Home - Články - Filipojakubská noc: Pálení čarodějnic a bujení lásky

Filipojakubská noc: Pálení čarodějnic a bujení lásky

vloženo 29. 4. 2020
čas čtení: 3 minuty

Filipojakubská noc: Pálení čarodějnic a bujení lásky

Už samo spojení Filipojakubská noc v sobě nese pečeť jakéhosi tajemna. V dnešní době ho má většina lidí poměrně neromanticky spojeno s opékáním buřtů, táborákem a pár nadšenci (či spíše nadšenkyněmi), které se převlékají za čarodějnice a chystají se napřed vyfotit a pak na sabat.

sdílet článek na facebooku

Pověry spojené s tímto magickým večerem už jsou mnohdy zapomenuty. Škoda, protože tato noc z 30. dubna na 1.května, rozhodně není obyčejná.

Nahlédneme-li do minulosti našich předků o několik století zpátky, můžeme si všimnout dvou zdrojů pověr. Jeden souvisel se strachem a čarodějnými silami, které v tuto noc mají vládnout nejvyšší mocí, zatímco druhý souvisel s láskou a odtajňováním věcí s ní spojených.

Noc plná čarodějnic

Čarodějné živly mají v tuto noc zvláštní sílu. Pomocí magických rituálů se snaží škodit lidem, umí se proměňovat ve zvířata a hlavně létat na košťatech.

Ze strachu vznikaly pověry, kterak lidé nejlépe ochrání sebe a svůj majetek před zlou mocí. Např. se před dveře dávaly různé drny se stébly, protože se věřilo, že čarodějnice před vstupem bude zapálená pro počty a bude muset napřed všechna stébla spočítat. Ti, co nevěřili v její nadšení pro počty, raději dávali před dveří trní, aby se při vstupu bála poranění, nebo spoléhali na klasiku a kropili všechno kolem domu svěcenou vodou. Za tmy patřilo ke spolehlivé ochraně rozdělání ohně. Čím větší vatra, tím větší ochrana.


Oheň měl magickou moc. Sloužil jako rituál pro ochranu celého hospodářství do nadcházejícího období a měl moc zajistit i úrodu. Dnes se v tomto ohni rituálně pálí čarodějnice, které v podobě panáka mají představovat bídu, nemoci a vše špatné, co se od zimy nahromadilo.

V hlavní roli láska

Filipojakubské pověry ale byly zasvěceny i lásce. S tou souviselo například stavění Máje. Hlídání Májky bylo poměrně veselé, protože se kolem májky tancovalo a navíc probíhaly ještě různé milostné realizace pověr v zákulisí, kdy patřilo k tradicím stavění malých májek, například z břízy, před domem dívky, na kterou si ten který chlapec myslel.

To ale nebylo vše! Vysypávaly se tzv. chodníčky lásky. Byly to pěšinky z písku, vápna, pilin, otrub nebo jiného výrazného sypání, které spojovaly domy zamilovaných dvojic. A to mnohdy i dvojic tajných. Takže s rozbřeskem pak bylo odhaleno obci mnohem více, než obvykle kdo čekal.


A pokud bychom nahlédli ještě dále do minulosti, až do doby Keltů, tak ti tuto magickou noc uctívali především jako oslavu ženství a plodnosti, kdy ženy podle starých vyprávění neváhaly poddat se po boku svého milého věcem milostným. Dokonce v tuto dobu padala i tabu ohledně nevěry a láska kvetla doslova na každém rohu. Navíc děti zplozené o této noci patřily k nejšťastnějším.

Láska, která se oslavovala, byla i vůči světlu a teplu. Plápolající ohně zde byly především jako rituál, který měl zajistit plodný následující půlrok světla, který byl v opozici k půlroku tmy. Pálilo se proto všechno staré, co se nahromadilo od zimy. Lidé si vzájemně dávali před příbytky jarní květiny pro přivolání štěstí. Ti, kteří měli před svatbou, se vydávali do lesů, aby si zde po následující měsíc v soukromí vyzkoušeli, zda se k sobě hodí.

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.