Home - Články - Svatá Lucie přinese Geminidy

Svatá Lucie přinese Geminidy

vloženo 10. 12. 2020
čas čtení: 4 minuty

Svatá Lucie přinese Geminidy

V noci ze 13. na 14. prosince tohoto roku se na obloze odehraje velký hvězdný ohňostroj! Jedná se o meteorický roj zvaný Geminidy, který bude letos nabízet unikátní podmínky k pozorování. Odehrává se právě v noci na svátek sv. Lucie, nositelky světla. Přinese nám jen optický zážitek, nebo něco víc?

sdílet článek na facebooku

Podívaná na vánoční obloze

Když padá hvězda, máme si něco přát. Obzvlášť v adventu. My už víme, že hvězdy nepadají, že jde o meteory, ale můžeme si to tak pořád laicky říkat. Geminidy budou pozorovatelné již několik nocí před 13. prosincem od samého soumraku, budou zvolna stoupat na jižní obzor a vrchol každého prosincového večera bude kolem půlnoci, což není taková „vražda“, abychom se nemohli vypravit je pozorovat. Ale ze 13. na 14. prosince od zhruba 22 hodin do dvou ráno budou ve svém představení vrcholit. Měsíc bude v novu, tudíž, nebude nikterak rušit podívanou svým světlem a roje nepřezáří. Budeme-li mít štěstí nastane jasná noc, můžeme pozorovat až tisíc meteorů za noc! To už stojí za to trochu ponocovat.


A co ta Lucie

Svatá Lucie je významnou křesťanskou mučednicí. Její jméno pochází z latinského Lux – světlo, připomíná nám ho například Komenského spis Via Lucis neboli Cesta světla. Zároveň ho ale také můžeme identifikovat ve jméně Lucifer, což znamená Světlonoš – ten, podle legend, než se stal pánem temnot, byl andělem, který podle božího pověření přinášel světlo. Pokud se podíváme nejen na tuto křesťanskou, ale i na pohanskou tradici, hned je vše jasné. Podle té pohanské chodily a leckde ještě chodí na tento svátek po vsi od domu k domu „Lucky“. Mají bílé oblečení, špičaté čepice a kontrolují osazenstvo chalup, zda se drželo mravnosti a desatera. Kdo, ne, toho si v pytli odnesou. Děti se jich obávají kvůli říkance, kterou vyhrožují: „My jsme strašné a zlé Lucky, naděláme z dětí cucky.“ Kontrolují i hospodyně, zda mají doma čisto, klidně se podívají i pod postel nebo skříň. Nepříliš skrytá symbolika je v tom, že jak čisto máme ve svém domově, tak čisto máme ve své duši.

Svatá či pohanská Lucie tedy hodnotí a prohlédne, jestli máme nejen čisto ve svém svědomí a vztazích, ale jestli se o to alespoň snažíme, protože nikdo není bez viny a snaha je to, co se počítá. Podle naší snahy nám může přinést buď oheň pekelný, ten Luciferův, nebo ten nebeský, který udržuje světlo v naší duši a naši duši ve světle. My sami si to volíme. Proto se nám právě letos, zcela jedinečně, naskýtá příležitost nejen se pokochat nebeským úkazem, ale také požádat nebe, aby nám ve světle těchto hvězd dalo před Vánoci dar světla, toho dobrého a nebeského, pro naši mysl, srdce a duši. Tak, abychom mohli k vánočnímu stolu usednout s čistou myslí, odpustili všem, na které se zlobíme, a aby odpustili nám ti, kterých jsme se vědomky či nevědomky dotkli.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.