Home - Články - Kouzelná poslední noc v roce

Kouzelná poslední noc v roce

vloženo 27. 12. 2018
čas čtení: 3 minuty

Kouzelná poslední noc v roce

Poslední noc v roce je tradičně spjata s bujarým veselím a oslavami spolu s rodinou a přáteli. Tento den má ale i svou mystickou stránku! Od pradávna se k němu váže řada pověr a lidových kouzel. Některé z nich můžete letos vyzkoušet i vy sami!

sdílet článek na facebooku

Proč právě Silvestr?

Poslední den v roce si připomínáme svátek papeže Silvestra I., který žil v divokém 4. století. V době kdy končilo pronásledování křesťanů a začínal nový věk psaný právě katolickou církví. Byl tedy mužem žijícím na rozhraní dvou světů, právě proto má svátek na konci roku, kdy symbolicky oddělujeme staré od nového.

Silvestrovská večeře

V dávných dobách lidé v tento den nijak zvláště nehodovali. Na stole se nesmělo objevit nic, co má křídla, peří nebo rychlé nohy, protože by pak v následujícím roce štěstí uletělo k sousedům a majetek by se rozletěl po okolí. Tato pověra je už naštěstí zapomenuta a je proto na vás, jestli jídlo „s peřím“ risknete. Pro zdraví a štěstí vám zas naši předkové doporučují, abyste povečeřeli horký ovar, kroupy a křen s jablky. Neprovdané dívky a ženy zas mohou zkusit zakrojit nožem do másla, když bude hezky měkké, znamená to, že najdou hodného muže!



Vymetení starého


Za starých časů chodily na Silvestra od domu k domu tzv. ometačky. Jednalo se o ženy s bílým šátkem na hlavě, které vešly do každého stavení a třikrát ometly plotnu se slovy: „Ve jménu Otce, Syna i Ducha a svatého.“ Tím měly zajistit teplo rodinného krbu a hřející plotnu, na níž se nic nepřipálí. Pro zaručení soudržnosti domácnosti si můžete letos kamna třikrát omést i sami.

Abyste se zbavili všeho špatného, co už sebou do nového roku nést nechcete, stačí, abyste těsně před půlnocí otevřeli domovní dveře a nechali negativní věci odejít pryč. Ihned po půlnoci dveře zase zavřete.

Vidíte, že Silvestr není jen svátek veselí, ale má i svůj hlubší smysl a staré tradice. Je to také nejlepší den, kdy se můžete zbavit všeho starého a nepotřebného!

|<< < 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.