Home - Články - Brána času v hradě Houska

Brána času v hradě Houska

vloženo 11. 10. 2023
čas čtení: 3 minuty

Brána času v hradě Houska

Legendární brána do pekla pod kaplí hradu je možná průchod do jiných dob a dimenzí reality! Podle dávných legend zde bylo zaznamenáno mnoho pozorování už staletí před tím, než zde byl postaven hrad. Co je pravdy na pekelné bráně, nelidských ostatcích ve sklepení a postavě v černém plášti? To stojí za pořádné pátrání!

sdílet článek na facebooku

Temné úkazy a Plastic People

Již v době stavitelů a majitelů hradu, pánů z Dubé ve 13. století, byli návštěvníci provázeni pocity nevysvětlitelné úzkosti, která je nutila prchat z těchto míst. Často byla jejich návštěva provázena hřměním a blesky bez deště a zpovzdálí temnou postavou v kápi a bez viditelného obličeje, která poutníky pozorovala, případně je následovala, ať šli, kam šli. Mohli bychom to připsat na vrub středověké pověrčivosti, nebýt faktu, že taková pozorování máme k dispozici i od lidí z třetího tisíciletí, tedy naší současnosti.

Hajný Rampouch v druhé polovině 20. století při setkání s tímto zjevením dokonce ztratil vědomí. Řemeslníci při opravách slyšeli několikrát z kaple nevysvětlitelné zvuky jako lomoz a vzdálený křik a viděli bílá světla. U hradní zdi pozorovali turisté maličké postavy, něco jako skřítky, které však hned uprchly a skryly se za složené klády.

V hradní studni našli badatelé v roce 2000, kdy byl hrad opuštěn, spoustu mrtvých ptačích těl. Mrtví ptáci byli dokonce i ve sklepení. Svého času se zmiňovali i muzikanti z Plastic Pepole of the Universe, kteří tu měli zkušebnu, že jejich muzicírování bylo provázeno mnoha zvláštními úkazy. Je o tom dokonce zmínka v seriálu Bigbeat. Nechtěli však o tom mluvit podrobněji. V kapli se nacházejí podivné fresky, které nemají s křesťanstvím nic společného. Existují také záznamy zvláštních jevů od básníka Karla Hynka Máchy, který zde nocoval. Těch náhod je příliš. Co skrývá hrad Houska?


„Brána do pekla“ zde byla dávno před hradem

Temné síly se zde prý nacházely už před vznikem hradu a dávno před pány z Dubé. Hrad vznikl na místě, kde není pro výstavbu hradu důvod: Není zde kupecká stezka ani sídlo žádného šlechtice, ba co hůř, ani voda, kterou osádka hradu nutně potřebuje. Celá stavba je koncipována tak, že nemá chránit osádku proti silám zvenčí, ale má bránit čemusi zevnitř, aby se nedostalo ven. Půdorys je do čtverce a obranné věže jsou uvnitř hradeb. V centru všeho, nad tektonickým zlomem, se nachází kaple.

Václav Hájek z Libočan píše ve své kronice na několika místech: …„Dodnes se tu ukazuje díra, odkud duchové zlí se ukazovali a pozměňovali v zvířata, a proto hrad pustý zůstával… a z toho otvoru prý vycházeli do lesa duchové, kteří škodili lidem a úrodě. Za noci nebo za mlhy brali na sebe strašlivé podoby, bloudili kolem hradu a děsili každého, kdo byl na cestě. Lidé se báli pro ty divné úkazy vycházet z hradu, a když řádění zlých duchů neustávalo, opustili hrad, pronásledováni strachem z hrozícího nebezpečí. Hrad Houska potom pustl. Teprve po několika stoletích byl na jeho místě postaven nový hrad pány z Dubé…“ „…

Do těchto dob spadá postavení kostelíka při hradu Housce. Byla tu totiž ve skále díra, o které se povídalo, že tam zlí duchové bydlí a proměňujíce se v rozličných hovad tvářnosti, lidi tudy chodící strašili. I stalo se, že seděl tehda člověk ve vězení a slíbeno mu odpuštění, jestli se po provaze do té díry spustí a jí ohledá. Když ho však spustili, křičel, aby mu raději hlavu srazili. Když ho vytáhli, vypravoval, že mu z velikého smradu, křiku a vřesku tak bylo zle, že nic neviděl. Tedy lidé jinak nemysleli, než že to je vchod do pekla. Zasypávali tu díru, ale ta byla nenasytná. Konečně se jim to přece povedlo a postavili tu kostelík a místo okolní pojali do obory v nově založené. Kostelík pak se udržel do roku 1830, kdež pro sešlost zbořen."


Záhadné runy a fresky

Na dostupných zdech podzemí se nacházejí znaky, které byly identifikovány jako germánské runy. Kde by se ale vzaly v českém hradě? Stejná záhada je keltský ornament v kapli a také maltézský kříž. Zcela nepochopitelný je pak obraz kentaura mezi českými svatými a dvouhlavá bytost, z nichž na jednou z hlav je svatozář, nad druhou nikoliv. Je zde také kříž v kruhu, což je symbol starých Egypťanů pro podzemní město. V dobách středověku zde prý probíhaly alchymistické pokusy. Nikdo přesně neví, co bylo jejich cílem. Z celých Čech se sem sjížděli přední šlechtici a jejich synové „do služby“, ačkoliv zde nebyl dvůr žádného významného pána. Co zde dělali, zůstalo utajeno tehdy i nyní. Přeskočíme-li v čase, hrad Houska byl v dobách okupace obsazen posádkou SS, v níž se nacházel i tým vědců, soudě podle toho, že je vojáci oslovovali „doktore“. Zdá se, že mohlo jít o jakýsi výzkum. Dnes už se obecně ví, že Hitler a jeho lidé vyznávali černou magii a snažili se získat vládu nad světem i okultními metodami. Nabízí se, že si mohli chtít „ochočit“ temné síly, které vysvěcená kaple udržuje pod kontrolou – jako zátka v lahvi.

Máchovo vidění a brána času

Mácha byl nejen fabulátor, ale také citlivec a milovník historie. Legenda kolem hradu Houska jej přitahovala a odhodlal se tu přespat. To, co se mu stalo, však nebyl sen. Píše, že se mu zjevila dívka jménem Dído a ukázala mu pohyblivé obrázky v jakési krabičce. Na těchto obrázcích básník spatřil jakési nestvůry s obrovskýma svítícíma očima, které vozily na hrad a z hradu davy lidí. Dído řekla Máchovi, že je to obraz hradu Houska v roce 2006. Krabička nápadně připomíná kameru a svítící nestvůry nejspíše auta a autobusy. Pokud básník nelhal, dívka mohla přijít průrvou pod kaplí, která by pak nebyla branou do pekla, ale branou v čase.

Ve starých kronikách jsou popsány bytosti nelidí, jež jsou prý pohřbené v zazděných podzemních chodbách. Také současní psychotronici zde podle energií zjistili několik interdimenzionálních průchodů. Kam vedou a co jimi prochází? Staré legendy možná nelžou. Právě proto je asi lépe, když chodby zůstanou zazděné jako doposud.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.