Home - Články - Nejzáhadnější kniha světa

Nejzáhadnější kniha světa

vloženo 15. 12. 2020
čas čtení: 5 minut

Nejzáhadnější kniha světa

Rukopis, který dosud nebyl rozluštěn, byl připisován mimozemšťanům i Čechům. Zatím on i jeho tajemství odpočívá v trezoru university v Yale, snaží se množství vědců a nadšenců o jeho dekódování. Řeč je o Voynichově rukopisu.

sdílet článek na facebooku

Záhadný jazyk i písmo

Přibližná datace vzniku rukopisu sahá do 15. století. Rukopis je pojmenován po americkém obchodníkovi, který rukopis koupil v Itálii. Poté se záhadný rukopis dostal do rukou českého obchodníka, v nichž začal velmi záhadný příběh.

Po různých peripetiích se dostal z českého vlastnictví, ještě před tím se však o něj zajímal samotný Rudolfa II a jeho alchymisté. Ani oni ale neodhalili původ rukopisu, protože kniha je psána neznámým jazykem i písmem, navíc existuje podezření, že text může být i záměrně zašifrován, jak se v té době s oblibou dělalo.

Některé statistické analýzy ukazují na to, že text je psán přirozeným jazykem (na což ukazuje tzv. Zipfův zákon - délka slov je přibližně shodná s angličtinou a latinou). Poměrně přesvědčivě se jeví i teorie, že by mohlo jít jen o nové písmo pro záznam nějakého hebrejského či arabského jazyka, jehož abeceda je jinak složitá pro Evropany.


Bylinkář bylin, které v našem světě nenajdeme

Voynichův rukopis bývá často označování jako bylinkář, zde se však objevuje další velký otazník. Žádnou z několika desítek bylin, které jsou stránku po stránce doprovázeny textem, jsme zatím na naší planetě neobjevili. Jsou byliny vymyšlené, nebo…? To záhadnou knihu dělá ještě záhadnější. Můžeme říci, že autor měl velkou fantazii a vytvářel ilustrace, jak ho napadlo. Ale pokud si knihu prohlédneme, což je možné i bez cestování na universitu v Yale - je přístupná online například přes Wikipedii, tak uvidíme, že jsou květiny zakresleny natolik detailně – květ, listy, stonek i kořeny, že na pouhou fantazii nevypadají.

V závěru knihy je navíc dodatek, připomínající receptář, kde jsou vyobrazeny jen části bylin. Není proto divu, že knih zvláště lákala alchymisty, protože v sobě slibovala velmi lákavé naděje na recepty, které by mohly být skutečně převratnými.

Odkaz mimozemšťanů nebo tajemný cestopis

Vše nahrává spekulacím, zda kniha nakonec nezobrazuje rostlinář jiné planety. Jednou z teorií proto také bylo, že je kniha jakýmsi cestopisem z návštěvy jiné planety, průnikem paralelních vesmírů.


Kdo fandí teoriím o dutém jádru země, pak ho nepochybně napadla i tato varianta. Vzhledem k tomu, že písmo i jazyk jsou sice neznámé, ale užívané poměrně podobným způsobem jako známá písma pro záznam do knihy (text začíná vstupní kapitálkou, délka slov je obvyklá, členění textu též, stejně jako směr čtení se zdá být zleva doprava), pak by mohl být jeho autorem někdo z lidí, kteří ve středu země žijí, mají zde vlastní civilizaci, která má však přes všechny rozdíly shodné kořeny s tou naší.

Poselství knihy a záhadné horoskopy

O poselství knihy existují rozsáhlé spekulace, podle některých obsahuje zakázané středověké byliny (ovšem je podivné, že by se žádná z nich nedochovala, nebo nebyla v jiném herbáři, které byly v té době populární záležitostí). Stejně tak je možné, že kniha obsahuje jakýsi návod na život či velké tajemství.

K tomu přispívají především velké kruhové kresby, v jejíchž středu nalezneme znamení horoskopu (například Váhy, Ryby, Střelce) a kolem spousty nahých žen v několika kruzích. Může tak jít o způsob kalendáře.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.