Home - Články - Odbourejte stres intuitivní kresbou a nalezněte vnitřní Já

Odbourejte stres intuitivní kresbou a nalezněte vnitřní Já

vloženo 8. 6. 2022
čas čtení: 3 minuty

Odbourejte stres intuitivní kresbou a nalezněte vnitřní Já

Intuitivní kresba se na první pohled v mnohém podobá automatickému psaní. Výrazně se ale liší nejen provedením, zcela jiný je i výsledek. Kdy byste měli sáhnout k intuitivní kresbě?

sdílet článek na facebooku

Jedná se nejčastěji o relaxační techniku, která má za úkol pomoci vám odbourat stres, utřídit si myšlenky a také pomáhá zůstat pozitivní při léčbě dlouhodobých nemocí. V neposlední řadě je oblíbená mezi umělci, kteří ji používají k odstranění tvůrčích bloků.

Jak funguje?

Intuitivní kresbu můžete provádět i sami doma. Stačí vám nějaké barvy (pastelky, křídy, vodovky, olejové barvy...) a něco, na co se dá malovat. Většina klientů maluje jednoduše na papír, přicházejí ale i tací, kteří používají stěny bytu, nebo postupně obarvují například staré židle.

Malování je ryze osobnostní, zaměřené na kreslíře. Nemusíte ovládat techniky šerosvitu či perspektivy. Jde čistě o proces tvorby, kdy na papír (nebo jiný povrch) vkládáte svoje vnitřní vize a sny, ale i strachy, vztek, nebo lásku. Pokud se správně napojíte na své nitro a necháte ho pracovat za sebe, do kresby vložíte nejsilnější emoce, které právě teď cítíte.


Staňte se součástí kresby

Nenechte se odradit pocitem, že neumíte kreslit. O to v intuitivním malování skutečně nejde. Cílem není výsledné obrazy vystavovat, ale uvolnit se v průběhu tvoření jako takového. Stvořit něco jen pro sebe. Je na vás, jestli obrázek poté někomu ukážete, nebo si ho necháte schovaný.

Vyberte si prostředí, kde je vám dobře a kde se nebudete cítit pod tlakem. Podle mých zkušeností je nejlepší soukromí domova, nebo naopak rušné místo plné lidí, které vůbec neznáte.

Vyberte si barvu, která vás nějak osloví, a začněte plynulým pohybem. Kroužky, čtverečky, prosté čmárání. Co se vám chce nechat za stopu? Uklidňující pohyby vám pomohou dostat se pod povrch, blíže k vašemu vnitřnímu kreativnímu Já.

Kreslete, co vás napadne. Podvědomí vás povede. Abstraktní tvary, nebo konkrétní věci? Nic není špatně. Staňte se součástí své kresby, barev, které vybíráte, procesu tvoření.


V čem intuitivní kresba pomáhá?

V dnešní době plné stresu často zapomínáme na prosté věci, které nám dříve dělaly radost. Kreslení je jedna z nich.
Napůl bezmyšlenkovité pohyby pomáhají odbourávat stres. Vědecky vysvětleno, stres dříve sloužil k připravení těla na útěk nebo útok. Nic z toho už dnes nepotřebujeme. Nahromaděná energie v nás ale zůstává a postupně otravuje jak tělo, tak mysl. Pohyby rukou při kreslení pomáhají tuto přebytečnou energii odvádět.

Příliš podnětů neustále odvádí naše myšlenky, aniž bychom se mohli nad něčím opravdu zamyslet. Jednoduchá činnost, jakou je podvědomé kreslení, je tak akorát pro udržení naší pozornosti, ale nerozptyluje. Je tedy nejlepší k utřídění myšlenek, které vám nedávají spát, ale nemáte čas se jimi doopravdy zabývat.

Dovolit podvědomí, aby převzalo vládu, je pro většinu lidí také docela děsivé. Skrz kresbu ale o nic nejde. A i když nad tím nepřemýšlíte, skutečně přenesete své nejskrytější ideje. Zkušený vykladač pak může naprosto přesně určit, co vás zrovna teď trápí a čeho se držet.

Existuje ještě mnoho dalších využití. Jak už bylo řečeno na začátku, slouží i jako soukromá psychoterapie, pacienti s dlouhodobou nemocí se lépe léčí, nebo pomáhá umělcům odbourat tvůrčí bloky.
Je jen na vás, čeho chcete dosáhnout vy. Stačí k malbě přistoupit s tou myšlenkou a nechat za sebe mluvit vaše vnitřní Já.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.