Home - Články - Mýtus socialistického kultu žen

Mýtus socialistického kultu žen

sdílet článek na facebooku
vloženo 7. 3. 2016

Mýtus socialistického kultu žen

Socialistická propaganda pomocí veršů a rudých karafiátů, nebo celosvětově uznávaný svátek, který má připomínat rovnoprávnost žen a mužů na celé Zemi? Každý to vidí jinak. Jedno je však jasné – DNES je Mezinárodní den žen!



Při zmínce o Mezinárodním dni žen se většině obyvatel v České republice vybaví období socialismu, kdy svazačky předčítaly své verše o nezdolné ženě, a dostávaly od svých manželů, milenců či jenom kolegů rudé karafiáty.

Parfémem pleť nevoní si,
neobléká drahé róby.
Prosté děvče v kombinéze
hrdinkou je naší doby.

Do hněda ji slunce líčí,
pružná je jak mladá líska.
Zůstávají za ní, ejhle,
strniště a oraniska.

Přišla na mě mizérie,
skučí boháč - čert to vem.
Ale děvče žne a sije,
zpívá dvojhlas s traktorem.

… takto vypadá krátká ukázka z jedné takové prosté lidové básně (autorem je socialistický básník Michal Sedloň), která oslavuje ženu! Jak poetické. Dnes těmito barvitými verši ženu oslovíte jen hodně těžko. To rudý karafiát potěší ženu mnohem více.



Hlas žen je hlasitější

Málokdo však dnes skutečně ví, co se za 8. březnem doopravdy skrývá. Před téměř 100 lety došlo v západním světě, kapitalistických Spojených státech amerických ke stávce švadlen. Tehdy poprvé ženy promluvily. A dost hlasitě.

Již po dvou letech získaly ženy volební právo, což bylo velké zadostiučinění. Konečně zavládne na světě rovnoprávnost, radovaly se. Nebylo to však tak jednoduché. Mezinárodní den žen se ustálil až v roce 1917. Byl to opět svět socialismu, který potřeboval silnou ženu, a tak při velké demonstraci v Petrohradu zapsal se 8. březen do kalendáře jako svátek žen (ve skutečnosti se vše seběhlo poslední únorovou neděli v tehdejším juliánském kalendáři, což v gregoriánském kalendáři odpovídá právě 8. březnu).

Oficiálně uznán byl Mezinárodní den žen dokonce až v roce 1975, což byl zároveň i Mezinárodní rok žen. Ženy tak mohly celý rok oslavovat, dostávat květiny… Ve skutečnosti tomu tak ale nebylo. Stejně jako tomu je s ostatními mezinárodními svátky. Jeden je slaví, další je ignoruje.

Důležité je tedy vědět, že nejde o budování kultu ženy, ale její uznání. Za to vše, co dělá. A že toho dělá hodně…za to si kytku zaslouží. A nejen ji! A nejen dnes!

Všechno nejlepší!

|<< < 7 | 8 | 9 | 10 | 11 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.