Home - Články - Lyridy nesoucí naději i strach

Lyridy nesoucí naději i strach

vloženo 22. 4. 2020
čas čtení: 5 minut

Lyridy nesoucí naději i strach

Přilétají hvězdné LYRIDY a možnost si splnit tajný sen! Ať už máte na dnešní večer naplánováno cokoliv, je třeba počítat s tím, že právě DNES dosáhnout svého maxima!

sdílet článek na facebooku

Vybuchující obloha a Nov

První významnou událostí těchto dubnových nocí bude maximum meteorického roje – LYRIDY. Počátek meteoritického roje připadal již na 19. dubna a vidět jsou až do 25. dubna. Maximum však připadá na DNES → 22. dubna, respektive na noc z 22. dubna a 23. dubna. Počty meteoritů se obvykle pohybují kolem deseti až dvaceti za hodinu. Nejvíce meteorů je možné vidět za bezměsíčných nocí a mimo velká města kvůli světelnému znečištění.

Druhou významnou noční událostí noci z 22. na 23. bude NOV, který nastane krátce nad ránem (přesně ve 4:25), což by nemuselo být nic až tak fascinujícího, kdyby zároveň na tuto noc nepřipadal vrchol meteorického roje Lyrid. Úplněk by pozorovací podmínky zhoršoval, Nov nám naopak dopřeje temný ničím nerušený nebeský podklad pro sledování hvězdné podívané.


Lyridy plné přání

Lyridy své jméno dostaly podle souhvězdí Lyry, ze kterého meteority vylétají. Sice jen zdánlivě, ale i tak to bude báječné nebeské divadlo pro ty, jež milují umění a hudbu. Na starověkých vyobrazeních na lyru totiž hrály dokonce i múzy. Na své si ale přijdou také zamilovaní, protože lyra od pradávna byla hudebním nástrojem, doprovázejícím milostné verše a vyznání. Radiant (střed) roje dal vzniknout nejenom názvu Lyridy, ale podněcuje k směřování přání při spatření padající hvězdy právě tímto směrem. K umění, hudbě a lásce.

Lyridy jsou známy již přes 2600 let, ale ne vždy na ně pohlíželi lidé s nadějí a už vůbec nedoufali, že se splní jejich tajná přání. Naopak jsou dochovány z celého světa případy, kdy na ně davy lidí pohlížely s děsem v očích a nebylo to jen kvůli nedostatku znalostí astronomie. Přibližně jednou za šedesát let však nastává zintenzivnění této meteorické sprchy, kvůli tomu že planety nasměrují jednosměrnou prachovou stopu mateřské komety Lyrid na zemskou cestu. To má za následek hromadný výbuch meteoritů. O tomto jevu se mluví jako o lyridských ohnivých koulích, které vrhají stíny a zanechávají za sebou stopy hořících trosek po dobu až několika minut.


Navíc se zvětší počet padajících meteoritů. Je známá silná bouře z roku 1803, kdy jich jistý novinář z Virginie napočítal až 700 v hodině. Jev popisoval jako střelbu z hvězd. Uváděl, že dění mnoho lidí vystrašilo a ohromilo každého, kdo to viděl – ,,od jedné do tří ráno se zdálo, že tyto hvězdné meteory padají ze všech bodů na nebi, v takovém množství, že se podobají sprše nebeských raket ... “

A podíváme-li se hlouběji do minulosti, tak již cca 700 let před naším letopočtem byl zdokumentován podobný případ, kdy o půlnoci ,,klesaly z oblohy hvězdy jako déšť“.

Budování hnízd

Pokud si nelibujete v prožitcích strachu, můžete se nechat inspirovat raději australským domorodým kmenem, který má dobu Lyrid spojenou s obdobím budování hnízd. Zahnízděte proto raději tuto noc doma a budujte hnízdečko lásky. Ti odvážnější si mohou nechat roztažené závěsy a udělat si třeba piknik na podloze, kde bude podívaná za okny představovat romantickou kulisu.



A jestliže nemáte s kým právě budovat hnízdo, pak zahnízděte doma klidně i přesto a věnujte se třeba umění. Nezapomeňte, že středem Lyrid je pověstná lyra. Ale také můžete zvolit docela jinou taktiku. Vybudovat si prozatimní základnu třeba na balkóně či terase a nenechat se od sledování meteorické sprchy odradit ani strašením ani stále ještě chladnými nocemi.

Každopádně až uvidíte padat hvězdu, a jedno zda ji uvidíte skrze sklo vašeho domácího hnízdečka, nebo přímo nad vaší hlavou, nezapomeňte si přát něco báječného.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.