Home - Články - Využijte magii Tří králů

Využijte magii Tří králů

vloženo 5. 1. 2022
čas čtení: 4 minuty

Využijte magii Tří králů

Svátek Tří králů (6. leden) dělá definitivní tečku za vánočním obdobím. Odstrojujeme stromečky a pomalu se opět vracíme do všedního života. K tomuto významnému dni se ovšem váže spousta zajímavých a starobylých tradicí.

sdílet článek na facebooku

Večer Tří králů je časem jako stvořeným pro věštění! 

Ještě naposled máme možnost věštit z olova nebo z plovoucích svíček v ořechových skořápkách – pokud jsme to nestihli už o Vánocích. Kdo má odvahu, může se v tento večer pokusit vyvěštit z plamenů svíček délku života – každý z členů rodiny zapálí jednu svíčku a pak se sleduje, která zhasne dřív a která později. Důležité je také to, jestli plamen stoupá nebo klesá k zemi – podle tajemné staré pověry to předpovídá, jestli se duše po smrti dostane do nebe!

Kašpar, Melichar a Baltazar

Každý z nás již slyšel tato tři jména králů, kteří podle legendy přišli obdarovat Ježíše po jeho narození vzácnými dary – zlatem, kadidlem a myrhou. Méně se již ví, že v této pověsti se mísí různé vlivy a zdaleka nepochází jenom z Bible, ale její původ je mnohem tajemnější. Podle některých verzí nešlo o krále, ale o mágy nebo mudrce a jejich počet se také různí – od dvou až po dvanáct.

Betlémská hvězda

Zmiňovaná jména jsou tedy mnohem mladšího původu než samotná legenda. Počet darů však byl vždy tři a má symbolický význam – zlato značí bohatství pevného skupenství, kadidlo plynné a myrha tekuté skupenství. Mudrce vedla na jejich cestě Betlémská hvězda, o jejímž původu se dodnes vedou spory. Mohlo jít o přelet komety, ale spíš se jednalo o mimořádně vzácný astrologický úkaz – trojnásobnou konjunkci Saturna s Jupiterem, která nastala v roce 7 před naším letopočtem ve znamení Ryb.

Proč tři křížky nade dveřmi?

Se svátkem Tří králů se spojují obchůzky koledníků převlečených za krále. Koledování v maskách je odedávna typické pro vánoční a předvánoční období a Tři králové jsou posledním z několika dnů, kdy od domu k domu procházejí tajemné maskované postavy s cílem nabídnout lidem očištění jejich příbytků od všeho zlého. K tomuto účelu se používala svěcená voda a posvěcená křída. Masky mají za cíl zmást zlé síly a odvést jejich pozornost, aby nemohly uškodit – v dávných časech se maskování používalo i při oslavách temné a magické noci zimního slunovratu, který později splynul s oslavami Vánoc. Tříkráloví koledníci píšou na dveře posvěcenou křídou ochranný nápis K + M + B + a letopočet, což původně neznamenalo zkratky jmen Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se obvykle věří, ale zkratku latinského „Christus mansionem benedicat“ - „Kristus ať žehná tomuto domu.“ Znaky křížků v nápisu mají taktéž ochrannou funkci, nejsou to jenom obyčejná znaménka plus – proto by prý správně měly být tři a ne jenom dvě.


Síla vody

Významným motivem tříkrálových tradic je voda. Její čarodějná síla se používala nejen při obchůzkách koledníků, ale podle lidové pověry každý, kdo si v tento den ráno před východem slunce omyje obličej sněhem, bude po celý rok zářit krásou. Ti odvážnější se mohou pro zdraví vykoupat v tekoucí ledové vodě. Svěcená voda ze dne Tří králů měla podle pověr zázračnou léčivou moc.

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.