Home - Články - Magický letní slunovrat

Magický letní slunovrat

vloženo 19. 6. 2023
čas čtení: 5 minut

Magický letní slunovrat

Již zítra, 21. června, k nám přichází nejdelší den v roce a nejkratší magická noc! Slunce je teď ve své plné síle a vstoupí do znamení Raka.

sdílet článek na facebooku

Vrchol a návrat Slunce

Tak jsme se dočkali – konečně se začíná léto! Přesně 21. června 2023 v 16:58 odpoledne nastane chvíle letního slunovratu a zároveň Slunce opustí znamení Blíženců a vstoupí do znamení Raka.

Letní slunovrat je začátek astronomického léta, které bude trvat až do 23. září, tedy do podzimní rovnodennosti. Zajímavostí je, že meteorologové rozlišují roční období trošku jinak, jejich meteorologické léto se začalo již 1. června a skončí se 31. srpna. Dává to smysl, protože letní teploty přece jen již chvíli panují.

V některých zemích Evropy, hlavně v těch severštějších, pak říkají letnímu slunovratu „Midsummer“, tedy střed léta. Tak jak tedy, začíná se nebo vrcholí? Jedno i druhé. Když se na to podíváme astronomicky a kalendářně, tak začíná. Ale Slunce má teď na obloze největší sílu v celém roce, a po letním slunovratu začíná pomalu ale jistě slábnout a dny se zkracovat, takže na severu, kde panují bílé noci, logicky považují za vrchol léta právě tento jeho astronomický začátek.


Snadné astronomické pozorování

Název slunovrat je odvozen od toho, že se Slunce vrací. Teď mění na obloze směr, z prodlužujících se dnů se stanou zkracující se. Pokud máte to štěstí, že vidíte z okna západ nebo východ Slunce, můžete si udělat jednoduché pozorování. Až dosud byl každým dnem východ i západ Slunce o něco severněji. Možná vám teď po několik týdnů v roce svítí sluníčko dokonce i do místností orientovaných na sever.

Teď se ovšem začne místo na obloze, kde Slunce vychází nebo zapadá, posunovat opět pomalu k jihu. A to až do zimního Slunovratu, tedy prakticky do Vánoc. Zatímco v létě Slunce vychází na severovýchodní straně a zapadá na severozápadní, v zimě naopak vychází na jihovýchodě a zapadá na jihozápadě.

Tyto zajímavé změny během roku si všimli lidé již před dávnými tisíciletími a byly pro ně předmětem úcty. Je to vidět na megalitických stavbách, tedy obřích kamenných kruzích, které jsou staré několik tisíciletí. Otázka, kdo přesně je postavil je dosud opředena záhadami. Každopádně měli tito lidé astronomické znalosti. Nejslavnější takovou stavbou je Stonehenge v Anglií. Přesně teď o letním slunovratu vychází Slunce za jedním z významných kamenů této stavby a vytváří tak pozoruhodný světelný efekt. Na tento výjimečný východ Slunce se na Stonehenge jezdí podívat tisíce lidí, aby si uctili letní slunovrat.

Svatojánské zvyky plné vášně

Letní slunovrat se však těšil mimořádné oblibě i u našich dávných předků, starých Slovanů. A tento svátek dosud přetrvává, akorát splynul s křesťanským svátkem svatého Jana Křtitele a posunul se o tři dny později. Ale ve skutečnosti mají svatojánské vatry se samotným Janem pramálo společného a jsou dědictvím dávných pohanských zvyků. Ta správná vatra by měla obsahovat dřevo z devíti druhů stromů. A komu se povede ji přeskočit, zajistí mu to zdraví a sílu na celý další rok!


Ve svatojánských zvycích hrála velkou roli také voda. Podle křesťanské verze to souvisí s křtem a Janem Křtitelem, ale spíš je to zbytek pradávné živlové magie. Bylo zvykem chodit se o půlnoci koupat do potoka nebo jezera pro zdraví a krásu. A mladé dívky pouštěly ve svatojánskou noc po vodě své vlastnoručně upletené věnečky z květin a věštily si svého vyvoleného.

O letním slunovratu si však mohl v dávných dobách lásku dopřát každý – a možná i v těch méně dávných! Svatojánská noc byla totiž vyhlášena jako čas, kdy konvence padají a všechno je dovoleno! Volnou lásku si prý užívali dokonce i ženatí a vdané! Páry chodily spolu projít se do lesa „hledat květ kapradí“, což není nic jiného než metafora pro erotiku. Kdo by náhodou nevěděl, kapradí jakožto výtrusná rostlina nikdy nekvete. O slunovratu je ovšem v lese možné ledasco, a prý se taky otevírají tajné skrýše s poklady. Takže důvodů k půlnoční procházce by se našlo více!

Čas Raka přichází

V astrologií se teď o letním slunovratu končí období Blíženců a Slunce vstupuje do Raka. Ten nám bude vládnout po celý další měsíc a slibuje nám klid, odpočinek a domácí pohodu. Zatímco v čase Blíženců byl na prvním místě společenský život, komunikace a navazování nových přátelství, teď spíš přichází ideální čas pro rodinnou dovolenou, odjezd na chalupu nebo pohodový čas u vody. Rak je totiž znamení ženského principu, domova, rodiny, citů a péče. Takže je čas trochu vypnout a na vrcholu roku si dopřát pohodu v kruhu lidí, které máte rádi.

Rak je znamení vodního živlu a možná jste si všimli, že v době jeho vlády, koncem června a v první polovině července, často bývají deštivé dny, které nás po horkém slunci příjemně osvěží. Vodní živel taky znamená city, takže toto období je příznivé pro vztahy a lásku.

Užijte si tedy letní slunovrat, svatojánskou noc i celé léto naplno!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.