Home - Články - Popeleční středa - konec masopustu

Popeleční středa - konec masopustu

vloženo 15. 2. 2021
čas čtení: 3 minuty

Popeleční středa - konec masopustu

Masopustnímu období již zítra odzvoní, a to na Popeleční středu, která letos vychází na 17. února! Rozloučení s obdobím bujaré veselosti a vstup do truchlivého postního období se samozřejmě neobejde bez pořádné dávky různých pověr a zvyklostí! Co všechno se v tomto období dělávalo a na co určitě nesmíte zapomenout?

sdílet článek na facebooku

Konec masopustu znamenal pro naše předky důležitý předěl v běhu roku. Končí se období odpočinku, zábavy a hodování - na jeho místo nastupuje čtyřicetidenní půst a těžká práce na poli! O masopustu se proto mělo pracovat co nejméně a pověra říká, že co si v tomto období člověk odpracuje navíc, to pak v létě proleží nemocný v posteli. A to přece nechceme!

Název MASOPUST napovídá, že je čas rozloučit se na několik týdnů s masem – ale aby nám to nebylo líto, je tady Tučný čtvrtek (letos 18. února), kdy je podle starých zvyků přímo povinností najíst se dosyta co možno nejtučnějšího a nejvydatnějšího jídla – zejména vepřového masa a koblih, a pořádně to zapít pivem! Kdo se v tento den nepřejedl, tomu hrozilo, že mu bude po celý další rok chybět síla!


Poslední dny masopustního období musely být nejveselejší ze všech! K masopustní neděli (letos 21.12.), pondělí a úterý před Popeleční středou ovšem neodmyslitelně patřila nejen bujará zábava, ale i nejrůznější podivné zvyky!

Plodnost díky medvědovi

Jedním z nich je pochůzka z medvědem. Medvěd je maska, která nesměla chybět v žádném masopustním průvodu maškar – symbolizovala totiž plodivou sílu! Proto v každém domě, kde se masky zastavily, měla místní hospodyně za povinnost zatančit si s medvědem, aby tak zajistila plodnost své rodiny a úrodnost polí! Při tomto tanci se ženy snažily vyskakovat co nejvýš, aby jim podle pověry vyrostlo vysoké konopí nebo obilí. A aby toho nebylo dost, někdy se pro zajištění plodnosti medvěd dokonce vyválel se ženami nebo jejich dcerami v sněhu!

Ženám byla kdysi účast v masopustních průvodech zapovězena – to bylo, kdoví proč, výsadou mužů! Mnozí z nich se ovšem při průvodu převlékali do ženských šatů a většinou nesměla mezi nimi chybět ani krásná „nevěsta“! V masopustní pondělí zas často platilo jiné omezení – toho večera směli tančit jenom ženatí muži, a svobodní mládenci mohli akorát tak přihlížet!


Nejveselejší bylo úterý, ale jen do úderu půlnoci – ta totiž ohlašovala příchod Popeleční neboli „škaredé“ středy (17.2.2021) a začátek půstu. K tomu se váže dobře známý zvyk pochovávání basy. Basa jako symbol muziky, zábavy a tance se obřadně „pohřbívala“, protože „umřela“ a pro nejbližší týdny je tedy konec veselosti. Kdo by si i přesto troufl po půlnoci tančit, zpívat nebo bavit se, ten riskoval, že přivolá do vesnice samotného ďábla! Další pověra zas říká, že během půstu je Země těhotná, proto se po ní nesmí skákat a dupat, abychom ji nerušili!

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.