Home - Články - Svatba se bez pověr neobejde

Svatba se bez pověr neobejde

vloženo 12. 4. 2021
čas čtení: 4 minuty

Svatba se bez pověr neobejde

Váš svatební den se blíží a vaši blízcí se předbíhají mimo jiné v tom, kdo vám řekne zajímavější a zaručeně pravdivou svatební pověru. O tom, že by svatba neměla být v květnu nebo že nevěsta má mít na sobě něco nového, něco půjčeného, něco starého a něco modrého, víme všichni. Ovšem je jich mnohem více.

sdílet článek na facebooku

O tom, že by měla být nevěsta v bílém a muž v obleku není většinou větších dohadů, ovšem velký pozor si chce dát na získání těchto šatů. Říká se, že pokud si nevěsta šije sama šaty, zašívá si cestu ke štěstí. Důležité je také sladění oblečení s matkou nevěsty a sestrami, ty by totiž neměly mít oblečení stejné barvy. A do třetice by se nevěsta měla vyvarovat pravých perel, které přinášejí slzy.

U ženicha je to, co se týká oblečení, jednoduší, ale i u něj najdeme jeden zákaz, a to oblíbeného motýlku – ženich by neměl mít motýlka proto, aby nevěstě neuletěl!

Co oči nevidí

Známá pověra, že pokud uvidí budoucí manžel svou nevěstu ve svatebních šatech, přináší to smůlu, není jediná. Totéž akorát mírně pozměněné se traduje i o svatební kytici, kterou by nevěsta měla spatřit až v den svatby, kdy ji přinese ženich.


Svatba bude do roka

Oblíbenou zálibou návštěvnic svatby je chytání svatební kytice, kterou hází nevěsta po obřadu. Která z dívek ji chytne, ta se do roka stane sama nevěstou. Není to však jediná možnost, jak se na přes rok odít do bílého. Je tu i dort. Ten podle tradice společně krájí novomanželé a rozdávají ho pak hostům. Družičkám, kterým se ukrojený kousek ze svatebního dortu na talířku převrátí, vyjde do roka svatba, anebo naopak zůstanou po sedm let neprovdány.

A i ženitby chtiví pánové nemusejí přijít zkrátka. Ve hře je ještě nevěstin podvazek. Ten by měla mít každá nevěsta, většinou ve výbavě nevěsty splňuje podmínku něčeho modrého, takže bývá modrý, ale nemusí to být pravidlem. Na hostině ženich sundá nevěstě podvazek a pomocí napnutí ho vystřeluje mezi svobodné pány. Kdo ho chytí, ten se do roka může těšit na vlastní svatební hostinu.


Družičky jako garda

Družičky většinou bývají přítelkyně nevěsty nebo příbuzné, které pomáhají s přípravou, oblékají nevěstu a zdobí svatební tabuli. Tato družina má však i jiný význam, nevěstu totiž chrání před zlými silami. Z toho důvodu mají být šaty družiček podobné šatům nevěsty, i když v jiné barvě, na základě čehož měly téměř stejným oblečením zmást zlé duchy, kteří by chtěli nevěstě ublížit.

Počasí místo křišťálové koule

Svůj význam má i počasí ve svatební den. Nádherné květnové počasí je díky pověře, podle které přináší květnová svatba smůlu, většinou zapovězené, ale zbývá ještě spousta slunečních měsíců. Slunný jasný den totiž pro manželství věští radost ve společném svazku. Čím více sluníčka, tím větší harmonie v manželství bude.

Větrné počasí naopak signalizuje, že jeden z manželů, popřípadě oba, budou do větru. Je-li navrch ještě zatažená obloha, pak se manželé mohou připravit na potíže a hádky. Na hádky poukazuje i případná bouřka, která však ukazuje, že ač budou hádky vášnivé, nebudou mít dlouhé trvání a jako po bouřce po nich vždy přijde klid.

Déšť je ohledně předpovědí poměrně rozporuplný, někde se traduje, že novomanželům prší štěstí, jinde naopak déšť znamená slzy, které v manželství budou vyplakány, ale může jít jak o slzy smutku, tak radosti.

Zimní svatba vypadá pohádkově, a i když je to, co se týká svatebních šatů, většinou větší investice kvůli svrchnímu teplému oblečení, které by mělo ladit se svatebními šaty, tak se novomanželé mohou těšit na sníh, jež je předzvěstí požehnání a bohatství.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.