Home - Články - Zapomenutý svátek Lucie

Zapomenutý svátek Lucie

vloženo 12. 12. 2018
čas čtení: 3 minuty

Zapomenutý svátek Lucie

Pokud se dnes lidí zeptáte na sv. Lucii, každý bude nejspíš znát oblíbenou pranostiku, jak Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Ve skutečnosti se jedná o starý svátek, který v sobě nese adventní tajemno a mystiku.

sdílet článek na facebooku

Patronát Lucie

Lucie je katolickou církví uctívána jakožto panna a mučednice. Má pod patronátem slepce, nemocné děti, optiky, advokáty, elektrikáře a mnohé další. Neváhejte ji poprosit o pomoc při očních nemocech a silném krvácení. V tomto ročním období jsou navíc velmi časté bolesti v krku a věřte, že i s nimi si dokáže poradit. Prostě Žena!

Švédové milují Lucii

V severských zemích, zejména ve Švédsku, je tradice oslav sv. Lucie stále velmi živá. Lucie má podobu krásné dívky v bílém rouchu s hlavou ozdobenou věncem plným hořících svíček. Není divu, že na roli Lucie se ve Švédku pořádají konkurzy podobné soutěžím krásy. Jen pečlivě vybraná krasavice může jít 13. prosince v čele průvodu jakožto „velká Lucie“ doprovázená řadou „malých Lucek“. Společně navštěvují domy, školy, nemocnice i pracoviště. Rozdávají sladké pečivo a svařené víno.



Češi zapomínají


U nás v Česku však tradice průvodů a rejů vymizela. Po kdysi tak oblíbeném adventním svátku najdeme živé stopy snad jen na Valašsku. Ani obchodní domy zatím nevěnují tomuto svátku pozornost a nenabízejí tematické zboží. Lucie totiž není takovým lákadlem jako třeba Santa Claus. Výjimku tvoří švédský obchodní dům Ikea, kde se Lucie potkat dají. Pokud chcete vidět Lucie v romantičtějším prostředí, můžete si zajet na předvánoční akci některého skanzenu.

Obnovení tradic?


Přesto všechno se možná Luciím začalo blýskat na lepší časy. Na pražské Kampě pořádají rodiče s dětmi „Plavení světel“, kdy vytvoří průvod s lucerničkami a pošlou po Vltavě skořápky se svíčkami.

Pokud si chcete nejtemnější část roku trochu prosvětlit, můžete si také vyrobit malou lodičku z ořechu a vypustit ji na hladině nejbližšího rybníka nebo řeky. Možná tam na vás mnohem více dýchne atmosféra Vánoc než v přeplněných nákupních centrech.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.