

Svatý Mikuláš

vloženo 4. 12. 2022
čas čtení: 5 minut

Svatý Mikuláš

Kdo z nás by si z dětství nepamatoval, jak se těšil na mikulášskou nadílku a bál se zlého čerta? Víte však, kde se tento zvyk, oblíbený především u našich nejmenších, vůbec vzal a jaká je jeho symbolika?

sdílet článek na facebooku

Jedním z nejznámějších předvánočních zvyků je den svatého Mikuláše (6.12.).

Svatý Mikuláš byl biskupem a žil ve 4. století našeho letopočtu ve městě Myra na území dnešního Turecka. Podle legendy byl mimořádně dobrosrdečný a všude, kde mohl, pomáhal potřebným. Své dobré skutky však skromný biskup Mikuláš udržoval v tajnosti. Pomáhal především chudým dětem, které zachraňoval před nespravedlností a křivdami.

Nejznámější pověst říká, že jeden zchudlý šlechtic jednou chtěl své tři dcery poslat do veřejného domu, protože pro ně neměl peníze na věno. Dobrosrdečný Mikuláš však v noci hodil děvčatům přes okno tři měšce se zlaťáky, čímž je zachránil před neradostným osudem. Jiná legenda praví, že jistý krutý hostinský zabil tři malé kluky a jejich maso pak naložil do sudů. Svatý Mikuláš pak svou čarodějnou mocí tyto nešťastné děti opět přivedl k životu!


Mikuláš, Mikuláš, co v tom koši máš...

Mikuláš nosí dětem dárečky již po dlouhá staletí. Tak jako dnes, i kdysi na vsích obcházel v předvečer svého svátku (5.12.) domy ve společnosti anděla a čerta. Hodné děti od něj dostávaly sladkosti, ovoce a ořechy, a těm zlobivým nadělil strašidelný čert brambory anebo kus uhlí.

Podle jiného zvyku dává Mikuláš svoji nadílku do punčochy pověšené na okně anebo do boty. Pokud tedy děti chtěly od Mikuláše něco dostat, musely si večer pečlivě vyčistit botičky – kdyby na to zapomněly, na sladké dárečky mohly rovnou zapomenout! Někdy místo Mikuláše obcházela domy takzvaná Mikuláška, o které se říkalo, že je Mikulášovou matkou. Tato strašidelná ženská postava však nebyla zdaleka tak dobrotivá jako její syn, většinu dětí trestala a napomínala, a jen málokteré odměnila nějakou sladkostí.

Svatý Mikuláš má svoji obdobu i ve světě - je to americký Santa Claus! Mikulášská a vánoční nadílka v tomto případě splývá - že však mají ledacos společného, to není těžké vystopovat! Vzpomeňme si na oba tyto vousaté muže a jejich podobu. Santa Claus obchází svět v noci, stejně jako Mikuláš, a i když nechodí oknem, ale komínem, své dárečky dává na stejné místo - do předem připravené punčochy!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.