Home - Články - Láska je poselstvím Vánoc

Láska je poselstvím Vánoc

vloženo 23. 12. 2017
čas čtení: 6 minut

Láska je poselstvím Vánoc

Vánoce se především v průběhu dvacátého století proměnily v oslavu komerce a obžerství. Těch, pro které má tento svátek význam duchovní a nikoli materiální, není dnes mnoho. Zatímco utrácíme peníze za dárky a předbíháme se ve frontách, přicházíme o jedinečnou příležitost k zamyšlení se nad sebou samým i nad společností jako celkem. Případně se uzavíráme do sebe a v ústraní zapomínáme na to, že Vánoce by měly být oslavou lásky a solidarity.

sdílet článek na facebooku

Sníme o lásce, ale místo toho, abychom o ní mluvili nahlas, raději si nalijeme sklenici vína a plkáme o politice. Jako by právo na názor rovnou znamenalo povinnost jej vyslovit. Charakteristikou dnešního světa je roztříštěnost a nesourodost. Nedovedeme se shodnout už ani v drobnostech, příčí se nám přiznat chyby a napadáme bez rozmyslu druhé, aniž bychom se nejprve zamysleli sami nad sebou, a aniž bychom vzali v potaz možnost, že možná my sami jsme nejednali správně. Pravidelně polykáme hořké pilulky křivd, které by bylo lepší spláchnout do záchodu a nabídnout místo nich sobě, a hlavně našim blízkým, slova pochopení a lásky. Navykli jsme si na odměny a málokdy dovedeme druhému člověku říct, že jej máme rádi a nepožadovat za to nic zpátky. Cizí lidé už pro nás nejsou rovnocenné bytosti ani branami k novým příležitostem, ale vidíme v nich pouze nebezpečí a ohrožení vlastních zájmů. Stačí se podívat do ulic a sledovat, jak se k sobě lidé chovají, jak si každý hledí svého a jak vzácná jsou vřelá slova, která, jak praví stará pravda, vůbec nic nestojí. Jak krásný je to přitom pocit, když spatříme ve tváři zcela cizího člověka úsměv a když k nám pronese třeba jen několik milých slov. Svět se v tu chvíli promění v místo, v němž je radost žít.



Toužíte-li po lásce, pak ji sami musíte dávat a přemýšlet nad tím, co to skutečná láska je. Skutečná láska je nezištná. Milovat znamená milovat člověka takového, jaký je, ne takového, jakého bychom jej chtěli. Často však mylně za lásku považujeme své představy o tom druhém. To nevyhnutelně vede ke zklamání.

Každý člověk má obrovskou moc. Každý může svět změnit k lepšímu. Stačí to doopravdy chtít. Vánoce jsou ideální příležitostí, kdy s tím začít. Jak? Otevřete své srdce ostatním. Buďte laskaví k blízkým i k neznámým. Vyzkoušejte to, i kdybyste se třeba museli zpočátku k úsměvu nutit. Brzy to půjde samo. Když do vás příště na chodníku někdo vrazí, místo nadávek se sami omluvte a usmějte se. Nemusíte vykládat vtipy na potkání, stačí obyčejná laskavost. Uvidíte, že budete mít sami ze sebe mnohem lepší pocit a budete mnohem šťastnější. Láska je poselstvím Vánoc a je i na vás, jestli se bude šířit dál. Přejeme vám krásné Vánoce!

Autor článku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.