Home - Články - Pátek třináctého - smůla nebo pověra?

Pátek třináctého - smůla nebo pověra?

vloženo 13. 10. 2023
čas čtení: 3 minuty

Pátek třináctého - smůla nebo pověra?

Pátek třináctého je v povědomí lidí zapsán jako nešťastný den. Chorobná obava z tohoto data se jmenuje paraskavedekatriafobie nebo také friggatriskaidekafobie a jedná se o speciální fóbii z čísla 13.

sdílet článek na facebooku

Původ pověry

Proč pátek a proč právě třináctého? Původ hledejme v křesťanském náboženství. Pátek byl den, kdy první žena Eva nabídla Adamovi jablko hříchu, za což následovalo vyhnání z ráje. Na Velký pátek ukřižovali Ježíše Krista. Při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí, z nichž třináctý byl zrádce Jidáš. Židé také považují třináctku za nešťastnou, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M, které je prvním písmenem ve slově Mavet znamenající smrt.

Rozšíření pověry

Ve středověku bylo zvykem popravovat zločince v pátek, který se kvůli tomu zapsal do historie jako „popravčí den”. Na popraviště vedlo 13 schůdků a uzel popravčí smyčky býval třináckrát obtočen. Ve Velké Británii se katovi platilo 13 pencí a půlpenny navíc.

Slavné pátky třináctého

V pátek 13. října roku 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný pronásledovat a zatýkat templáře. Většina z nich pak byla mučena a popravena. Následovníci templářů proto považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den.


Roku 1972 se v pátek třináctého zřítilo letadlo typu Fairchild letící s ragbyovým týmem Old Christians Club. Na palubě bylo celkem 45 lidí a přežilo jich jenom 16. Po pádu letadla museli přeživší strávit 72 dní v divočině, kde se živili masem z mrtvých lidí, které jedli syrové, protože s ohněm se muselo šetřit.
Americká raketa Apollo 13 odstartovala 13. dubna 1970. K výbuchu došlo přesně ve 13 hodin a 13 minut.

Četnost

Každý rok se vyskytuje alespoň jeden pátek třináctého. V letošním roce se dokonce v kalendáři objevil dvakrát - 13. ledna a právě dnes. Jde však spíše o raritu, žádnou velkou smůlu to však nepřineslo. Prozatím…

Ochranné rituály proti smůle

Pokud se tohoto dne opravdu bojíte, může vám pomoci pár rituálů na zahnání smůly.

1. Než přejdete v pátek třináctého přes práh, třikrát si odplivněte.
2. Mějte u sebe nějaký talisman.
3. Napište na papír, že si přejete, aby se vám v tento den nic nestalo a potom papír spalte nad plamenem svíčky.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.