Home - Články - Matka Anna R. Jarvis

Matka Anna R. Jarvis

sdílet článek na facebooku
vloženo 7. 5. 2016

Matka Anna R. Jarvis
 
Druhé květnové neděli je v kalendáři vyhrazen Den matek. Letos se sice kryje s Dnem osvobození, ale je to jen shoda náhod. Pokud tak nečiníme každý den, tak alespoň dnes připomeňme mamince, že jí máme rádi!

Už v 16. století se v Anglii oslavoval svátek matek pod názvem Mateřská neděle nebo také Neděle matek. Tehdy ovšem připadal na postní dobu před Velikonocemi. Sloužící v ten den dostávali volno, které využívali k návštěvě svých maminek, anebo kostelů v rodném městě.

Antika, USA a ČSR


Sluší se ovšem dodat, že mateřství bylo slaveno od pradávna. Znamenalo zachování rodu. Proto se třeba už v dávném Řecku slavil svátek plodnosti a matek, spojený s uctíváním bohyně Kybelé, považovanou za matku bohů. A jen tak mimochodem, svátek matek má i arabský svět. Jen jej slaví 21. března. Protože k nám Den matek přišel ze Spojených států díky Masarykově americké manželce Alici, začali jsme jej u nás podle zaoceánského vzoru slavit v druhou květnovou neděli a prvně to bylo v roce 1923. Po válce tento svátek trochu upozadily oslavy MDŽ, svoji renezanci zaznamenává až v posledních letech. Boj obou zmíněných svátků je však zbytečný. Ne jen proto, že ženy si zasluhují mít svých svátků mnohem víc, ale třeba i proto, že v mnoha zemích se MDŽ i Den matek slaví společně.



Smrt vede k osvětě

Však zpět ke Dni matek, tak jak ho slavíme i u nás. Vychází z toho, že sama myšlenka pravidelných oslav tohoto svátku vznikla roku 1907 na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. O pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA W.Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se druhou květnovou neděli.

Tato dynamická žena, která se narodila v roce 1832 ve městě Culpeper ve Virginii, byla dvanáctým dítětem ze třinácti, které její matka přivedla během sedmnácti let na svět. Kromě ní se však dospělosti dožili jen ještě tři sourozenci. Ostatní zemřeli na různé nemoci, jako třeba spalničky, tyfus, záškrt a další epidemie. Anna si velmi brzy uvědomila, že značné úmrtnosti dětí se dá čelit zejména osvětou.

Když byla sama těhotná se svým šestým dítětem, založila hned v pěti městech denní kluby matek. Členové těchto klubů se snažili vzdělávat a pomáhat rodinám s dětmi s cílem snížit dětskou nemocnost a úmrtnost. Kromě shánění finančních prostředků, za které kluby nakupovaly nezbytné léky, najímaly pomocnice pro domácnosti žen matek, které samy trpěly tuberkulózou a jinými zákeřnými neduhy.

Hrdinkou v hrobě

Členové klubů byli také první, kteří se zasadili o kontrolu nezávadnosti mateřského mléka a v navštěvovaných rodinách nesli osvětu ohledně nezbytné hygieny, zavedení kanalizace a podobně. Tyto kluby nepřestaly působit ani během války Severu proti Jihu a prosazovaly neutrální činnost klubů bez ohledu na rozdělenou zemi. Když u vojáků znepřátelených stran propukly epidemie spalniček a tyfu, ošetřovali lidé z klubů nemocné vojáky bez ohledu na uniformu. Také po válce se kluby Anny Jarvisové poměrně úspěšně zapojily do usmiřovací role znepřátelených stran.

Za většinou těchto aktivit Anna Reeves Jarvisová stála a mnoha se osobně účastnila. Pořádala také spoustu přednášek, ve kterých hovořila především na zdravotnická a mateřská témata. Zemřela 8. května 1905 v kruhu svých čtyř přeživších dětí. A byla to její dcera Anna Marie Jarvis, která se zasloužila o to, že prvotní zádušní mše za maminku se záhy proměnily v Den matek. Amerického prezidenta W.Wilsona to poté v roce 1914 přivedlo k tomu, že zavedl Den matek jako svátek, slavený vždy druhou květnovou neděli. Bez zajímavosti jistě není ani shoda okolností, že o letošním Dnu matek uplyne rovných 111 let od smrti ženy, co se o ten svátek tolik zasloužila.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.