Home - Články - Múzy - krásky, které mění svět

Múzy - krásky, které mění svět

vloženo 12. 5. 2021
čas čtení: 4 minuty

Múzy - krásky, které mění svět

Umělci často mají své zcela hmatatelné múzy. Ale co ty nehmotné? Říká se, že jde o bájné bytosti, které vedly při tvorbě ruku autorovu. V antice jsou považovány za dcery samotného vládce bohů Dia. My o nic ale víme mnohem více!

sdílet článek na facebooku

Múzy nejsou jen skrytou inspirací umělců. Jejich božský původ jim umožňoval žít i zcela božský život. Jejich otcem byl vládce bohů (Zeus) a jejich matkou bohyně paměti (Mnémosyné).

Božská inspirace

Mocný otec múzám zajišťoval bezpečí, zatímco matčina přízeň zase umožňovala, že ti, kteří budou múzami inspirováni, jenom tak snadno neupadnou v zapomnění. A múzy inspirovali rády. Ostatně jejich označení múza je odvozeno od řeckého maomai, což znamená toužit.

Tato touha po umění a umění samo měnilo svět. V antice se navíc pod pojmem umění neskrývala jenom hudba nebo básnictví, ale také astronomie či dějepisectví. Naopak výtvarníci si museli vystačit bez přízně múz, protože podle dostupných zdrojů bylo výtvarnictví pouze otázkou zručnosti – řemesla.


Devět krásek

Kalliopé má patronát nad epickým básnictvím. Její podobizna bývá zobrazována s voskovou tabulkou a rydlem. Euterpé je kmotrou hudby a lyrického básnictví. Poznali bychom ji podle flétny. Erató vede ruku umělců v milostné poezii, jejím symbolem je lyra v levé ruce. Thaleia naopak přeje veselému básnictví a komediím, zobrazována bývá s divadelní škrabošku či pastýřskou holí.

Melpomené působí v oblasti žánru tragédie, který byl zvláště v antice – na divadle velmi ceněný. Jejím symbolem je maska a břečťan, případně věnec z listů vinné révy či kyj. Terpsichoré pomáhala v oblasti tance. Jejími atributy jsou taneční póza s lyrou. Kleió inspirovala osobnosti v oblasti dějepisectví. Jejím symbolem je svitek papyru a rydlo. Úrania přála hvězdopravcům, badatelům na poli astronomie našeptávala nové objevy. Poznali bychom ji podle glóbusu. Polyhymnia se starala o úspěch hymnického a sborového zpěvu, o žádném symbolu se neví. Pokud se stala námětem výtvarníků, pak ji obvykle ztvárnily zamyšlenou.

Konkurence z vlastních řad a nebezpečí pro lidi

Existuje ale i několik starších pramenů, které mluví o třech docela jiných múzách, která našeptávaly slova všem umělcům, a to – Meleté – Múza pečlivosti, Mnémé – múza paměti a Aoidé – múza zpěvu.


Život múz skýtal nejedno potěšení – pobývaly střídavě na Olympu a zemi, u pramene, kde byla hojnost všeho. Tanec a zpěv pro ně byl způsob života. Jen bůh války Ares jim nemohl přijít na jméno. Jinak si je ostatní bohové hýčkali.

Přestože jsou múzy ušlechtilé, byly situace, kdy se stávaly lidem doslova nebezpečnými. To, když je někdo urazil, nevážil si jejich darů, nebo se nad ně snažil povyšovat. To potom dovedly onomu nešťastníkovi vzít některý ze sedmi smyslů – obvykle zrak či sluch. Obávaným trestem bylo i pozbytí hlasu, zvláště u hudebníků.

Nejjednodušší způsob, jak se potkat s múzami, je začít tvořit. Ať už se pustíte do básnictví či hudby, pokud to budete dělat z čiré touhy duše, měla by vás některá z múz navštívit.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.