Home - Články - Jyotisha - Světlo nebes

Jyotisha - Světlo nebes

vloženo 3. 7. 2018
čas čtení: 4 minuty

Jyotisha - Světlo nebes

Jyotisha je českým milovníkům esoteriky spíše známá jako védská, hindská či indická astrologie, jíž je součástí. Konkrétně na pomyslném těle védské astrologie symbolizuje oči. Považuje se za jeden z nejstarších systémů astrologie na zemi. Sepsaná později v sánskrtu se odpradávna předávala ústně z učitele na žáka už před více než 6 000 lety. Jyotisha znamená v překladu světlo nebes.

sdílet článek na facebooku

Světlo, které člověku pomáhá nahlédnout do neprobádaných koutů lidských životů i světlo, které provází duši pozemskou poutí. Je to nejenom světlo vyšších sfér, ale i světlo, které se skrývá v nás samotných.

Naším úkolem je tohle světlo objevit a využít ho ve prospěch sebe sama i celé společnosti. Jyotisha obrací pozornost k lidskému nitru, kultivuje vnitřní soustavu mysli, díky níž může proudit energie i božství. Jyotisha vypočítává podle data a místa narození jakýsi životní plán obsahující silné a slabé stránky, díky němuž může člověk maximálně využít svůj potenciál. S ohledem na tento „jízdní řád“ se také nabízí mnoho rituálů a tradic, díky nimž se může negativní vliv planet eliminovat.

Konkrétní výklad umění jyotisha je velmi náročnou disciplínou složenou ze šesti různých větví – gola, ganita, jataka, prasna, muhurtha, nimitta. Nahlédnout do kaleidoskopu hvězd podle nich znamená ovládnout pohyb jednotlivých planet na pozadí 12 souhvězdí a 27 nepohyblivých hvězd, přičemž védská astrologie bere v potaz mírný posun osy země v průběhu času. Tyto výpočty se odpradávna využívaly při vytváření kalendáře, ale také pro světské události jako bylo plánování sňatků či pojmenování novorozenců. Ačkoliv védská astrologie klade velký důraz na vesmírné vlivy a osudovost, poslední zmiňovaná větem jyotishy – nimitta připomíná, že na světě existuje milost. Není tedy možné život interpretovat pouze podle grafů a postavení planet, každý jedinec může svůj život ovlivňovat a překonávat vesmírné vlivy.

Védská astrologie se řídí skutečným postavením hvězd. Řídí se tzv. repsesí bodů rovnodennosti, která se mění při otáčení země. Když se narodíte mezi prvním a osmnáctým dnem daného měsíce, jsou vám připisovány vlastnosti předchozího znamení. Seznamte se svým indickým védským horoskopem!


I v dnešní době má joytisha velký význam pro směrování soukromého života, zmírňování duševního i fyzického utrpení, utužování zdraví, získání a udržení bohatství i při plánování nových důležitých začátků v životě. To nezní jako špatný astrologický návod ani v tomto miléniu, co říkáte? Možná za pár let dokáže široce oslovit západní civilizaci a změní jméno na joy-tisha (pozn.red. joy znamená v angličtině potěšení/radost). Zkuste jí dát šanci.

Každý den týdne je podle védské astrologie zastoupen jednou planetou, s níž se podle starodávných textů pojí i další atributy – barva, drahé kameny, jídlo atp. Soulad s tímto vesmírným harmonogramem pomáhá harmonizovat energetické toky a, upřímně řečeno, může pomoci s nekonečným rozhodováním, co zrovna na sebe, nebo čím nasytit rodinu. Vyzkoušet můžete i koloroterapii, ať už v soukromí, nebo právě pestrobarevnými svršky.

Planetárním patronem pro pondělí je Měsíc, který zastupuje ženskou, jinovou energii. Odkazuje k bílé barvě a měsíčnímu kamenu. Védská astrologie vybízí na začátku týdne ke společenskému životu, protože Luna je planetou komunikace a společenství. Úterý zastupuje ohnivý Mars, není tedy divu, že barvou dne je červená. Mars je ve védské astrologii považovaný za negativní planetu, nedoporučuje se tedy uzavírat sňatky, podnikat daleké cesty ani věnovat se důležitým jednáním. Naopak je díky marsovské agresivitě vítané investovat energii do soutěžních klání a sportu. Drahým kamenem pro úterý je karneol a červený korál.


BOJÍTE SE, JESTLI VYJDOU VAŠE PLÁNY? Mé zkušenosti s tarotem to ví! Rychle a diskrétně vám odpovím na t. č. 906 701 701! Vaše Madlena


Zelená středa odkazuje k planetě Merkur. Smaragd, akvamarín, zelený turmalín nebo olivín by vám pro tento den rozhodně neměly chybět ve šperkovnici. Merkur je planetou intelektu, komunikace, vzdělání i obchodu. Podle jyotisha by středa měla být dnem osobního růstu. Místo dovolené se tedy pořádně obujte do práce či studia. Čtvrtek má pod palcem planeta hojnosti, Jupiter. Védská astrologie doporučuje tento den obšťastnit své blízké. Dary zdaleka nemusí mít podobu, jakou známe dnes. Daleko hodnotnější je investovat do druhých svůj čas. Věnujte se návštěvám, pomáhejte potřebným, seznamujte se s novými tvářemi. Čtvrteční barvou je žlutá, drahé kameny reprezentující čtvrtý den týdne jsou jantar, topaz či citrín.

Poslední pracovní den týdne probíhá v režii kněžky lásky, Venuše. Proto nepřekvapí, že páteční barvou je růžová, někdy se uvádí také bílá či béžová. Afrodité je spojena nejenom s romantikou a láskou, ale odkazuje také na umění. Objevte v sobě svou tvůrčí tvář a věnujte se něčemu kreativnímu. Mezi drahými kameny by neměl chybět diamat a bílý safír. Sobota je zastoupena tmavě modrou až černou barvou a planetou Saturn. Ten nabádá k očištění těla i mysli. Láká do přírody, zejména do hor, kde lze podle jyotisha načerpat pozitivní energii. Věnovat byste se měli také meditaci, odpočívejte bez dalších diváků uzavření do sebe sama. Z drahých kamenů sobota odkazuje na modrý safír, lapis lazuli a ametyst.

Jak už název v angličtině napovídá, neděle probíhá pod nadvládou samotného Slunce. Podle jyotisha je Slunce odrazem samotné duše, proto by měl být poslední den týdne investován duchovnímu životu. Není lepší způsob, jak zahájit den, než je cvičení pozdravu slunce. Z drahých kamenů oblékněte rubín, červený spinel nebo jaspis.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.