Home - Články - Hromnice prosvětlují zimu

Hromnice prosvětlují zimu

vloženo 31. 1. 2024
čas čtení: 4 minuty

Hromnice prosvětlují zimu

Na Hromnice zima s létem potkala se, praví lidové pořekadlo. Vánoce už jsou ty tam a my už netrpělivě vyhlížíme jaro a první klubající se kvítky. Svátek připadající na 2. února je opravdu symbolickou předpovědí jara, kdy se do dnů i lidských životů vrací světlo.

sdílet článek na facebooku

Ochrana před bouří

V některých oblastech republiky, zejména v Krkonoších, se vánoční výzdoba tradičně nechávala do Hromnic. Až tehdy mizely z domácností stromky a betlémy, které vystřídala jedna svíčka přinesená z kostela. Svíčce se přezdívalo hromnička. Byla posvěcená, aby při silné bouřce nebo dokonce krupobití, dokázala uchránit stavení a jeho obyvatele. Odtud pramení její jméno, hromnička, protože její světlo je ochranou před hromy a blesky!

Lidové pranostiky

K 2. únoru se váže i řada pranostik jako je Hromnice – zimy polovice. Zelené Hromnice - bílé Velikonoce. Nebo Jak dlouho skřivánek před Hromnicemi zpívá, tak dlouho po nich bude mlčet. Můžete sami letos pozorovat počasí a zjistit, jak lidové pranostiky fungují.


Důležitá očista

Hromnice jsou od pradávna dobou očisty. Je to den, kdy máte z domova symbolicky vymést všechno špatné, aby se vás po zbytek roku nedržela smůla. Představujte si, že při úklidu vymetáte se smetím pryč i všechno negativní jako je právě smůla, nemoci nebo hádky.

Symbolická brázda

Na Hromnice se tradičně vyorávala první jarní brázda. Kůň i pluh byl patřičně vyšňořený barevnými pentlemi a ještě před orbou se křtil pálenkou. Do brázdy potom mladé dívky vkládány kousky chleba a sýra, aby země lépe rodila. Letošní úrodu na zahradě si můžete také pojistit kouskem jídla zakopaným do země.

Hromnice jsou dneska sice již polozapomenutým svátkem, přesto si je můžeme připomenout nějakým malým gestem.

|<< < 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.