Home - Články - Svatý Medard

Svatý Medard

vloženo 7. 6. 2022
čas čtení: 4 minuty

Svatý Medard

Víte, co se říká o Medardově kápi? No přece že kape čtyřicet dní!

sdílet článek na facebooku

Svatý Medard byl kněz a později biskup, který žil ve Francii v šestém století. Již od mládí vynikal velkou zbožností a v biskupském úřadě při každé příležitosti pomáhal chudým a potřebným. Podle legendy ho jednou ještě v dětství ochránil před prudkou průtrží mračen orel, který nad ním roztáhl svá křídla jako deštník. Snad právě z toho pochází známá pranostika.

A proč právě kápě?

Pravděpodobně půjde spíš o slovní hříčku – na Slovensku totiž nekape kápě, ale kapka, přičemž rým zůstává zachován. Medardovskou pranostiku uznávají i meteorologové. Na delší dobu ovlivňuje počasí u nás vlhký oceánský vzduch. Přináší ochlazení a obvykle i dlouhotrvající déšť, přestože celých čtyřicet dnů souvislého deště v tomto období za historii meteorologického pozorování ještě zaznamenáno nebylo!


Svatého Medarda lidé často vzývali jako patrona senosečí – právě v tomto období totiž bylo suché počasí potřebné jako sůl! Dobré počasí v tento den, stejně jako to špatné, se podle pranostik má udržet delší dobu: "Na jakou notu Medard zahraje, na tu se bude celý měsíc tancovat."

Ke svatému Medardovi (svátek 8.6.) se váže ještě jeden zvyk. Víte, kdo je to růžová královna? Tento světec se snažil podpořit mladé dívky v ctnostném životě, proto zavedl takzvanou "růžovou slavnost". Původ má ve Francii, ale dostala se až na Moravu! V tento den si vesnické dívky mezi sebou volily tu nejčistší a nejctnostnější! Tato nejpočestnější panna pak byla odměněná věncem z bílých růží a kráčela v slavnostním průvodě do kostela. Kromě toho však čekala vítězku soutěže i finanční odměna!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.