Home - Články - Evropský den národních parků

Evropský den národních parků

vloženo 23. 5. 2018
čas čtení: 4 minuty

Evropský den národních parků

Evropský den národních parků připadá tento rok na 24. května. A připomíná nám, proč se národní parky zřizují, jaký to má smysl a jaká péče se věnuje přírodnímu, kulturnímu a historickému dědictví. Tento den je o snaze ochránit velké přírodní území před zásahem lidí, jako je třeba výstavba domů, dálnic nebo továren.

sdílet článek na facebooku

S myšlenkou oslavit tento den přišel Europarc Federation. Tato organizace se zabývá ochranou přírody většího rozsahu, a to na mezinárodní úrovni.
Mezi velkoplošná chráněná území patří národní parky, chráněné krajinné oblasti, biosférické rezervace a územní soustavy NATURA 2000.

Jako první opravdový národní park byl založen roku 1872 Yellowstonský národní park. Poté následoval Královský národní park v Austrálii a jako první v Evropě byl roku 1910 založen národní park ve Švédsku. Dnes máme v Evropě 380 národních parků a stále jsou vyhlašovány další. Nejvíce jich je v Rusku, Finsku a Norsku.


TOUŽÍTE PO LEPŠÍM ŽIVOTĚ? Pomohu najít štěstí i vám! Díky rozsáhlým znalostem astrologie vás navedu na správnou cestu! Tel. č. 906 701 701. Vaše Marion!


V České republice máme v současné době čtyři národní parky (Krkonošský národní park – KRNAP, NP Šumava, NP Podyjí a NP České Švýcarsko) a dvacet pět chráněných krajinných oblastí. V brzké době bude vyhlášen pravděpodobně i pátý národní park – NP Křivoklátsko.

O Krkonošský národní park pečuje Správa Krkonošského národního parku ve Vrchlabí. Jeho území je rozděleno na tři zóny.
I. zóna KRNAPu se nachází v nejvyšších místech Krkonoš
II. zóna KRNAPu se nachází kolem alpínské hranice lesa
III. zóna KRNAPu se rozkládá ve středních a nižších polohách Krkonoš

V první a druhé zóně je zákaz sběru lesních plodů a smí se chodit pouze po turisticky značených cestách. Zároveň se v tomto pohoří chrání také ptačí oblasti, kde hnízdí mimo jiné čáp černý, datel černý, slavík modráček, tetřívek obecný apod.

Objímání stromů – rituál, který může pomoci i ublížit. Viděli jste poslední dobou v parku někoho objímat strom? Nepochybně vás napadlo, že je společensky unaven, opak však mohl být pravdou. Dotyčný mohl mít energie naopak na rozdávání, protože právě prováděl rituál objímání stromů. Jak na něj a na co dát pozor?


Národní park Šumava byl založen v roce 1991. Nejvyšší hora je Plechý. Kromě kopců tu najdeme také kamenná moře, která mají svůj původ v době ledové, ledovcová jezera nebo Šumavské pláně, což je rozsáhlá náhorní rovina. Pramení zde nejdelší řeka ČR – Vltava a teče tu známá říčka Vydra.

Národní park Podyjí byl vyhlášen roku 1991. Nachází se zde spousta živočichů, za všechny jmenujme čápa černého, dudka chocholatého, včelojeda obecného, výra velkého, užovku stromovou, ještěrku zelenou, mloka skvrnitého a mnoho dalších.

Nejmladší z našich národních parků je České Švýcarsko, založeno v roce 2000. Zde se chrání především pískovcové útvary, mohutné skalní věže, brány, rokle apod. Vznikly v období čtvrtohor, kdy probíhalo alpínské vrásnění. Evropským unikátem je pískovcová Pravčická brána.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.