Home - Články - Duha uklidňuje…a pravděpodobně skrývá poklad

Duha uklidňuje…a pravděpodobně skrývá poklad

vloženo 11. 5. 2021
čas čtení: 4 minuty

Duha uklidňuje…a pravděpodobně skrývá poklad

Také se vám při pohledu na duhu zatajuje dech? Není divu. Tento optický úkaz neboli fotometeor se projevuje jako skupina soustředěných barevných oblouků, které vznikají lomem a vnitřním odrazem slunečního nebo měsíčního světla ve vodních kapkách atmosféry. Už Aristoteles řekl, že duha vzniká v odrazu světla ve vodních kapkách.

sdílet článek na facebooku

Překrásné pásky na nebi

Barevný duhový půlkruh je k vidění na obloze, když končí dešťová přeháňka. Sluneční paprsky osvětlují dešťové kapky a v nich se láme světlo, rozkládá se a odráží, na opačné straně než svítí Slunce lze pozorovat duhu. Když se zamyslíte, tak zjistíte, že je duha vidět spíše ve večerních hodinách. To závisí na tom, že u nás převládá západní proudění vzduchu. Představte si, že můžete spatřit duhu i v noci! Toto může způsobit měsíční svit v nočním dešti. Tento typ duhy je světlejší s nevýraznými barvami a rovněž příliš vzácný.

Duha je symbolem krásy a elegance

Tento vesmírný jev je oblíbeným tématem obrazů. Najdeme ji na olejovém plátně Constantina Brumidiho z roku 1866 anebo na olejomalbě Johna Everetta Millaise, Slepá dívka. Duha má své místo i v mytologii a náboženství. V Norsku byla považována za most mezi nebem a zemí. V židovsko-křesťanském náboženství byla vnímána jako smlouva s Bohem. Duha symbolizuje posla, most, luk či hada.


Nebeský luk nad hlavou v mytologii

Není žádným tajemstvím, že o duze koluje spousta povídaček a mýtů. Milenci Hsienpo a Yingt´ai jsou milenci z čínského bájesloví, kteří čekají osamoceni na rozdílném konci duhy na svou lásku. Hsienpo představuje červenou barvu a Yingt´ai je modrá. Při tvorbě národa Navajo se nad sebou tyčily dvě duhy v páru jako krokve na zenitu. Z tohoto důvodu je svět tak malý, protože se hlava a pata duhy dotýká skoro hlav a nohou mužů. Pro Fang v africkém Gabonu je duha nesmírně důležitá, vyznačuje úspěch jejich přesvědčení.

Buddhisté jsou zase přesvědčeni, že je duha „nejvyšší možné dosažitelné“ a než je dosaženo Nirvány, zanikají zde individuální touhy a vědomí. Karens na Barmě vnímají duhu jako barevného nebezpečného démona, kterého jí děti. V dávných dobách v Japonsku byla duha předzvěstí neštěstí, neboť vypadá jako had. Lidé pocházející z jižního Gabonu jsou přesvědčeni o tom, že předkové člověka sestoupili na zemi po duze. Šamani sibiřských Burjatů mluví prostřednictvím duhy s nebeským duchovnem. V Irsku se traduje, že je na konci duhy ukrytý poklad, jež hlídá Leprikón.


Jako malířova paleta

Ať už si myslí všude po světě cokoliv, je duha božský jev, který přináší oko i mysl člověka nepopsatelné krásný zážitek. Je naprosto uklidňující sledovat její červenou, oranžovou, žlutou, zelenou, modrou, indigo a fialovou barvu. Možná jste již slyšeli, že psychologické studie ukázaly obrovský vliv barev na komplexní zdravotní stav člověka. Jakmile se objeví první duhové vlny, lačně čekáme na další. Pohled na duhu uklidňuje a dodává tělu novou energii. Dokonce prý posiluje imunitní systém a harmonizuje vnitřní síly v těle. Jak řekl Valeriu Butulescu: „Duha. Jak nádherně vypadá světlo, když je v rozkladu.“

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.