Home - Články - Jarní pranostiky a velikonoční období půstu

Jarní pranostiky a velikonoční období půstu

vloženo 9. 3. 2023
čas čtení: 4 minuty

Jarní pranostiky a velikonoční období půstu

Březen byl kdysi pro lidi velice významným obdobím - byl to totiž začátek práce na poli, a od toho, jak se zdařila, záviselo, jestli bude příští zima bohatá anebo hladová. Kousek před polovinou března nám už chybí jen malinký krůček k opravdovému začátku jara. Těšíte se?

sdílet článek na facebooku

Magické polní rituály

První polní práce v předjaří provázel bezpočet různých magických úkonů.

První, co bylo potřeba na poli provést, byla orba. Její zahájení provázely četné obřady. V pradávných dobách bylo zvykem, že první brázdu musel vyorat sám kníže nebo král, aby tak podle pověry zajistil dobrou úrodu. Ještě delší dobu se udržel zvyk zajistit si úrodu obětováním jídla – například chleba nebo vajec - matce Zemi. Tyhle dary se taktéž pokládaly do první vyorané brázdy.

Dalším zvykem bylo obřadné válení se po poli, které většinou společně provozovali pan a paní domu. Symbolika tohoto zvyku, který pochází ještě z pohanských dob, je jasná na první pohled – napodobením sexuálního styku se lidé snažili přenést svou plodnost i na zemi. Můžeme právem předpokládat, že v dávnějších dobách měly tyhle rituály plodnosti ještě mnohem divočejší podobu, a odehrávaly se nejenom v symbolické rovině!

Důležitost se pak přikládala i začátku setby, kdy se použilo obilí z posledního snopu loňské sklizně, které se však navíc muselo nechat v kostele posvětit, aby bylo rostoucí obilí chráněno před působením zlých duchů a čarodějnic.


Řehoř otevírá jarní brány

Dny jsou již znatelně delší, příroda se probouzí a toho si samozřejmě všimli i naši pradědečci a prababičky. Připomínají nám to třeba rčením: "Na svatého Řehoře čáp letí od moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře." anebo "Na svatého Řehoře den s nocí v jedné míře."

Jelikož zmíněný den svatého Řehoře připadá na 12. března, zatímco na jarní rovnodennost, kdy jsou den a noc opravdu přesně stejné délky, si musíme ještě počkat do 20.3.2022, mohlo by se zdát, že se o kousek spletli. Opak je však pravdou - pranostika se traduje nejspíš již od šestnáctého století, kdy proběhla reforma kalendáře, před kterou rovnodennost připadala právě na svátek zmíněného svatého Řehoře.

Naši předkové i přesto, že mnohdy neuměli číst a psát, se v běhu času orientovali opravdu perfektně! A bylo to zapotřebí, protože potřebovali přesně určit, kdy se mají věnovat pracím na poli – záviselo od toho totiž veškeré jejich živobytí. Na 10. března zas připadal svátek Čtyřiceti mučedníků, což byl také den, kdy bylo počasí v centru pozornosti – "Když je na čtyřicet mučedníků mráz, bude ještě za čtyřicet zas." , ale také to předznamenávalo bohatou úrodu.


Jarní období velikonočního půstu

S jarním obdobím se vždy neodmyslitelně spojují i Velikonoce. Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) připadá v roce 2023 na 9. dubna a předchází mu 40 denní půst a 6 postních nedělí.

  • ČERNÁ neděle - 26. února 2023
  • PRAŽNÁ neděle -  5. března 2023
  • KÝCHAVÁ neděle - 12. března 2023
  • DRUŽEBNÍ neděle - 19. března 2023
  • SMRTNÁ neděle - 26. března 2023
  • KVĚTNÁ neděle - 2. dubna 2023

Za dva dny nastane Kýchává neděle, ale již za týden na nás vykoukne v pořadí čtvrtá neděle, která se nazývala Družebná. Tento den byl nejoblíbenější u mladých dívek a bylo zvykem, že ženich společně s družbou navštěvovali dům, kam se chystali pak na Velikonoční pondělí přijít za dívkou na námluvy. Můžeme si jednoduše domyslet, že tenhle zvyk se u děvčat spájel s velkým očekáváním, a že tady také nechyběla milostná magie, kdy se vdavekchtivé holky snažily pojistit si lásku svého milého pomocí zázračných lektvarů a kouzel.

Pokud si některá chtěla přičarovat lásku svého vyvoleného, jedním z účinných prostředků bylo získat někde jeho vlas, kousek nehtu nebo nitku z jeho oděvu, kterou pak použila při svém kouzlu, a to mu rázem dodalo větší moc. Děvčata ale při čarování myslely nejen na sebe, ale i na celé své rodiny. V tuhle neděli bylo v některých krajích zvykem, že se dívky setkávaly, a to nejen za účelem zábavy. Sesbíraly totiž drobečky od jídla, a tyhle pak obřadně rozhazovaly po polích po celé vesnici, aby tak zajistily pro všechny dobrou úrodu.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.